Holokaustin muistopäivästä virallinen Euroopan parlamentin tapahtuma
- EU:ssa ei sijaa antisemitismille, julistaa parlamentin puhemies
Bryssel, 23. tammikuuta 2013 – Kaikki alkoi tammikuussa 2005, kun European Coalition for Israel yhdessä europarlamentaarikko Hannu Takkulan kanssa isännöi holokaustin muistopäivän tilaisuutta Euroopan parlamentissa Brysselissä kunnioittaakseen holokaustin uhreja. Tiistai-iltana europarlamentin puhemies Martin Schulz ilmoitti, että kansainvälinen holokaustin muistopäivä on julistettu Euroopan parlamentin viralliseksi tapahtumaksi. Sitä tullaan viettämään Euroopan parlamentissa huolimatta siitä, kuka toimii puhemiehenä. Parlamentin puheenjohtajuus kiertää viiden vuoden jaksoissa, mutta viime vuosina se on jaettu kahteen kahden ja puolen vuoden jaksoon. Kaikki edelliset kolme puheenmiestä ovat henkilökohtaisesti sitoutuneet kunnioittamaan holokaustin uhreja, mutta löytyy asiaan kriittisemminkin suhtautuvia, vaalein valittuja edustajia.
“Euroopan unionissa ei ole sijaa antisemitismille”, totesi Schulz tiistai-iltana Euroopan parlamentin 9. vuosittaisessa holokaustin muistopäivässä. Hän lisäsi: “Kansallisissa parlamenteissa ja myös Euroopan parlamentissa on niitä vaalein valittuja edustajia, jotka kutsuvat holokaustia myytiksi tai historian yksityiskohdaksi, mutta he ovat pieni vähemmistö.”
“Suuri enemmistö vaalein valituista edustajista ei siedä holokaustin avointa kiistämistä. Mikäli sellaista tapahtuu, me yksinkertaisesti näytämme ovea", hän lupasi puheessaan.
Viime vuonna puhemies Schulz ilmoitti, että hänen ensisijainen pyrkimyksensä puhemiehenä on kieltää holokaustin kiistäminen Euroopan parlamentissa.
Euroopan parlamentin puhemiehen keskittyessä puheessaan antisemitismin ja suvaitsemattomuuden nousuun Euroopassa juutalaiset puhujat ilmaisivat huolensa myös Israeliin nykyisin kohdistuvasta ydinuhasta. “Emme voi sietää sitä tosiseikkaa, että hourupää, joka kiistää holokaustin tapahtumat, voisi saada haltuunsa ydinpommin", sanoi tri Samuel Pisar, kuuluisa kansainvälinen lakimies, holokaustista selviytynyt ja UNESCO:n erityislähettiläs. Pisar viittasi Iranin johtajaan ja pahamaineiseen holokaustin kiistäjään Mahmud Ahmadinejadiin.
“Vuoden kuluttua tällä diktaattorilla oletetaan olevan hallussaan ydinaseita", varoitti Moshe Kantor, Euroopan juutalaiskongressin puheenjohtaja.
Hän jatkoi todeten, että “nyt ei ole vuosi 1933 (Hitlerin valtaannousu) eikä 1942 (Wannseen konferenssi) vaan vuosi 1929 – suuren laman vuosi.
“Kun ihmiset kohtaavat taloudellista epävarmuutta, he alkavat etsiä syntipukkeja", hän sanoi. Schulz sitävastoin vaikutti optimistisemmalta.
“Nyt on vuosi 2013, ja erona on se, että meillä on nyt eurooppalaisia instituutioita, joka ovat sitoutuneet varjelemaan perustavanlaatuisia arvoja: suvaitsevaisuutta, ihmisarvoa ja kunnioitusta. Suuri enemmistö ei hyväksy antisemitismiä.”
Tilaisuudessa kunnioitettiin myös ruotsalaista diplomaattia ja liikemiestä Raoul Wallenbergiä. Hän pelasti kymmeniätuhansia unkarinjuutalaisia natsien käsistä toisen maailmansodan loppuvaiheissa myöntämällä heille turvapasseja ja tarjoamalla heille suojaa Ruotsin maaperäksi katsotuissa tiloissa. Tiistaina hänen sukunsa jäseniä oli paikalla Euroopan parlamentissa, kun yksi kokoustila nimettiin hänen mukaansa puhemies Schulzin ja Nane Annanin, Raoul Wallenbergin sisarentyttären, toimesta. Annanin serkku, Louise von Dardel puhui sedästään, jota ei milloinkaan ollut tavannut, mutta jota suuresti ihaili. Hän vetosi suoraan Euroopan parlamenttiin, jotta se tekisi virallisen kyselyn Venäjän viranomaisille siitä, mitä todella tapahtui Wallenbergille tämän Budapestissa tapahtuneen katomisen jälkeen sodan loppupuolella.
Useat puhujat mainitsivat Wallenbergin kohtalon esimerkkinä siitä tosiasiasta, että pahaa – natsismia – ei voi kukistaa toisella pahuuden muodolla, nimittäin kommunismilla. Raoul Wallenberg nähtiin viimeisen kerran vuonna 1945 neuvostoliittolaisten virkamiesten seurassa.
ECI:n yksityishaastattelussa puhemies Schulz kehotti ECI:n kaltaisia kansalaisjärjestöjä tekemään yhteistyötä Euroopan parlamentin kanssa, jotta Euroopassa voidaan lisätä tietoisuutta antisemitismin noususta.
Holokaustin muistotilaisuus Euroopan parlamentissa oli ensimmäinen tapahtuma tällä viikolla, jonka järjestämisessä ECI on ollut mukana. Tulevien päivien aikana samankaltaisia tapahtumia järjestetään Berliinissä, Münchenissä ja Auschwitzissä, ja näihin ECI:n hallituksen puheenjohtaja Harald Eckert osallistuu. ECI:n sponsoroima näyttely 'Shoahin varjot', jonka on koostanut Perry Trotter, julkaistaan korkeantason kansallisessa tapahtumassa perjantaina Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa. Lisätapahtumia on suunnitteilla eri puolille Eurooppaa sekä Japaniin, Afrikkaan ja Pohjois-Amerikkaan.
Viimeksi kuluneiden kahdeksan vuoden aikana ECI on vedonnut seurakuntiin ja uskonyhteisöihin eri puolilla Eurooppaa ja muuallakin, että ne kunnioittaisivat holokaustin uhreja sunnuntaijumalanpalveluksessaan, joka osuu lähimmäksi tammikuun 27. päivää. Tänä vuonna holokaustin muistopäivää vietetään tammikuun 27. päivänä.
'Shoahin varjot' on uusi-seelantilaisen taiteilijan Perry Trotterin teos. Käyttämällä mustavalkoisia kuvia ja alkuperäismusiikkia selviytyjien kokemuksia esitetään tiivistetysti mutta vaikuttavalla tavalla. 'Shoahin varjot' on voimakas ja haastava taideteos, joka samalla huolellisesti pitäytyy historiallisiin tosiasioihin. Tämä online-näyttely on nähtävissä osoitteessa: www.learnfromhistory.eu
|
|