Sairaanhoitajat pois palkkakuopasta!

TKL

/ #508

12.04.2016 04:14

Kuinkahan moni ammattiryhmä on sitä mieltä, että he saavat "koulutusta ja työn vaativuutta" vastaavaa palkkaa? Aivan, ei varmasti yksikään. Ihan koulutusta vastaavaa palkkaa sairaanhoitajat kyllä näyttävät saavan, sillä monet muut AMK-tutkinnon suorittaneet eivät saa edes tuollaista keskipalkkaa. Nyky-yhteiskunnassa tuo AMK-tutkinto näyttäisi lähes korvanneen nämä opistotasoiset tutkinnot eikä tämä AMK-tutkinto siis ainakaan ole mikään argumentti korkeamman palkan puolesta.

Monella alalla on pulaa alan työpaikoista. Tässäkään mielessä sairaanhoitajilla ei pitäisi olla mitään valittamista. Monilla muilla aloilla joutuu kouluttautumaan vielä paljon pidemmällekin, mutta työllistyminen ainakin koulutusta vastaaviin töihin on haastavaa. Näin ei sairaanhoitajien kohdalla ole. Väittäisin, että myös nämä henkilöt ovat "korkeatasoisesti koulutettuja" jne. Myös käytännössä kaikilla muilla aloilla joutuu täydennys- ym. kouluttautumaan, joten tämäkään ei ole mikään argumentti korkeampien palkkojen puolesta.

Ei varmaankaan yllättä ketään, että Norjassa ja Sveitsissä, joissa on Euroopan kovimmat keskipalkat, myös sairaanhoitajille maksetaan enemmän. Palkan ostovoimaan tai esimerkiksi keskipalkkaan nähden eroa ei nopean tutkimisen mukaan juuri ole. Toisaalta julkinen sektori on kaikissa verrokkimaissa huomattavasti paremmassa kunnossa kuin Suomessa, joten siellä on "varaa" maksaa suurempia palkkoja tästäkin syystä. Miltä tilanne näyttää, jos sitä verrataan esim. sairaanhoitajan palkkaan Virossa?

Realismistakaan ei tätä adressia voi pahemmin syyttää, kun peruspalkkaan vaaditaan esimerkiksi prosentuaalisesti täysin epärealistista korotusta. Kun julkinen sektori tällä hetkellä leikkaa kaikesta mahdollisesta, niin siitä huolimatta pitäisi korottaa juuri sairaanhoitajien palkkaa kymmenillä prosenteilla, huh huh. Kukaan ei tuskin ole sairaanhoitajia alalle pakottanut, joten sitä voi ihan vapaasti sitten siirtyä sellaisiin töihin, joissa maksetaan "koulutusta ja työn vaativuutta" vastaavaa palkkaa. Kun joku vain kertoisi ensin, mikä tällainen ala olisi...