Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

Koiraansa motivoiva, ei alistava
Vieras

/ #29 Vanhentunut dominanssiteoria

28.06.2010 16:43

Caesar Millan pohjaa toimintansa pääosin dominanssiteorian pohjalle. Tämä teoria on vanhentunut ja se on alunperin perustettu tutkimuksiin vankeudessa elävistä susilaumoista, joissa on ollut jäseniä useista laumoista. Myöhemmin kun on tutkittu villejä susilaumoja (jotka koostuvat lähinnä isä- ja äitisudesta, näiden jälkeläisistä ja muutamista muista sukulaisista) ja villikoiralaumoja, on huomattu, että laumassa on kyllä aina johtaja, mutta johtajuus on hyvin joustavaa ja saattaa vaihdella eri yksilöltä toiselle erilaisissa tilanteissa sen mukaan kuka lauman jäsenistä soveltuu siihen parhaiten.

Sudet ja koirat eivät myöskään luonnostaan alista toisia yksilöitä kellistämällä näitä kyljelleen. Alemman asemansa tunnustava koira painuu matalaksi tai pyörähtää itse kyljelleen alistumisen merkiksi. Ylemmässä asemassa olevan ei tarvitse siis fyysisesti koskeakaan alistujaan.

Koirilla ei myöskään ole mitään synnynnäistä tarvetta päästä laumassa korkeimpaan asemaan, eivätkä ne aktiivisesti koko ajan joka teollaan yritä pönkittää omaa asemaansa.

Uskon, että Millan itse toimii kuten uskoo parhaaksi olevan. Hän on karismaattinen ja helposti lähestyttävä henkilö, joten mielelläni näkisin millaisen ohjelman hän saisi aikaan, jos hän tutustuisi palkitsemis- ja motivoimismetodeihin koulutuksessa ja alkaisi käyttää ennemmin niitä.

Kannattaa joskus katsoa Koirakuiskaajan jaksoja ilman ääniä ja tarkkailla koirien ruumiinkieltä. Hyvin usein huomaa niiden olevan stressaantuneita ja pelokkaita ja turvautuvan agressiivisuuteen vasta kun niillä ei ole muuta vaihtoehtoa tai koska niiden ruumiinkieltä ei ole osattu lukea ja näin opetettu koiralle, että sen rauhoittavat tai varoittavat signaalist eivät merkitse mitään. Jos koiran hyökkäyksen jälkeen Millan sitten painaa koiran maahan ja pitää sitä siinä kunnes koira on "calm and submissive", voi useista koirista huomata, että ne ovat yksinkertaisesti vain niin peloissaan, että ovat kokonaan sulkeutuneet omaan kuoreensa. Usein ongelma ei siis poistu vaan saattaa jopa pahentua, kun koirasta tulee entistä pelokkaampi ja sitä myötä se saattaa alkaa purkaa pelkoaan käyttäytymällä agressiivisesti.

Tässä muutamia linkkejä tutustumisen arvoisille englanninkielisille sivuille, jotka käsittelevät dominanssiteoriaa:

http://www.apdt.com/about/ps/dominance.aspx

http://www.apdt.com/petowners/choose/dominancemyths.aspx

http://www.urbandawgs.com/divided_profession.html

http://www.theotherendoftheleash.com/the-concept-formerly-described-as-dominance

Jos joku kaipaa lisää lukemista aiheesta, linkkejä on listattuna mm. täällä: http://community.livejournal.com/dogsintraining/541715.html