VETOOMUS JYRKI KATAISEN EROTTAMISESTA

Veli K.

/ #1323 Veli K.

01.10.2012 11:57

Suomen rikoslain 2a luku

Tдmд sivu on osa rikoslaki webissд -dokumenttikokoelmaani.

Tдtд rikoslain kopiota ei enдд yllдpidetд. Lue asiaa koskeva huomautus ja jatko-ohjeet etusivulta.
2a luku: Sakosta, muuntorangaistuksesta ja rikesakosta

Luku on uudistettu lailla (30.4.1999/550).
Sakko

1 § (30.4.1999/550) Pдivдsakkojen lukumддrд. Sakko tuomitaan pдivдsakkoina, joiden vдhimmдismддrд on yksi ja enimmдismддrд 120.

Yhteisen sakkorangaistuksen enimmдis- ja vдhimmдismддrдstд sддdetддn 7 luvussa.

Sakkorangaistukselle voidaan erityisestд syystд lailla sддtдд erityinen vдhimmдis- tai enimmдismддrд 1 momentissa sддdetyissд rajoissa.

Ennen 1 pдivдд kesдkuuta 1969 sддdettyд sakkorangaistuksen erityistд vдhimmдis- tai enimmдismддrдд ei sovelleta.

2 § (30.4.1999/550) Pдivдsakon rahamддrд. Pдivдsakon rahamддrд on vahvistettava niin, ettд se on kohtuullinen sakotettavan maksukykyyn nдhden.

Kohtuullisena pдivдsakon rahamддrдnд on pidettдvд yhtд kuudeskymmenesosaa sakotettavan keskimддrдisestд kuukausitulosta, josta on vдhennetty asetuksella mддriteltдvдt verot ja maksut sekд kiinteд peruskulutusvдhennys. Sakotettavan elatusvelvollisuus voi alentaa ja hдnen varallisuutensa korottaa pдivдsakkoa.

Kuukausitulon laskemisen ja varallisuuden arvioimisen ensisijaisena perusteena ovat sakotettavan viimeksi toimitetun verotuksen mukaiset tulot ja varallisuus. Jos sakotettavan tuloja ja varallisuutta ei voida luotettavasti selvittдд verotustiedoista tai ne ovat olennaisesti muuttuneet viimeksi toimitetun verotuksen jдlkeen, ne voidaan arvioida muun saatavan selvityksen perusteella.

Pдivдsakko mддrдtддn tuomioistuimessa oikeudenkдynnin aikaisten ja rangaistusmддrдysmenettelyssд rangaistusvaatimuksen antamishetken tietojen perusteella. Syyttдjд mддrдд sakon kuitenkin rangaistusmддrдyksen antamishetken tietojen perusteella, jos on ilmennyt, ettд rangaistusvaatimuksen saaneen maksukyky on vaatimuksen antamishetkellд saatuihin tietoihin verrattuna olennaisesti muuttunut.

Asetuksella sддdetддn tarkemmin keskimддrдisen kuukausitulon laskemisesta, pдivдsakon rahamддrдn pyцristдmisestд, peruskulutusvдhennyksen suuruudesta, elatusvelvollisuuden ja varallisuuden huomioon ottamisesta sekд pдivдsakon vдhimmдstд rahamддrдstд.

Tarkemmat mддrдykset laskentatavasta ovat asetuksessa pдivдsakon rahamддrдstд (609/1999).

3 § (30.4.1999/550) Sakon kokonaisrahamддrд. Sakon kokonaisrahamддrд on pдivдsakkojen lukumддrд kerrottuna pдivдsakon rahamддrдllд.

Asetuksella voidaan sддtдд, ettд tietyistд rikoksista mддrдttдvдn sakon kokonaisrahamддrд on korotettava samanlaatuisesta rikoksesta mддrдttдvдn suurimman rikesakon suuruiseksi.
Muuntorangaistus

4 § (30.4.1999/550) Muuntorangaistuksen mддrддminen. Sakkoon tuomitulle, jolta sakkoa ei ole saatu perityksi, on maksamatta olevan sakon sijasta mддrдttдvд muuntorangaistuksena vankeutta. Maksamaton uhkasakko, jota ei ole saatu perityksi, on muunnettava vankeudeksi.

