IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Martti Peltola
Vieras

/ #323 nimimerkille "M. Kuusisto"

16.01.2011 15:59

Valitettavasti näytät perustavan väittämäsi ”... turveteollisuus työllistää liki 13 000 ihmistä koko ketjussa ” Turveteollisuusliiton ahkerasti syöttämään harhauttavaan ”tietoon”. Väite 13 000 henkilötyövuodesta sinun on nyt syytä perustella tarkoin, eli osoittaa meille noiden työpaikkojen sijoittuminen suomalaisilla työmarkkinoilla. Siis mitkä kaikki työt tuohon väittämääsi kolmeentoista tuhanteen työpaikkaan sisältyvät? Vastaa tähän sitten, kun voit esittää tarkat faktat lähdeviitteineen.

Vapo Oy ilmoittaa turpeen työllistävän Suomessa 6000-7000 henkilöä, eli puolet väittamästäsi. Oman ilmoituksensa mukaan Vapo-konserni itse työllistää viidessä toimialayksikössään 1451 henkilöä. Paljonko siihen lukuun sisältyy ulkomaalaisia, sitä ei kerrota, mutta esim. Baltian maissa ja Ruotsissa heitä on.                                                                                                                                                                 Tähän mennessä turveteollisuus ei ole kyennyt vastaamaan näihin nyt esiin ottamiini epäjohdonmukaisuuksiin turpeen työllisyysvaikutuksista. Mutta ehkä M. Kuusisto, mahdollisine turveväen sisäpiiritietoineen, osaa ne  luotettavasti selittää?

Turveteollisuusliitto lukee turpeen ”luomiksi” työpaikoiksi mm. myös ne energiantuotantolaitokset henkilöstöineen, joissa jossain vaiheessa poltetaan turvetta. Voimalat joka tapauksessa polttavat jotain, mutta työpaikat eivät synny turpeesta, vaan ne ovat olemassa laitoksissa itsessään, olipa energian lähteenä mikä tahansa vaihtoehto (puuhake, ruokohelpi, olki, puru, pähkinänkuori, turve jne..).

Turpeen heikon huoltovarmuuden vuoksi on jouduttu polttamaan jopa afrikkalaista kuorijätettä ja moni laitos on samasta syystä korvannut turpeen esim. kivihiilellä (lukekaa uutisia!). Tämä suuntaus näyttää jatkuvan. Ja silti lobbarit puhuvat tällöinkin ”turvetyöpaikoista”, vaikka ne alunpitäenkään eivät ole turveteollisuuden ansiota.
Turvettakin joudutaan kuljettamaan maakuntien välillä satoja kilometrejä, kun luonnonolot ovat paikallisesti estäneet turpeen kaivuutavoitteisiin pääsyn. Onko tämä ja ulkomailtakin tuotu turve ja kuorijäte ”päästötöntä”? Ja eivätkö turvelobbarit kritisoi tällaista raskasta turverallia, jossa löpöä palaa ja turve-energian törkeän raskas kuormittavuus lisää päästöjä?

Logistiikan osalta turveteollisuus lukee ”turvetyöpaikoiksi” myös kuljetukset, jos niihin sisältyy turvetta. Kuljetusyrittäjät ajavat polttolaitoksiin mitä tahansa palavaa; työpaikat ovat jo olemassa energiatuotannon itsensä luomina. Järki täytyy ottaa mukaan, kun turpeen henkilötyövuosia hehkutetaan vääriin tietoihin nojaten.

Valtiovalta (lue kansanedustajat) on poliittisilla tuki- ja veropäätöksillään antanut turpeelle perusteettoman, kilpailua vääristävän kilpailuedun uusiutuviin ja päästöjä turvetta vähemmän aiheuttaviin energiavaihtoehtoihin nähden. Tämä ei ole kestävän kehityksen periaatteiden mukaista. Sen kuitenkin selittää se, että kymmeniä päättäjiä (kansanedustajiakin) istuu turveyhtiöiden hallinnossa nostamassa huomattavan isoja palkkioita. Niinpä energiapoliittiset päätökset valmistellaan näissä kabineteissa ja ne tuodaan valmiiksi laadittuina eduskunnan siunattaviksi.                                                                                                        Valitettavasti päättäjiltä selkeästi puuttuu monipuolinen taustatieto turve-energian suurista haittavaikutuksista suomalaisen luonnon elinkyvylle ja Suomen hyväksymille päästövähennystavoitteille. Tämä on laiskanläksyn paikka niin kansanedustajille kuin myös kunnallisille päätöksentekijöille.