IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

MP

/ #1947 Re: Re: Re: Re: "Inversukselle"

26.01.2013 12:37

#1945: Inversus - Re: Re: Re: "Inversukselle"

Kuten sanoit, pH-kartat eivät ole vielä täydellisisä. Happamia "Litorinamaita" esiintyy kuitenkin myös Etelä-Suomen rannikkoalueilla. Tähän isoon ongelmaan ollaan vasta heräämässä, mutta selvitysten hitauteen löytynevät ne tutut selitykset, jotka estävät maassamme muidenkin luonnon elinkyvyn säilymistä edistävien hankkeiden etenemistä. "Sylttytehtaita" Suomessa riittää.

Opiskelua ympäristöongelmista voi kuka tahansa harrastaa, jolleivat ennakkoasenteet ja sidokset haittaa. Tutkaile vaikkapa noita selvityksiä:

http://www.gtk.fi/_system/print.html?from=/tutkimus/tutkimusohjelmat/yhdyskuntarakentaminen/sulfaattimaat.html

http://www.suoseura.fi/fin/loka2012/Auri.pdf

http://www.ely-keskus.fi/fi/ELYkeskukset/pohjoispohjanmaanely/Ajankohtaista/seminaari_ja_koulutusaineistot/Pinta%20ja%20pohjavedet%20maankytn%20suunnittelussa%20105201/Happamat%20sufaattimaat,%20Peter%20Eden.pdf

Lisää aineistoa löytyy vaikka miten paljon esim. googlaamalla "Litorinameren happamat sedimentit"

Tuo mainitsemani 60 m:n korkeuskäyrä sulfidisedimenttien esiintymisessä on syytä huomata kovasti "viitteellisenä": pohjoisessa roimasti siitä yli ja etelässä n. 40 metriä. Ja huomataan sekin, että esim. Pohjanmaan rannikolla, missä maankohoaminen jatkuu voimakkaampana, sulfaattimaita muodostuu koko ajan lisää (toki etelämpänäkin); se ongelma ei ole mihinkään hävinnyt. Siksi rannikoilla tehtäviin kaivuutöihin liittyy aina isompi happamoitumisvaikutus kuin sisämaassa. Nykymuotoinen turpeen hyödyntäminen lisää vesistöjen (myös Itämeren) happamoitumista, sitä valitettavasti ei esitetyillä turveyhtiöiden "vesiensuojelun tehostamistoimilla" kyetä estämään, eikä muuksi todistamaan.

J.K. Tuskinpa sinun ja minun "ymmärryksessä" on mitään kummempia eroja, mutta kiinnostus asioihin voi olla lähtökohdiltaan erilainen. ;D