KANSANEDUSTAJIEN PALKASTA POIS25%NYT SÄÄSTELLÄÄN!

vieras

/ #81

27.03.2014 07:38

Kansanedustajien palkkiot

istuntosali ylhaalta

Kansanedustajan palkkio on 1.3.2014 lukien 6355 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6 831 euroa kuukaudessa. Puhemiehen palkkio on 11 695 euroa kuukaudessa ja varapuhemiesten 9 749 euroa kuukaudessa.
Puheenjohtajien palkkiot

Kansanedustajan palkkion lisäksi valiokuntien puheenjohtajille maksetaan 714 euron lisäpalkkio kuukaudessa. Suuren valiokunnan, perustuslaki-, ulkoasiain- , valtiovarain- ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan lisäpalkkio on 1178 euroa kuukaudessa.

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston ja hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajan lisäpalkkio on 714 euroa ja valiokunnan muiden jaostojen puheenjohtajien lisäpalkkio 471 euroa. Jaoston puheenjohtajan lisäpalkkiota ei makseta, jos jaoston puheenjohtaja on oikeutettu valiokunnan puheenjohtajan lisäpalkkioon.

Eduskuntaryhmissä, joissa on 16 tai enemmän kansanedustajia, puheenjohtajalle maksetaan 1178 euron lisäpalkkio ja eduskuntaryhmissä, joissa on 3-15 kansanedustajaa, 714 euron lisäpalkkio. Lisäpalkkiota ei makseta yhden tai kahden edustajan eduskuntaryhmän puheenjohtajalle.
Kulukorvaus

Kansanedustajan palkkion ohella edustajalle maksetaan joka kuukauden 15. päivä kulukorvaus, joka on tarkoitettu kansanedustajan tehtävästä aiheutuvien kustannusten maksamiseen. Kulukorvaus on verotonta. Valiokuntakokouksista ei makseta erillisiä kokouspalkkioita. Myöskään yö- ja viikonloppuistunnoista ei edustajalle makseta lisäpalkkiota.
Edustajan kotipaikasta riippuen hän saa kulukorvausta 30 prosentin (986,81 euroa), 40 prosentin (1 315,75 euron) tai 55 prosentin (1 809,15 euron) mukaan. Edustajalle, joka on valittu muusta kuin Helsingin tai Uudenmaan vaalipiiristä, suoritetaan kulukorvaus 40 prosentin mukaan laskettuna. Jos edustajalla on muussa kuin Helsingin tai Uudenmaan vaalipiirissä olevan asunnon lisäksi edustajantoimen hoitamista varten omistus- tai vuokra-asunto Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa tai Vantaalla, suoritetaan kulukorvaus 55 prosentin mukaan laskettuna. Uudenmaan vaalipiiristä valitun kansanedustajankulukorvaus lasketaan 40 prosentin mukaan, jos hänen asuntonsa on yleistä kulkutietä käyttäen kauempana kuin 30 kilometrin päässä Eduskuntatalosta. Pääkaupunkiseudulla vakinaisesti asuvien kansanedustajien kulukorvaus lasketaan 30 prosentin mukaan.

Mikäli Uudenmaan vaalipiiristä valittu edustaja katsoo olevansa oikeutettu 40 prosentin mukaiseen kulukorvaukseen, hänen tulee jättää tilitoimistolle kansliatoimikunnan hyväksymän kaavan mukaiselle lomakkeelle tehty ilmoitus asumisolosuhteistaan.

Muusta kuin Helsingin tai Uudenmaan vaalipiiristä valitun edustajan tulee 55 prosentin mukaisen kulukorvauksen saamiseksi jättää tilitoimistolle kansliatoimikunnan hyväksymän kaavan mukaiselle lomakkeelle tehty selvitys asunto-olosuhteista.

Vaalipiirissä sijaitsevaa vakinaista asuntoa tulee käyttää edustajan varsinaiseen asumiseen. Kesähuvila tai muu vapaa-ajan asunto ei oikeuta korotettuun kulukorvaukseen. Tässä kohdassa mainituista olosuhteista tulee edustajan tarvittaessa antaa lisäselvitys.

Mikäli korotetun kulukorvauksen maksamiseksi ilmoitetut tiedot ovat tulkinnanvaraisia, tilitoimiston tulee alistaa asia kansliatoimikunnan ratkaistavaksi.

Kunkin vaalikauden alussa on tehtävä uusi selvitys asunto-olosuhteista.

Mikäli asunto-olosuhteet muuttuvat kesken vaalikauden, tulee muutoksesta ilmoittaa tilitoimistolle. Kulukorvaus suoritetaan muuttuneen tilanteen mukaisesti muutosajankohtaa seuraavan kuukauden alusta lukien.


Matkustusoikeus

Kansanedustajalla on oikeus maksutta käyttää edustajan tehtäviin liittyvillä matkoilla junaa, kotimaan reittilentoja ja busseja. Lisäksi edustajalla on pääkaupunkiseudulla taksinkäyttöoikeus.