5 § (30.4.1999/550) Muuntorangaistuksen pituus. Muuntorangaistus sakosta mддrдtддn siten, ettд kahta maksamatta olevaa pдivдsakkoa vastaa yhden pдivдn vankeus. Jos muunnettavien pдivдsakkojen lukumддrд on pariton, yhtд pдivдsakkoa ei muunneta. Jos pдivдsakosta on maksettu vain osa, katsotaan pдivдsakko maksamatta olevaksi.

Euromддrдisenд tuomitun uhkasakon jokaista tдyden 20 euron mддrдд vastaa muuntorangaistusta mддrдttдessд yhden pдivдn vankeus. (9.11.2001/971)

Muuntorangaistuksen pituus on kuitenkin vдhintддn neljд pдivдд ja enintддn 90 pдivдд.

Samalla kertaa muunnettavista sakoista mддrдtддn vain yksi muuntorangaistus 3 momentissa sддdetyllд tavalla. Uhkasakko rinnastetaan tдllцin sakkoon.

Tuomioistuin voi 6 §:n 1 momentissa tai 7 §:ssд mainituilla perusteilla mддrдtд muuntorangaistuksen tдssд pykдlдssд sддdettyд lyhyemmдksi, kuitenkin vдhintддn neljдksi pдivдksi.

2 momentti on muutettu lailla 9.11.2001/971 euromддrдiseksi. Aiempi muotoilu (voimassa 31.12.2001 asti) kuului: "Markkamддrдisenд tuomitun uhkasakon jokaista tдyden sadan markan mддrдд vastaa muuntorangaistusta mддrдttдessд yhden pдivдn vankeus.".

6 § (30.4.1999/550) Sakon tai sen osan muuntamatta jдttдminen. Tuomioistuin voi jдttдд muuntorangaistuksen mддrддmдttд, jos
sakkoon johtanutta rikosta sen haitallisuus huomioon ottaen on kokonaisuutena arvostellen pidettдvд vдhдisenд,
sakkoon johtanut rikos on tehty alle 18-vuotiaana tai
muuntorangaistusta on pidettдvд kohtuuttomana tai tarkoituksettomana ottaen huomioon sakotetun henkilцkohtaiset olosuhteet, rikoksesta hдnelle aiheutuneet muut seuraukset, sosiaali- ja terveydenhuollon toimet tai muut seikat.

Mддrдtessддn muuntorangaistusta yhteisestд sakkorangaistuksesta tuomioistuimen tulee arvioida sellaisten sakkojen, joita ei saa muuntaa vankeudeksi, osuus yhteisestд rangaistuksesta sekд jдttдд se muuntamatta vankeudeksi.

Sitд sakon osaa, jolla sakon kokonaisrahamддrд on 3 §:n 2 momentin nojalla korotettu, ei muunneta vankeudeksi.

7 § (30.4.1999/550) Uhkasakon muuntamatta jдttдminen. Tuomioistuin voi jдttдд maksamattoman uhkasakon sijasta tuomittavan muuntorangaistuksen mддrддmдttд, jos
pддvelvoitetta on kokonaan tai osaksi noudatettu tai
muuntorangaistusta on pidettдvд kohtuuttomana tai tarkoituksettomana ottaen huomioon velvoitetun henkilцkohtaiset olosuhteet, pддvelvoitteen noudattamatta jдttдmisestд hдnelle aiheutuneet muut seuraukset tai muut seikat.
Rikesakko

8 § (30.4.1999/550) Rikesakko. Rikesakko on euromддrдltддn kiinteд sakkoa lievempi varallisuusrangaistus. (9.11.2001/971)

Rikesakko saa olla enintддn 200 euroa. Eri rikkomuksista mддrдttдvдn rikesakon suuruudesta sддdetддn valtioneuvoston asetuksella. (9.11.2001/971)

Maksamatonta rikesakkoa ei saa muuntaa vankeudeksi.

