Kansalaispalkka jokaisen turva ja perusoikeus

Paul Betcke
Turku

/ #3

23.03.2007 20:24

Kansalaistulosta/kansalaispalkasta - perustulosta - löytyy internetistä kiinnostavaa luettavaa niin Suomen kuin muidenkin maiden osalta (hakusanoilla kansalaispalkka / Bürgergeld). Saksassa kyseisen asian nosti keskusteluun Thüringenin osavaltion pääministeri Althaus (CDU!). Puolueen piiristä löytyi tukea hänen esitykselleen.

Althausin mallissa "ehdottomaksi perustuloksi" esitetään jokaiselle 18 v täyttäneelle 800 euroa kuukaudessa, lasten osuus olisi 500 euroa. Tästä perustulosta menisi 200 euroa/kk lakisääteiseen sairaus-/sosiaalikassaan. Mikäli henkilön kokonaistulo ylittäisi 1600 euroa kuukaudessa, niin ylimenevätltä osalta joutuisi maksamaan veroa joko 50% tai 25% riippuen siitä, haluaako tällöin pitää saamansa perustulon 800 euron tasolla vai tyytyykö siinä vaiheessa 400 euron tasoon.

Ymmärtääkseni perustulo korvaisi Althausin mallissa muut sosiaalituet ja jopa "kansaneläkkeenkin" (tuskin kuitenkaan työeläkettä?). Varmasti byrokratia vähenisi roimasti, kun ajattelee, että Saksassa sosiaalitukea on muistaakseni 154 eri lajia ja niitä maksaa 37 eri tahoa.

Suomenkin järjestelmä on varsin sekava ja raskas byrokratialtaan. Jos perustulo pystyttäisiin meillä toteuttamaan vaikka vaiheittain, niin sosiaali- ja työvoimapalveluiden byrokratian pyörittämisestä voisi siirtää koulutettua työvoimaa erilaisiin konkreettisiin työtehtäviin mm. vanhusten- ja terveydenhuollon sektoreille ja miksei muillekin aloille - luonnollisesti asianmukaisen uudelleenkoulutuksen kautta. Mikä helpotus työvoimapulasta kärsivälle Suomelle!

Saksassa on muuten tehty tarkkoja laskelmia kanslaistulon/kansalaispalkan tuomista kevennyksistä julkisiin menoihin. Myös Suomessa tulisi saada riippumattomia asiantuntijatahoja tekemään vastaavia laskelmia.

Muuten, Suomen Kuvalehden numerossa 10/2007 oli ansiokas pääkirjoitus, jossa todetaan mm., että "Ihmisille pitää palauttaa mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä - ja saada oikeutetut edut yhteisestä hyvinvoinnista. Järjestelmä tulee muuttaa, jotta ihmisille tarjoutuu mahdollisuuksiakäyttää hyväkseen työelämän muutosta työn tekemiseen ja oman elämän rakentamiseen. Vastarintaa on, sillä perustulo murtaa nykyvallan perusrakenteen, holhouksen. Se ei murenna hyvinvointiyhteiskuntaa, vaan vahvistaa sitä."

Olisi kiinnostavaa, jos vaikka tämän adressin alullepanija voisi järjestää perustulosta keskustelutilaisuuden, johon kutsuttaisiin adressin allekirjoittajien lisäksi poliitikkoja, eri alojen asiantuntijoita ja asiasta kiinnostuneita kansalaisia live-keskusteluun jonnekin päin ruuhka-Suomea.