VAADIMME MUUTOSTA SUSIPOLITIIKKAAN: KANSALAISALOITE

Maalainen

/ #3462 KUUSI VÄÄRÄÄ VÄITTÄMÄÄ SUDESTA

02.05.2012 11:01

1. Sudet tappavat kaikki porot.
Väärin. Vuosittain petojen tappamiksi ilmoitetaan n. 2700 poroa. Tähän lukuun sisältyy poromiesten ilmoittamat raatolöydöt. Kukaan ei ole kyseenalaistanut sitä, että kuinka paljon tähän lukuun laitetaan poroja jotka ovat kuolleet nälkään, synnytyksiin, tauteihin, tai esim, katkaisseet raajansa louhikossa. Nämä em. tavalla kuolleet, tai kuolemaisillaan olevat porot on sitten joku peto voinut löytää ja syödä, ja niin nekin porokuolemat laitetaan petojen piikkiin. Yksikään poromies ei kiihkoile siitä että autojen alle kuolee vuosittain n. 4000 poroa. Missään en ole törmännyt tilastoon, jossa olisi eritelty tauteihin, synnytyksiin, nälkään ym. kuollet porot. Turha väittää etteikö poroja kuolisi muuhun kuin petojen suuhun tai auton alle!

2. Sudet syövät ihmisten kaikki koirat, kissat ja kotieläimet.
Väärin. Susien suuhun joutuu hyvin pieni osa koirista ja kotieläimistä. Monilla alueilla lampureilla on enemmän harmia metsästäjien koirista kuin susista. Koiravahinkoja susien johdosta sattuu vuosittain muutamia kymmeniä, mikä on hyvin vähän. Suomessa on kuitenkin liikkuu vuosittain metsissä todella paljon muitakin koiraharrastajia kuin metsästäjät koirineen: mejä-harrastajat, marjastajat, sienestäjät, nome-harrastjat ym. Suomessa kuolee paljon enemmän koiria liikenteessä, sekä esim. kotiväkivallan seurauksena, kuin mitä sudet tappavat koiria.
Kissojakin sudet tappavat jonkin verran, mikä on ihan oikein kun ajattelee kuinka paljon niitä luonnossa kulkee valvomattomina ja hoitamattomina. Suurin osa valvomatta ulkona liikkuvista kissoista on madottamattomia, rokottamattomia ja leikkaamattomia. Lisäksi kissa levittää toksoplasmoosia joka vammauttaa vuosittain yli 50 lasta ja aiheuttaa myös lampaille keskenmenoja:
http://www.oireet.fi/toksoplasmoosi.html
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/toxoplas.html
http://www.zoonoosikeskus.fi/portal/fi/zoonoosit/loisten_aiheuttamat_taudit/toksoplasmoosi/
Toksoplasmoosi tappaa myös jäniksiä. Ehkä tämä on syy joidenkin alueiden jäniskatoon, eivätkä suinkaan pedot.

3. Sudet ovat Suomessa vaarallisia ihmisille, varsinkin lapsille.
Väärin. Tämä väittämä perustuu 1800-luvuilla sattuneisiin "sudentappoihin", joista suurimmasta osasta ei ole mitään todisteita. Suden syömiksi laitettiin ennen muinoin esim. vakavasti sairaita tai vammaisia lapsia jotka brutaalisti vietiin metsään kuolemaan.
Suomessa kuolee liikenteessä vuosittain kymmeniä lapsia. Koirat purevat vuosittain noin 200 ihmistä. Osa puremista on vaarallisia. Onpa Suomessa kuollutkin kolme ihmistä koirien hyökkäyksen uhrina. Yhtään todistettua tapausta (todisteena valokuvia tai ulkopuolisia puolueettomia todistajia) ei ole suden hyökkäyksestä ihmistä vastaan tällä tai viime vuosisadalla. Näiden tilastojen valossa susi on erittäin vaaraton.

4. Sudet tyhjentävät metsät riistasta.
Väärin. Sudet eivät suinkaan tyhjennä metsiä riistasta, vaan ihminen itse. Jos hirvitiheys esim. 3/ tuhannelle hehtaarille metsästäjien toimesta toteutuu, eipä siinä paljon jää sudelle ruokaa. Monille muille riistaeläimille saattaa olla seurakohtaiset kiintiöt, mutta kuka valvoo että ne totetutuvat? Sehän on metsästäjän ilmoittamisesta kiinni, ilmoittaako hän ampumansa teeren tai jäniksen vai ei.

5. Sudet ovat kesyyntyneet.
Väärin. Mikään villinä elävä populaatio ei kesyynny muutamassa vuodessa. Syy asutusalueilla liikkuviin susiin johtuu maalaisjärjellä ajatellen kahdesta asiasta:
a. Suomessa pyritään joka laittomasti tai laillisesti hajottamaan susilaumat. Usein laumasta ammutaan toinen alfaparista. Tämä on susilaumaa ajatellen katastrofi. Laumakoko on muutenkin Suomessa susilla pieni, muutama susi tai yksinäinen susi ei pysty riittävän tehokkaasti hankkimaan ravintoa, esim. kaatamaan hirveä ja siksi nämä yksilöt kerääntyvät ihmisten lähelle helpomman ravinnon toivossa.
b. Salametsästys, joka tapahtuu tietenkin "korpien kätköissä" ettei tulisi ilmi, ajaa sudet turvallisemmille alueille ihmisten läheisyyteen.

6. Susia on Suomessa liikaa.
Väärin. Väittämä susien liiasta määrästä ei perustu mihinkään virallisiin tilastoihin. Suurin osa susihavainnoista on täyttä humpuukia. Tavalliset ihmiset, jotka eivät tunnista lajeja, näkevät sutena milloin koiria, kauriita, kettuja ym. eläimiä. On myös täysin sepitettyjä "havaintoja" suden ja ihmisen vaarallisesta kohtaamisesta, joista ei ole mitään todisteita. Virallisten tilastojen mukaan susikanta on romahtanut muutamassa vuodessa. Tämä johtuu virallistenkin arvioiden mukaan laajasta susiin kohdistuvasta salametsästyksestä.


Lopuksi mainittakoon että monet ihmiset minun tavoin asuvat lapsineen ja koirineen susialueella, eivätkä koe susia uhkaksi millään tavalla. Uskallamme liikkua metsissä, poimia marjoja ja sieniä. Ainoa mikä pelottaa, on metsästysaika jolloinka saa pelätä että ammutaanko meidät vahingossa riistana.

Susien kaatolupia ei missään tapauksessa saa antaa paikallinen poliisi "mutu-tuntuman" perusteella! Paikalliset poliisit ovat itsekin usein metsästäjiä ja susia vastaan, niin he ovat silloin täysin jääviä antamaan mitään lupia.