HÄTÄHUUTO LÄNTISEN KESKISUOMEN SOIDEN JA VESIREITTIEN PUOLESTA

Metsämies

/ #34 Suo-ojitus ja turvetuotanto

11.11.2011 08:36

Sodan jälkeen Suomi oli köyhä maa. Meillä oli kyllä metsiä, mutta usein vajaatuottoisia ja pilalle harsittuja. Silloin koko yhteiskunta heräsi ja näin alkoi alkoi kamppanja Puulla parempiin päiviin. Tuli Metsänhoitoyhdistyslaki ja metsänomistajille omat metsäneuvojat. Vuonna 1954 metsiemme lisäkasvu oli noin noin 50 milj. km3. Nyt se on noin 100 miljoonaa kuutiota. Siinä vaiheessa aloitettiin myös laaja metsäojitus toiminta niin, että soista paikoitellen ojitettiin yli 80 prosenttia. Sen seurauksena metsien lisäkasvu nousi vuosittain muutama miljoona kuutiota. Vasta myöhemmin herättiin toteamaan, että ojitukset likaavat vesistöä. Onneksi ojituksen vaikutus vesistöön ei ole jatkuvasti samanlaista. Sammaloituneesta ojasta saattaa laskea kirkasta vettä. Sen ovat huomanneet muutkin kuin allekirjoittanut.

Nyt metsäteollisuus vähenee ja metsien hakkuut teollisuudelle siitä syystä ei ainakaan lisäänny. Puuta tulee käyttää entistä enemmän lämpöenergiaan. Turvetuotanto taitaa aiheuttaa nyt vesistöille jopa lähes korvaamattomia vahinkoja. Tulevat sukupolvet eivät taida kiitelle tämän polven kansaa, koska olemme muutamassa vuosikymmenessä repineet suomme ja pilanneet vesistömme.

Sanotaan, että ojitus pilasi myös vesistöjämme. Onhan näinkin käynyt, mutta ei se saa jatkua. On korkea aika pysähtyä ja lopettaa vesistöjemme pilaamista. Olisi todella typerää ja ajattelematonta, kun sanotaan, että onhan näin tehty ennenkin, niin jatketaan samaa vahingontekoa. Kuntien päättäjien tulee herätä, että huomataan ettei tämän hetken lyhyellä hyödyllä saa tehdä korvaamattomia vahinkoja. Suokoneiden tilalle nyt metsäkoneita ja runsaat harvennushakkuut käyntiin. Jyväskylä teki emämunauksen, kun rakensi lämpövoimalan, jossa käytetään 70 % turvetta. Osaksi siitä johtuu se, että nyt vesistömme pilaantuvat. Politiikot seisovat nyt suu pyöreänä ja samalla on tehty lakeja, joiden avulla annetaan löysiä turvetuotantolupia jatkuvasti. Nyt laki pitää nopeasti muuttaa suosimaan vesistäjämme ja koko suoluontoamme.