Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

Koiran ehdoilla
Vieras

/ #98 Todellinen koirapsykologia perustuu käyttäytymistieteelliseen tutkimukseen

21.10.2010 09:42

Koirilla ja susilla on suurinpiirtein yhtä paljon yhteistä kuin ihmisillä ja simpansseilla. Susi on laumaeläin, joka elää perheestä koostuvassa laumassa - uros osallistuu pentujen hoitoon emän kanssa. Susien perhelaumoissa auktoriteetti vaihtelee tilanteen mukaan. Villikoirat elävät muuttuvissa ryhmittymissä, eivät perhelaumassa kuten sudet. Villikoirauros ei esimerkiksi osallistu pentujen hoitoon emän kanssa. Villikoirat saattavat lyöttäytyä yhteen esimerkiksi ruokaa hankkiessaan, yksittäinen villikoira kuitenkin vaihtaa useinkin ryhmää tai saattaa kulkea yksin. Laumajohtajuusteoria, johon vanhanaikainen johtajuutta painottava koirankouluttaminen (a la Cesar Millan) perustuu, on johdettu virheellisistä susitutkimuksista. Näissä tutkimuksissa on seurattu vangittuna elävää susilaumaa joka ei ole muodostunut perheestä vaan satunnaisista yksilöistä jotka on laitettu samaan aitaukseen. Tästä epäluonnollisesta tilanteesta johtuen on virheellisesti tulkittu, että susilla olisi luontainen tarve tavoitella korkeampaa statusta laumassa, vaikka todellinen syy aggressiiviselle käyttäytymiselle on ollut resurssipula ja luonnoton "lauma". Alkuperäisen tutkimuksen tekijä David Mech on myöntänyt tämän. Koirilla, eikä susilla, ole sisäänrakennettua tarvetta nostaa asemaansa laumassa koska tälläistä hierarkiaa ei ole myöskään luonnossa villikoirien tai susien parissa. Tämän takia käyttäytymisongelmien selittäminen johtajuusongelmilla on virheellinen tulkinta.

Todellista koirapsykologiaa on koirien käyttäytymistieteellinen tutkimus, jota suoritetaan yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Nämä tahot ovat juurikin arvostelleet Cesar Millanin metodeja vanhanaikaisina ja tehottomina. Käyttäytymistieteellinen tutkimus osoittaa, että koirat ovat opportunisteja jotka käyttäytyvät kuten niille on kannattavaa. Koiraa motivoivat luonnolliset tarpeet hankkia ravintoa, lisääntyä ja toimia koiralle luontaisesti tai rodunomaisesti (esimerkkinä metsästyskoirien metsästyskäyttäytyminen). Koirien käyttäytymisongelmat johtuvat usein joko terveysongelmista tai omistajan epäjohdonmukaisista tai aggressiivisista koulutusmetodeista. Voimme koiranomistajina kommunikoida koiran kanssa joko korjaamalla ei-haluttua käytöstä tai palkitsemalla halutusta käytöksestä. Cesar Millanin metodi on korjata ei-haluttua käytöstä (alistaa aggressiivinen koira, antaa hihnapakotteita vetävälle koiralle, altistaa koira pelolleen pitämällä sitä paikoillaan, tökkiä kädellä hyppivää koiraa, tuijottaa ja fyysisesti uhata huonosti käyttäytyvää koiraa jne).

Käyttäytymistieteellisen tutkimuksen mukaan Cesar Millan käyttämien pakotteiden ja rangaistusten seurauksia ovat muun muassa:

