Ahveniston moottoriradan toiminta jatkuttava

Heikki Happonen
Hämeenlinna

/ #8 Moottoriradan melu

11.02.2009 08:29

Ottamatta kantaa moottoriradan tarpeellisuuteen, Ahveniston harjulla lähes päivittäin kaikkina vuoden aikoina liikkuvana, otan kantaa vain "melukysymykseen". Asun Jukolassa. Radan toiminnan aikana ääni on kuultavissa myös Jukolassa, mutta ei häiritsevänä. Ahvenistonjärven alueella ( luonnonsuojelualuetta ) ääni radalta kuuluu kaikkialle luontoon kuulumattomana äänitaustana, jota voi pitää häiritsevänä meluna. Tämä ääni kantaa joissain sääoloissa aina Rengontielle asti Hattelmalan harjulla, vielä siellä sitä voi pitää meluna.
Moottoritieltä ei kuulu yhtään mitään harjun päälle eikä taakse ja muusta liikenteestä vain hälytysajoneuvojen äänet.
Havainnot on tehty korvakuulolla. Toivottavasti asiasta tehdään kattavat tieteellisesti pätevät melumittaukset, että asiaa voidaan objektiivisesti arvioida.
Joka tapauksessa on korvakuulollakin selvää, että rata melulähteenä on ympäristöönsä sopimaton. Voidaanko melua vähentää ? Voidaanko melu hyväksyä senkään jälkeen ? Vai pitääkö moottoriradan toiminnat siirtää muualle?
Onko aika mennyt radan ohi, eikä se täytä enää muitakaan vaatimuksia ? Jos rata tehtäisiin uuteen paikkaan, voitaisiin siitä tehdä nykyaikainen harjoittelu- ja kilpailurata, joka täyttäisi myös ympäristövaatimukset pitkälle tulevaisuuteen.
Viisautta päättäjille ja tutkimuksia päätösten perusteiksi.