Adressi Israelin tueksi!

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

/ #226 KESKIVIIKKO 05.05.10

05.05.2010 19:46

1. EPÄSUORAT keskustelut Israelin ja PA:n välillä eivät ala tänään, kuten uskottiin.
PA:lla ei näytä olevan mitään kiirettä – eikä kai haluakaan – aloittaa keskusteluja, joiden yleisesti uskotaan päättyvän umpikujaan. Tätä mieltä on ainakin ministeri Dan Meridor, jota Barakin ohella pidetään ns. ”maltillisena”, eli vasemmalle kallistuneena.

PLO:n ”vallankumousneuvosto” kokoontunee lauantaina päättämään asiasta. Mitchell suunnitteli matkustavansa maasta sunnuntaina, joten eipä siinä juuri jää aikaa mielipiteitten vaihtoon hänen välityksellään. Koko ajatus välittäjän käyttämisestä tilanteessa, jossa osapuolet toimivat vain 20 minuutin matkan päässä toisistaan, ja PA:n johto liikkunee Jerusalemissa yhtenään, on yksinkertaisen asian monimutkaistamista ilman näkyvää syytä.
Jos PA:n johto vierastaa ellei peräti hyljeksi Israelin nykyjohtoa siinä määrin, ettei pysty istumaan samassa huoneessa, millaisen rauhan he pystyvät neuvottelemaan?

TILANNE on palautunut samaan, missä se oli 1920-luvulla, jolloin Haj Aminin johtama palestiinalaisvaltuuskunta aloitti käytännön välittäjän käyttämisestä, vaikka osapuolet asuivat samassa hotellissa. Käytäntöä on kokeiltu myös keskusteluissa Syyrian kanssa.
Sivusta uutislähteitä seuraten on ilmennyt, ettei Abbas halua keskusteluja Netanyahun hallituksen kanssa, koska hän ei luota Netanyahuun eikä arvosta häntä. Siksi hän haluaa laistaa koko keskustelut ja esittää toistamiseen, että Obama sanelisi pakkoratkaisun, jonka Abbas kuvittelee olevan edullisemman heille kuin heidän neuvottelemansa.

MERIDOR viittaa JP:n toimittajan haastattelussa historian esimerkkeihin, joissa johtajat ovat joutuneet tekemään raskaita päätöksiä, joita heidän oma kansansa ei ole aluksi hyväksynyt. Täten Begin päätti luopua Siinaista ja Anwar Sadat päätti vierailla Knessetissä. Beginin tapauksesta historia kyllä kertoo vähän toisin: USA:n presidentti Jimmy Carter pakotti hänet nielemään hänen esittämänsä uhkavaatimuksen suhteiden ja tuen katkaisemisella, ellei Begin taivu. Lisäksi Carter toimi petollisesti luovuttamalla Egyptille ja Saudi Arabialle arkaluotoisia tietoja Israelista, kuten jälkeen päin selvisi.
Begin maksoi siitä mielenrauhansa menetyksellä ja Begin maksoi sen hengellään.

ISRAELIN HALLITUKSEN olisi hyvä pitää mielessään tunnettu tosiasia: Kansojen välisissä suhteissa ei ole ystäviä, niissä on vain oman kansan intressejä.
Obaman hallitus on arvoitus. Jotkut väittävät sen olevan Israelille myönteisen, mutta toiset väittävät hänen omiin lausuntoihinsa perustuen, ettei Obama ole missään vaiheessa sanonut tukevansa Israelia siten kuin hänen edeltäjänsä. Hänen pelätään pelaavan Jimmy Carterin tavoin kaksoispeliä, jossa hänen uskottavuutensa on vähintään kyseenalainen. (JP)

2. MINISTERI Dan Meridor suosittaa kaikesta epäuskosta ja epäluottamuksesta huolimatta suoria keskusteluja, koska ”vain niissä on mahdollista sopia asioista kestävästi”. Meridor palaa vasemmiston käyttämään verukkeeseen demografian pelosta, joka tulee hukuttamaan parissa vuosikymmenessä Israelin juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Hän pelkää Israelin kehittyvän Etelä Afrikan tapaiseksi apartheid-maaksi, jossa yksi osa kansasta hallitsee toista osaa antamatta sille täysiä oikeuksia ja tasa-arvoa.
Hän pelkää sionismin ja demokratian puolesta sellaisissa oloissa.

KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa eilen armeijan tiedustelun tutkimusosaston johtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz kertoi merkkien osoittavan, että PA valmistautuu kaikessa hiljaisuudessa tilanteeseen, jossa keskustelun todetaan epäonnistuneen. Hän kertoi myös, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kulkee pitkin maita ja mantuja esittäen Israelin erittäin negatiivisessa valossa, voidakseen keskustelujen päädyttyä umpikujaan syyttää siitä Israelia pyrkien näin eristämään sen ulkopoliittisesti.

BAIDATZ selitti, että Abbasin joustokyky keskeisissä kysymyksissä on olematon, eikä ole olemassa merkkejä siitä, että hän pyrkisi joustamaan niissä.
Baidatz arvioi, että sekä palestiinalaiset että Syyria ovat halukkaista solmimaan rauhan Israelin kanssa, mutta kumpikaan ei luota Netanyahuun ja näyttävät odottavan hänen poistumistaan näyttämöltä. Obaman väitetään työskentelevän Netanyahun hallituksen laajentamiseksi siten, että Kadima tulisi siihen mukaan, ellei peräti Netanyahun syrjäyttämiseksi ja Tzipi Livnin nostamiseksi hänen paikalleen pääministeriksi.
NETANYAHU tavannee Mitchellin tänään, jonka aikana he tutkivat epäsuorien keskustelun nykytilannetta ja sen onnistumismahdollisuuksia.
Israelin tärkein asia on sen turvallisuuskysymysten hallinta ja siksi se haluaa aloittaa keskustelut niistä. PA:n johto haluaa keskustella ensin rajoista, mikä toisi mukaan myös juutalaisyhteisöjen kohtalon rauhansopimuksen yhteydessä.

PA ON pitkin hampain kovan painostuksen alla suostunut aloittamaan keskustelut, vaikka sen vaatima täydellinen rakennuskielto ei ole toteutunut Jerusalemin itäosissa. Kehitys on kulkenut toiseen suuntaan kaupungin elvyttäessä uudelleen suunnittelun ja rakentamisen käsittelyn kaupungin toimikunnassa, ja myös alueellinen toimikunta osoittaa uusia elonmerkkejä.
EHKÄ YLLÄTTÄEN Kanada on ilmaissut myötätuntonsa Israelin ponnisteluja kohtaan, mistä on osoituksena se, että pääministeri Stephen Harper kutsui Netanyahun vierailulle Kanadaan, mikä toteutunee 31.05.10. ”On pelkkä ilo kutsua Israelin pääministeri Netanyahu Kanadaan”, Harper totesi lausunnossaan: ”Kansoillamme on läheinen ja kestävä ystävyys, jonka edelleen vahvistamiseksi työskentelemme. Kanadassa on hillitön kunnioitus Israelin kansan rohkeuteen, kestävyyteen ja päättäväisyyteen”.
Netanyahun kanslia vahvisti vierailun tapahtuvan toukokuun viimeisellä viikolla. (JP)

3. YK:N SPONSOROIMA NPT-konferenssi alkoi maanantaina ja jatkui eilen tiistaina. Se kestäneen kuukauden verran. Konferenssin sävy on entistä voimallisemmin keskittynyt ydinaseettoman vyöhykkeen perustamiseen Lähi Itään. Koska Israel on toistaiseksi ainoa valtio Lähi Idässä, jolla väitetään olevan ydinaseita, puheet keskittyvät myös suurelta osin siihen. Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh selitti, että kehitystä ei ole juuri tapahtunut 1995 jälkeen, jolloin hyväksyttiin ydinaseeton vyöhyke alueelle. Hän väitti, että Israelin haluttomuus allekirjoittaa vuoden 1970 ydinsulkusopimus (NPT) tuo epätasapainon alueelle.

USA antoi lausunnossaan tukensa ydinaseettomalle vyöhykkeelle, olihan se yksi vuoden 1995 julkilausuman sponsoreista. USA:n kannan uskotaan vaikuttavan lopullisen päätös-lauselman sanamuotoon. Israel ei lähettänyt edustajaansa konferenssiin.
Ulkoministeri Hillary Clinton epäili puheessaan ydinaseettoman Lähi Idän mahdollisuuksiin niin kauan, kuin kattavaa rauhaa ei ole saavutettu, jolla NPT-sopimusta kiertävät maat saataisiin valvonnan piiriin. Hän kuitenkin vakuutti USA:n tukevan pyrkimyksiä sellaisen vyöhykkeen muodostamiseksi.

USA paljasti maanantaina ydinasearsenaalinsa. Pentagonilla on 5 113 ydinpommia varastoissaan, ja lisäksi useita tuhansia ydinpommia, jotka on poistettu käytöstä. Varastot edustavat 75 %:n vähennystä 1989 tasosta. Clinton sanoi ilmoituksen osoittavan epäilijöille USA:n halua aseriisuntaan, että tässä on resurssimme ja sitoumuksemme, joiden tulisi antaa selkeä ja erehtymätön viesti, Clinton sanoi.

