ELVYTYSTÄ JA HYVINVOINTIA - EI LEIKKAUKSILLE!


Vieras

/ #103 Elvyttämistä valtion luomalla rahalla

23.02.2016 22:53

Niin kuin Ville tuolla alussa sanoikin, lama johtuu siitä että taloudessa ei ole tarpeeksi rahaa. Laskusuhdanne on rahan määrän vähenemistä taloudessa, noususuhdanne on rahan määrän lisääntymistä.

Ongelma on siinä, että raha luodaan pankkien lainatiskillä (ja myös hävitetään, lainaa poismaksettaessa). Raha siis vähenee kun ei ole lainaajia tarpeeksi. Ja miksi niitä ei ole? Kotitalouksien velkaantuminen ei pysähdy nykyisellä järjestelmällä. Valtio voi päästä veloistaan eroon, koska se voi verottaa kansalaisia, yrityksiä ja yhteisöjä. Tällaista keinoa ei ole kotitalouksilla ja yrityksillä: ne saavat rahaa vain pankin lainatiskiltä. Jos meinasit sanoa, että rahahan tulee työpaikasta: väärin, työpaikallasi ei ole rahanluontioikeuuta. 1970-luvulla kotitalouksien velkaantumisaste oli 40% vuoden tuloista. Nyt se on jo yli 120% vuoden tuloista. Velkaantuminen kotitalouksilla tulee jatkamaan kasvuaan siitä syystä, että pankin lainatiskillä velkaa luodaan aina enemmän kuin rahaa. Asiakas saa lainasumman, mutta jää pankille velkaa lainasumman + koron + pankin palvelumaksut. Koska kaikki pankit tekevät samoin, ja lähes kaikki raha luodaan pankin lainatiskillä, velkaantuminen vain kasvaa.

Ratkaisu on että rahan luonti otetaan pois pankeilta ja palautetaan se oikeus valtiolle. Valtio voi luoda rahaa luomatta velkaa, koska valtion ei tarvitse yrittää haalia ihmisten ja yritysten omaisuutta itselleen. Valtio voi laittaa rahaa liikenteeseen maksamalla palkkoja, ostamalla yrityksiltä palveluja ja tuotteita, sekä antamalla ihmisille ja yrityksille tukia. Inflaation määrää valtio voi helposti säätää veroilla: verottamalla (keräämällä rahaa pois taloudesta) sen verran että inflaatio pysyy pienenä. Todellisuudessahan valtion ei tarvitsisi verottaa lainkaan, koska se voi luoda loputtomasti rahaa, mutta rahan arvo kannattaa pitää suhteellisen vakiona.

Kun valtiolla on rahanluontioikeus, valtio voi työllistää kaikki, eikä valtio velkaannu siitä pätkääkään.

Tämä ei ole minun keksimäni idea, vaan talousdemokratiana tunnettu malli taloudesta, Suomessa sitä ajaa Suomen Talousdemokratia ry. Suomen Itsenäisyyspuolueella tämä on puolueohjelmassa.

Valitettavasti vain niin harva on edes kuullut koko asiasta, koska kapitalismi ei halua talousdemokratiaa (eikä massamedia halua sinun tästä kuulevan). Miksikö? Siksi että kapitalistit haluavat saada pankista helppoja lainoja, aivan siitä huolimatta tuottaako lainaajan suunnitelma yhteiskunnalle haittaa vai hyötyä. Mikäli valtio luo rahan, lainaaminen muuttuu valtion tukien anomiseksi, ja niiden saaminen spekulointia ja omia voittoja varten varten on todennäköisesti huomattavasti vaikeampaa. Toinen murhe on, että valtiot ovat veloissa kansainvälisille pankkireille, ja näiden otteessa: he eivät halua menettää lainausbisnestään yhdellekkään valtiolle. Sellainen valtio joutuu rahanlainaajien sodan kohteeksi, aivan kuten Neuvostoliittokin joutui. Pientä Suomea on vain vaiikeampi demonisoida, kuin kommunistista kolossia.

Onko talousdemokratia sitten kommunismia, kun Neuvostoliittokin tuossa mainittiin. Ehdottomasti ei ole. Talousdemokratiassa yksityiset saavat yhä omistaa tuotantoa ja luonnonvaroja ja omaisuutta. Ainoastaan rahan luominen on siirretty pankeilta valtiolle. Pankitkin voivat yhä toimia, mutta rahan luominen niiltä otetaan pois.

Kirjoittelen asiasta usein mm. Vastavalkeassa, jos haluat asiasta keskustella.