- Aggressiiviset koulutusmetodit johtavat koiran aggressiivisen käyttäytymisen lisääntymiseen (http://www.ts.fi/teemat/ymparisto/50450.html)
- Jotta koira pystyisi ymmärtämään pakotteen tai rangaistuksen syyn, sen täytyy olla täydellisesti ajoitettu (eli sekuntien sisällä käytöksestä)
- Vaikka ajoituksessa onnistuttaisiin täydellisesti, ei siltikään voida olla varmoja, että koira assosioi pakotteen tai rangaistuksen juuri oikeaan asiaan. Esimerkiksi koira vetää hihnassa nähdessään toisen koiran -> koira saa hihnapakotteen -> koira assosioi hihnapakotteesta seuranneen kivun vastaantulevaan koiraan -> koira alkaa ennakoida eli tapahtuu klassista ehdollistumista (vastaantuleva koira aiheuttaa kipua) -> koirasta ja pakotteen voimakkuudesta riippuen koiran reaktio saattaa olla jatkossa joko yritys pakoon tai aggressiivinen käytös
- Pakotteiden ja rangaistusten käyttö saattaa johtaa opittuun avuttomuuteen (koiran käytöstä lannistetaan pakotteilla ja rangaistuksilla niin paljon, että koira ei halua tarjota mitään käytöstä)
- Koska pakotteiden ja rangaistusten käyttö huonon ajoituksen ja väärän assosisaation myötä ei ole koiran näkökulmasta johdonmukaista (koira ei ymmärrä mksi saa pakotteen), koiran stressitaso nousee ja negatiiviset ehdollistumat lisääntyvät
- Uusien käytöksien opettelu muodostuu hankalaksi, koska koira ei mielellään tarjoa uusia käytöksiä kun on riski, että se saa niistä pakotteen (äärimuotona opittu avuttomuus)
- Varsinaista oppimista koiran oman oivalluksen kautta ei tapahdu, koska koira toimii vian ja ainoastaan välttääkseen rangaistuksen. Myös, koira tai mikään muukaan eläin (mukaanlukien ihminen) ei pysty oppimaan tehokkaasti jos keho on stressitilassa.
- Koska varsinaista oppimista ei tapahdu, on seurauksena se, että pakotteilla ja rangaistuksilla on vain piilotettu / alistettu väärä käytös. Koska käytöksen syytä ei ole korjattu, käytös palaa takuuvarmasti ennemmin tai myöhemmin ja mahdollisesti jopa pahempana etenkin jos kyseessä on ongelmakäytös.
- Myös johdonmukaisuus koiran koulutuksessa (arkitottelevaisuus tai kilpailuun tähtäävä koulutus) kärsii. Yksinkertaistettuna esimerkkinä: jos yhtenä päivänä opetellaan istumista, ja toisena seuraamista, annetaanko toisena päivänä istumisesta pakote tai rangaistus kun halutaan seuraamista vaikka ensimmäisenä päivänä istumisesta palkittiin?

Palkitsemalla kouluttamisen hyötyjä ovat muun muassa:
- Koira voi luottaa omistajaansa - ei tarvitse pelätä fyysisiä pakotteita tai rangaistuksia.
- Koiralle annettava palaute on johdonmukaista - halutusta käytöksestä seuraa palkka, väärän käytöksen seuraus on koiralle neutraali eli koira ei saa palkkaa
- Koira tarjoaa mielellään uusia käytöksiä, koska se voi luottaa että seuraus on joko neutraali tai positiivinen koira näkökulmasta
- Todellista oppimista tapahtuu, koska koira saa vapaasti kokeilla erilaisia käytöksiä
- Tieteellinen tutkimus on tullut siihen tulokseen, että eläimet toimivat niin kuin niille on kannattavaa - palkitsemalla koiraa halutusta käytöksestä voidaan käyttää tehokkaasti tätä luontaista toimintamallia hyödyksi
- Koiralle ei muodostu ylimääräistä stressiä koulutuksen vuoksi, vaan koulutus muodostuu koiran aktivoinniksi ja siten hyvinvointia lisääväksi tekijäksi
- Negatiivisten ehdollistumien syntyminen minimoidaan, ja täten voidaan luottaa, että koira käyttäytyy rauhallisesti ja luottavaisesti erilaisissa tilanteissa

Erittäin perusteellinen katsaus Cesar Millanin metodeihin ja myös vastauksia yleisiin kysymyksiin Cesar Millanin metodeista löytyy täältä:

http://www.4pawsu.com/dogpsychology.htm
http://www.4pawsu.com/cesarfans.htm