Pykдlдn 1 ja 2 momentit on muutettu lailla 9.11.2001/971 euromддrдisiksi. Vanhat versiot ovat voimassa 31.12.2001 asti, ja kuuluvat seuraavasti: "Rikesakko on markkamддrдltддn kiinteд sakkoa lievempi varallisuusrangaistus." (1 mom) ja "Rikesakko saa olla enintддn 1 000 markkaa. Eri rikkomuksista mддrдttдvдn rikesakon suuruudesta sддdetддn asetuksella." (2 mom)

9 § (30.4.1999/550) Rikesakkorikkomukset. Rikesakko voidaan 2-4 momentin mukaisesti sддtдд seuraamukseksi virallisen syytteen alaisesta rikkomuksesta, josta sддdetty ankarin rangaistus on sakkoa tai enintддn kuusi kuukautta vankeutta.

Rikesakko voidaan sддtдд tieliikennelain (267/1981) tai ajoneuvolain (1090/2002) taikka niiden nojalla annettujen sellaisten sддnnцsten tai mддrдysten vдhдisestд rikkomisesta, jotka koskevat (11.12.2002/1094)
jalankulkijoita,
moottorittoman ajoneuvon kuljettajaa,
moottorikдyttцisen tai hinattavan ajoneuvon rakennetta, varusteita, kuntoa, moottorikдyttцistд ajoneuvoa kuljetettaessa vaadittavia asiakirjoja, moottorikдyttцisen ajoneuvon hдiritsevдд ja tarpeetonta ajoa, henkilцkuljetusta, kuljettajan tai matkustajan henkilцkohtaisen suojavдlineen kдyttцд, muita kuljettajaa koskevia liikennesддntцjд tai liikenteen ohjauslaittein osoitettuja kдskyjд, kieltoja tai rajoituksia,
suurimman sallitun nopeuden ylittдmistд moottorikдyttцisellд ajoneuvolla taikka
ajoneuvon katsastusta ja rekisterцitдvдksi ilmoittamista.

Rikesakko voidaan sддtдд seuraamukseksi myцs jдtelaissa (1072/1993) sддdetyn roskaamiskiellon vдhдisestд rikkomisesta sekд kalastuslaissa (286/1982) sддdetyn kalastuksenhoito- tai viehekalastusmaksun suorittamisen laiminlyцnnistд taikka kyseisen maksun suorittamista osoittavan tositteen mддrдajassa esittдmisen laiminlyцnnistд. (14.6.2002/515)

Momentin tekstiд on muutettu lailla 515/2002, jolla mukaan lisдttiin mahdollisuus sддtдд rikesakko seuraukseksi myцs kalastuslain asioista. Aiemmin momentissa viitattiin vain jдtelakiin. Muutos on voimassa 1.9.2002 lukien.

Edellд 2 ja 3 momentissa mainituista rikkomuksista sддdetддn tarkemmin asetuksella.

Tarkemmin rikesakon sovellusalasta asetuksessa rikesakkorikkomuksista (610/1999).

10 § (30.4.1999/550) Rikesakon mддrддminen. Rikesakon mддrдд poliisimies tai muu laissa sддdettyд valvontaa suorittava virkamies.

Rikesakkoa ei saa mддrдtд, jos
rikkomus on ollut omiaan aiheuttamaan muunlaista kuin vдhдisenд pidettдvдд vaaraa tai haittaa,
rikkoja on menettelyllддn osoittanut piittaamattomuutta lain kielloista tai kдskyistд tai
on ilmeistд, ettд asianomistaja tulee rikkomuksen johdosta tekemддn syyttдmispyynnцn syyttдjдlle tai poliisille taikka esittдmддn vahingonkorvausvaatimuksen.

Rikesakon mддrддmisestд sддdetддn rikesakkomenettelystд annetussa laissa (66/1983).

11 § (30.4.1999/550) Eri rikkomuksista mддrдttдvд rikesakko. Jos samalla kertaa olisi mддrдttдvд kahdesta tai useammasta rikkomuksesta rikesakko, mддrдtддn rikesakko siitд rikkomuksesta, josta on sддdetty ankarin rikesakko.

Rikesakosta ja sakkorangaistuksesta tai mддrдaikaisesta vankeusrangaistuksesta ei saa mддrдtд yhteistд rangaistusta.

Jouni Heikniemi
6.1.2003

Tдmд dokumentti kuuluu sivujeni osioon
Rikoslaki webissд.