Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #38298

09.07.2014 20:28



THURSDAY, SEPTEMBER 23, 2010

Tyhmiä vastauksia tyhmiin kysymyksiin
Mooseksen laki eli halakha on asia, joka herättää jatkuvasti intohimoja niin kristittyjen kuin varsinkin ateistien keskuudessa, ja jota käytetään jatkuvasti antisemitistisenä lyömäaseena. Tuo laki löytyy Tanakhista eli siis Vanhasta testamentista, ja siihen kuuluu 613 mitzvaa eli pykälää. Niistä 365 on kieltoja (yksi joka vuoden päivälle) ja 248 käskyjä (yksi jokaiselle ihmisruumiin luulle). Dekalogi eli kymmenen käskyn laki (asheret ha-dibrot) on osa tätä lakia. Laki ei ole koskenut kristittyjä sen jälkeen, kun apostolit Pietari ja Paavali päättivät lakkauttaa sen 40-luvulla. Tämä abdikaatio mainitaan Apostolien teoissa (Apt 15:7-10). Uskonnolliset juutalaiset sensijaan noudattavat jokaista mitzvaa prikulleen - aivan kuten fariseustenkin aikana ja täsmällisesti.

Mutta asiaan. Mooseksen lakia käytetään kätevänä vesurina niin antisemitismiin kuin antikristillisyyteenkin, ja oheisesta linkistä löytyi yksi tällainen tapaus, joka on julkaistu Keskisuomalaisessa. Mutta koska siinä on kymmenen typerää kysymystä, rabbi Eizenwaib päättää vastata kysymyksiin Talmudin pohjalta.

Päivi Tapper kirjoitti (25.3.) Jumalan sanan mukaan homouden olevan kauhistus. Arvatenkin hän viittaa 3. Mooseksen kirjaan (3. Moos. 18:22). Voisiko Jumalan ikuisen ja muuttumattoman sanan asiantuntija vastata minulle joihinkin Mooseksen 2. ja 3. kirjan herättämiin kysymyksiin, jotta voisin näitä lakeja kirjaimellisesti ja oikein elämässäni noudattaa?

Rabbi Eizenwaib: Tässä vaiheessa haluamme kehottaa arvoisaa kysyjää kääntymään oman rabbinsa puoleen, ja kysymään häneltä elämänohjeita. Talmudin Mishnasta löytyy vastaukset kaikkiin ohessaoleviin kysymyksiin, ja Gemarassa niitä tarkennetaan. Mutta arvoisa kysyjä voi myös muodostaa omaa midrashiaan.

1) Kun polttouhraan naudan alttarilla, tiedän, että siitä syntyy Herralle mieluisa tuoksuva tuliuhri (3. Moos. 1:9). Ongelmana ovat naapurit. Heidän mielestään tuoksu ei ole mieluisa. Pitäisikö minun kirota heidät?

Rabbi Eizenwaib: Polttouhrin toimitus on hyväksyttävää vain Jerusalemin temppelissä. Jos sen toimittaa missä tahansa muualla, J-la on hyvin, hyvin vihainen. Ja kaupan päälle vain Aaronin jälkeläiset saavat sen luvallisesti toimittaa. Vastaus on, että ei.

2) Jos haluaisin myydä tyttäreni orjaksi, mikä 2. Mooseksen kirjassa hyväksytään (2. Moos. 21:7), niin mikä nykypäivänä mielestäsi olisi sopiva hinta hänestä?

Rabbi Eizenwaib: Jälkeenpäin tuleva laki kumoaa abrogaatioperiaatteen mukaisesti vanhemman lain. Tuo pykälä kumotaan 3. Moos 25:46:ssa. Toisaalta Nooan laki on voimakkaampi kuin halakha, ja Nooan lain 7§ mukaisesti noudatamme maallista lakia, mikäli se on oikeudenmukainen ja sellaiseksi havaittu ja halakhaa vain, jos maa....http://takkirauta.blogspot.fi/2010/09/tyhmia-vastauksia-tyhmiin-kysymyksiin.html