EGYPTIN YK:n lähettiläs Genevessä Hishan Badr puhui konferenssissa New Agenda Coalition (Uuden ohjelman liittoutuma) puolesta, johon kuuluvat Egypti, Brasilia, Irlanti, Mexico, Uusi Seelanti, Etelä Afrikka ja Ruotsi. Hän sanoi 1995 päätöslauselman olevan erittäin merkittävän, ja esitti, että konferenssin tulee uudistaa vaatimus Israelille ainoana valtiona alueella, joka ei ole allekirjoittanut NPT-sopimusta, tehdä niin välittömästi ja ilman ehtoja. Israelilla väitetään olevan 200 ydinpommia. Israel, Pakistan ja Intia eivät ole allekirjoittaneet NPT-sopimusta, vaikka niiden uskotaan olevan ydinvaltioita.

IRANIN edustajana presidentti Mahmoud Ahmadinejad syytti Yhdysvaltoja, ettei se ole vain käyttänyt ydinaseita toista valtiota vastaan, vaan uhkaa niillä muita kuten myös Irania. Hän kutsui ydinaseita viheliäisiksi ja hävettäviksi.
Useiden maitten edustajat marssivat pois salista Ahmadinejadin puheen aikana, niiden mukana USA sekä osa EU:n delegaatiosta. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon poistui salista ennen Ahmadinejadin puhetta. Hän sanoi painokkaasti puheessaan: ”Tehkäämme täysin selväksi, että Iran on epäilystemme ja huolemme kohde.”
Clinton syytti Irania huomion kohdistamiseksi pois sen ydinasesuunnitelmista. Hän sanoi, että Iran on ainoa NPT allekirjoittajamaa, joka rikkoo sitä näkyvästi. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton kertoi puheessaan tiistaina, että hän on huolestunut Obaman aikeista painostaa Israelia luopumaan ydinaseistaan. Hän sanoi Egyptin ja USA:n neuvottelevan massatuhoaseista vapaan vyöhykkeen perustamiseksi Lähi Itään, mikä sinänsä tutuu hyvältä, mutta sen muodostamiseksi hyväksyttävä julkilausuma on kohdistettu pelkästään Israeliin. Hän sanoi, että Bush kieltäytyi edes keskustelemasta sellaisesta mahdollisuudesta. Hän sanoi Obaman iloitsevan jos sellainen toteutuisi, mutta kukaan ei tiedä, miten raskaasti hän painostaa Israelia asiassa. Osa siitä nähdään juuri nyt, hän sanoi. Erityisen valitettavana hän piti sitä, että Iranin presidentti päästettiin osallistumaan NPT konferenssiin. (JP)
- Iranin merivoimat aloittavat uudet laivastonsa harjoitukset Persianlahdella. Iran valmistautuu huolella yhteenottoon, jonka se uskoo toteutuvan. Harjoitukset, nimeltään Velayat-89, ulotetaan myös Omanin lahdelle ja niihin osallistuvat Iranin sukellusveneet ja lentokoneet pinta-alusten ohella. (JP)
- Knesset kieltäytyi viidennen kerran hyväksymästä puolustusministeriön vaatimien moratoriumin lisävalvojien palkat kahdelle vuodelle. (JP)
- Israelin väkiluku on 7 409 000 ihmistä, heistä 75.6 % juutalaisia, 16.9 % muslimeja; 2 % kristittyjä; 1.7 % druuseja ja 3.8 % muita uskontoja edustavia. Miesten keski-ikä on 28-29 vuotta; naisten 30. Aviossa olevien miesten keski-ikä on 25 vuotta; naisten 22. Joka kolmannella perheelle on yksi lapsi; 31.4 % kaksi; 19.7 % kolme ja 16.1 % neljä tai useampia lapsia. Musliminaisilla on km. 3 lasta; druusilla 2.7; kristityillä 2.2, juutalaisilla 2.1 ja muilla 1.4 lasta. (JP)
- Syyria antoi Hizbullahille viime vuonna M-600 ohjuksia, joilla on 500 kg:n pommikärki ja kantomatka 300 km, eli ne yltävät Libanonista Tel Aviviin. Ohjus on Syyrian kopio Iranin Fateh-110 ohjuksesta.

http://www.haaretz.com/news/syria-gave-advanced-m-600-missiles-to-hezbollah-defense-officials-claim-1.288356

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…