Adressi Koulukiusaamista Vastaan

susanne viinamäki
Adressin tekijä

/ #84 Koulukiusaaminen ennakoi rikoksia ja mielenterveysongelmia aikuisena

05.10.2008 00:39

Näin 3.9.2007 HS..

Koulukiusaaminen alaluokilla näyttää ennakoivan mielenterveysongelmia ja rikollisuutta aikuisena.

Tämä selviää laajasta lastenpsykiatrisesta tutkimuksesta, jossa on seurattu vuonna 1981 syntyneitä suomalaislapsia.

He täyttivät kahdeksanvuotiaina lomakkeet, joissa kysyttiin muun muassa kiusaamista ja mielenterveyden häiriöiden oireita. Niitä tiedusteltiin myös opettajilta ja vanhemmilta.

Otokseen kuuluneita poikien vaiheita on seurattu miehuuteen asti. Poikia siksi, että heidän mielenterveysongelmansa alkavat usein varhemmin ja jatkuvat selkeämmin.

Kolmen raportin tulokset hätkähdyttävät: kahdeksanvuotiaina päivittäin toisia kiusanneille kertyi nuoruus- ja aikuisiässä selvästi enemmän rikoksia. Mielenterveysongelmat taas syvenivät usein persoonallisuuden häiriöiksi.

Tulokset korostavat varhaisen puuttumisen tärkeyttä. "Kiusaaminen on kuin hälytysmerkki tai punainen lippu", kuvailee tutkimusta tehnyt dosentti Andre Sourander Turun yliopistosta.

"Ei riitä, että kiusaamiseen tartutaan, vaan lapsen tilannetta pitää selvittää tarkemmin. Osalla toistuvista kiusaajista ja kiusatuista on vaikeita mielenterveyden ongelmia. On suuri vaara, että ne säilyvät."

Hälyttäviä oireita ovat jatkuva aggressiivisuus ja kyvyttömyys hallita kiihokkeita eli tuhoava ja rajoja rikkova käytös. Niihin ei puututa, kuten kiusaamiseen, johon moni koulu puuttuu heti.

Edessä on vaara vakavampiin mielenterveyden häiriöihin, päihderiippuvuuteen ja rikollisuuteen, jos tilaisuutta toimia ei käytetä. Vaara on erityisesti niillä, jotka sekä kiusasivat että olivat kiusattuja kahdeksanvuotiaina.

"Jatkuva kiusaaminen ja kiusatuksi tuleminen ennustavat rikollisuutta, päihderiippuvuutta ja epäsosiaalista persoonallisuushäiriötä", Sourander summaa. Sille on omaista vastuuton ja epäsosiaalinen käyttäytyminen.

Vaaraa kasvattavat vielä tunne-elämän vaikeudet, jotka ilmenevät masentuneisuutena ja ahdistuneisuutena, sekä taipumus sisäistää ongelmia.

Tällaisia ominaisuuksia todettiin neljällä prosentilla pojista. Heidän havaittiin tehneen 26 prosenttia kaikista rikoksista Suomessa 1998–2001. Heillä oli myös vaara saada aikuisiän keskeisiä psykiatrisia häiriöitä eli psykooseja, mielialan häiriöitä, päihderiippuvuutta ja persoonallisuushäiriöitä.