LEINEPERIN KYLÄKOULUN PUOLESTA

Kirjoittaja: Asta Matikainen
Vieras

/ #59 Satakunnan Kansassa 19.11.2010

19.11.2010 15:43

Kyläkoulu opettaa koko kylälle yhteisöllisyyttä

"-Kyläkoulu on kokonaisvaltainen oppimis- ja kasvuympäristö. Luonnonläheisyys, yhteisöllisyys, sosiaaliset taidot, erilaisuuden ymmärtäminen, toisten auttaminen, luettelee kasvatustieteen tohtori Risto Kilpeläinen kyläkoulun hyviä puolia."

"Kyläkoulut täyttävät laatukriteerit. Kyläkoulut ovat lapsia varten, Kilpeläinen toteaa."

"Kasvatustieteen tohtori Taina Peltonen puhuu siitä miten tasa-arvon käy, kun kyläkouluja lopetetaan. Hän toivoo, että vastakkainasettelusta luovuttaisiin, sillä sekä isoja, että pieniäkouluja tarvitaan."

"MISSÄ SÄÄSTÖT?
Kyläkouluja on lakkautettu kiihtyvällä tahdilla 10-15 vuodessa. Vuosina 2000-2004 Suomessa lakkautettiin 300 kyläkoulua,
kuitenkin MENOT KASVOIVAT 24 prosenttia ja perusopetuksen tuottavuus laski 13 prosenttia. Useinhan kyläkoulujen lakkauttamista perustellaan juuri säästöillä.
-NIITÄ EI OLE TODENNETTU MISSÄÄN.
Kyläkoulujen lakkauttaminen on ollut huomattavasti suurempaa kuin oppilasmäärän pieneneminen olisi edellyttänyt 15 viime vuoden aikana, Peltonen kertoo. Hän myös muistuttaa siitä, etteivät lakkauttamiset ole perustuneet mihinkään julkilausuttuun poliittiseen tai viranomaistahtoon tai ohjaukseen."

"Kyläkoulujen ilmapiiriä heikentää eniten juuri lakkautusuhka, kiusaamista niissä on marginaalisen vähän.
-Koulun tärkein tehtävähän on itsetunnon kasvun tukeminen. Kasvatus on tärkeintä, oppiaineet ovat kasvatuksen välineitä Kilpeläinen muistuttaa."

"-Suomessa haetaan pikavoittoja lopettamalla kyläkouluja.
-Jos kyläkouluja aiotaan lakkauttaa, olisi asialle annettava aikaa ja mietittävä kylän kanssa. Tärkeää on se, mikä merkitys koululla on kylälle ja ihmisille, ei vain se, mikä on oppilasmäärä, Peltonen muistuttaa."