Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

Koiran ehdoilla
Vieras

/ #165 Re: Re: Re: Koirieni puolesta...

17.01.2011 18:09

#164: Pro Cesar - Re: Re: Koirieni puolesta... 

Suoraan taaksepäin muodostuva paine ei aiheuta yhtä paljon kipua kuin sivuttainen veto - yleensähän koirat vetävät eteenpäin. Koira myös tottuu pannan aiheuttamaan paineeseen pikkuhiljaa ja sen niskan lihakset voimistuvat. Ja, vaikka panta aiheuttaisi vetäessä epämukavaa oloa koiran kaulalle, jos koira kuitenkin pääsee eteenpäin sillä tavalla, palkkaantuu koira vetämisestä koska se saavuttaa sillä haluamansa. Siinä tapauksessa koiran eteenpäin pääsemisestä saama "palkka" on suurempi kuin pannan aiheuttama paine/kipu kaulalle.

Näiden lisäksi, koirat joille on annettu paljon hihnakorjauksia, oppivat helposti että hihna kannattaa pitää kireällä. Tämän voi kokeilla itse: laita hihna tai muu naru käsivarren ympärille kiinni, pidä hihna vähän löysällä ja nykäise. Sitten pidä hihna kireällä ja nykäise yhtä kovaa. Silloin kun hihna on vähän löysällä, ottaa nykäisy kipeämpää kuin silloin kun hihna on jo valmiiksi kireällä. Jos koiralle on annettu hihnakorjauksia muusta "huonosta" käytöksestä kuin vetämisestä, saattaa koira oppia että sen on kannattavinta pitää hihna kireällä että ei satu niin paljon jos ja kun se hihnanykäisy tulee.

Sanoit, että: "Cesarin metodeissa hihnasta nykäistään joko sivulle, tai suoraan ylös vain sen verran että koiran etujalat nousevat ja alkavat niinsanotusti kulkea oikeaan suuntaan. Se ei todella aiheuta koiralle enempää kamalaa kärsimystä kuin koiran itse harjoittama vetäminen ja hihnassa riuhtominen." Myönnätkö siis kuitenkin, että molemmat metodit aiheuttavat koiralle kipua? Miksi vaihtoehtojen pitäisi olla joko hihnakorjausten antaminen tai koiran vetäminen? Eikö paras vaihtoehto olisi kuitenkin opettaa koiran olemaan vetämättä ilman hihnasta nykimistä tai nostamista?

Ja jos et kerran usko minun sanaani, niin seuraavan kerran kun käyt eläinlääkärissä, kannatta kysäistä että 1) Miten vetäminen vahingoittaa koiran niskaa 2) Miten hihnasta nykiminen vahingoittaa koiran niskaa.

Ruotsissa on muuten suoritettu tutkimus vuonna 1992 jossa tutkittiin 400 koiraa eri koirakerhoista. 63%:lla koirista oli jotain muutoksia selässä tai niskassa, eli eivät olleet täysin terveitä. Kolme tekijää olivat vaikuttavia tekijöitä näissä ongelmissa: onnettomuudet, hihnassa vetäminen ja ontuminen pentuna/nuorena. Niistä koirista, joilla oli joko yliaktiivista tai aggressiivista käytöstä, 78%:lla oli ongelmia selkärangassa - eli jatkuva kipu saattoi olla aiheuttamassa aggressiivista käytöstä. Ja mikä tärkeintä, niistä koirista joilla oli niskavahinkoja, 91% prosentilla oli käytetty joko hihnanykäisyjä tai ne olivat vetäneet pitkän aikaa.

Tämän tutkimuksen on suorittanut Anders Hallgren, joka on kansainvälisesti tunnettu koirapsykologi (käyttänyt termiä jo 1960-luvulta), koirankouluttaja ja luennoitsija, ja julkaissut useita kirjoja ja tutkimuksia koirista ja niiden käyttäytymisestä. Ero Cesar Millanin ja tämän koirapsykologin välillä on, että toisin kuin Cesar Millan, Anders Hallgren pohjaa tietonsa ja opetuksensa siihen aitoon koirien käyttäytymistieteeseen (http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ytt%C3%A4ytymistiede). Tässä hänen kotisivunsa: http://www.andershallgren.se/en/bio.php

Allaoleva lyhennelmä Hallgrenin tutkimuksesta on otettu täältä: http://www.dog-harness-solutions.com/happy-puppies.html, samasta tutkimuksesta löytyy tietoa muualtakin googlettamalla.

 

Excerpts From A Study Conducted By;
Anders Hallgren
Published In The:
"Animal Behaviour Consultants Newsletter" July,1992 V.9 No 2

(Along With Further Comments by Mr. Hallgren)



ALARMING FACTS FROM THE STUDY

63% of the dogs examined had neck and spinal injuries.
78% of the dogs with aggession or over activity problems had neck and spinal injuries.
Of the dogs with neck injuries, 91% had experienced hard jerks on a leash or had strained against their leashes.





In 1992 Anders Hallgren, a Behaviourist, his Students and several Chiropractors conducted a Study of 400 dogs from different dog clubs in Sweden.

Dog Owners were offered a free examination of their dog by a Chiropractor in return for their voluntary participation.

Those who volunteered to participate in the Study had mostly ordinary dogs, in that; owners presented them without any suspicion of spinal anomalies... Canine back problems are common.

The results of the Study show that the Chiropractors found back anomalies in 63% of the 400 dogs.

Dogs that 'acted out', in other words, that exhibited over activity and aggression; 78% had spinal anomalies. Spinal anomalies seem to constitute an irritation that often results in stress reactions, agression or fear.

Mr. Halgren found that this was also in accordance with his own and his Students experience as Behaviourists, with problematic dogs.

In the Study there were some factors that correlated with spinal anomalies. These were:-

Accidents
Pulling on Leash (see below)
Limping During Adolescence

Pulling on Leash:

Of those dogs that had cervical (neck) anomalies, 91% had been exposed to harsh jerks on the leash, or they had a long history of pulling or straining at the end of a leash. There is a risk of 'whip-lash' from jerking the leash that probably increases if the dog wears a choke chain collar. Choke chain collars are constructed such that; pulling it results in pressure distributed around the dog's neck, but, the muscles that absorb the pressure are situated mostly at the sides of the neck. The neck and throat are almost unprotected.

Additional Comment by Mr. Hallgren...

Choke Chain Collars can be dangerous. For many years I and others have criticised the use of choke chain collars and training methods that use jerking and pulling on a leash as a means of controlling behavior. Unfortunately, most dog trainers use just this technique. There is probably a relationship between the force of the jerk and the risk of injury. I believe dog owners should be warned that chaining a dog to anything firm, that isn't elastic, without surveillance may increase the risk of a spinal injury. A dog can easily forget the boundaries of the chain or rope, accelerate, and suddenly come to a halt, with all the stopping power concentrated around the dog's neck.

 

The Study concludes that; leash corrections, the dog forging ahead or a tethered dog hitting the end of a solid line may inflict spinal injury