Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #25129 Re: Kiinnittymistä elokuvan silmin

21.11.2013 00:37

#25127: - Re: Re: Re: Kiinnittymisen vaikutukset seksuaalisuuden ilmentämiseen

Kannattaa muuten katsoa Luc Bessonin mainio (joskin väkivaltainen) elokuva "Leon", ja pohtia päähenkilöiden suhdetta "kiinnittymisen" ajatuksen kautta. Ellei elokuvaa vielä ole nähnyt, ei seuraavaa tekstiä kannata vielä lukea, sillä tässä tulee:

SPOILERIVAROITUS!

Tarinassa on ydinhahmona vanhahko mieshenkilö, jolla on ollut elämässään omat ongelmansa. Hän joutuu yhtäkkiä vastuulliseksi nuoresta tytöstä (nuori Natalie Portman), joka väkivaltaisesti menettää oman perheensä, ja ripustautuu tähän mieheen, joka on jo aiemmin osoittanut hänelle ystävällisyyttä ja luottamuksellisuutta.

Tytön perhe ei ole ollut tytölle hyvä ja rakkaudellinen, mikä osaltaan selittää sen, että hän tuntee vetoa tähän ystävälliseen ja turvaa antavaan mieheen. Hän kaipaa nimenomaan "kiinnittymisen" aikuista kohdetta, kun hänellä ei sellaista ole ollut. Nyt olosuhteet tietenkin ovat poikkeukselliset, ja hänen on käytännössä pakko takertua mieheen ainoana turvanaan, mutta todennäköisesti tyttö olisi ripustautunut mieheen muutenkin juuri siksi, että koki tämän turvalliseksi ja ystävälliseksi, mitä hän oli selvästi vailla oman perheensä parissa.

Mainiosti on kuitenkin kuvattu tämän nuoren tytön pyrkimys esittää vanhempaa ja "pahiksempaa" kuin mitä hän haavoittuvaisena lapsena oikeasti on, varmasti ihan vain pärjätäkseen vaikeissa olosuhteissa, mutta myös kätkeäkseen haavoittuvaisuutensa ulkomaailmalta ja samalla itseltään. Se, mikä tässä yhteydessä kuitenkin on erityisen mielenkiintoista, on se tapa, jolla tämä nuori tyttönen suhtautuu tähän vanhahkoon mieheen: hän ei ilmeisesti tiedosta omaa isähahmon kaipuutaan, eikä siksi lähesty miestä sinä pienenä tyttönä, joka on, vaan yrittää tosissaan iskeä tämän ja tarjoutuu jopa hänen seksuaaliseksi kohteekseen (mistä mies osittain ehkä viisauttaan, mutta myös selvästi arkuuttaan kieltäytyy).

Tyttö on 12-vuotias, ja varmasti jo siinä iässä, että on kokenut ihastumista ja nähtävästi myös sukupuolisuutensa heräämisen. Hän kuitenkin sekoittaa lapsen turvallisuuden kaipuun omaan mielikuvaansa aikuisesta naisesta (jonka malleja hänellä oli kotonaan parikin kappaletta) ja kuvittelee siksi luovansa vahvimman yhteyden tähän mieheen olemalla mielikuviensa vahva aikuinen nainen, sen sijaan että uskaltautuisi olemaan oma heikko ja pieni itsensä.

Kuten elokuvissa usein tahtoo käydä, miehen ja tytön välille muodostuu lopulta molemminpuolinen yhteenkuuluvuuden tunne, jota voisi kuvailla "kiinnittymisen" toteutumiseksi. Tytön "kiintyminen" saa lopulta molemminpuolisen, lujan tunnesiteen muodon. Mies siis lopulta "antautuu" isyyden kokemukselleen, ja alkaa suhtautua tyttöön sellaisena kuin hän todellisuudessa on, eli omii tämän lapsena itselleen (eli vastavuoroisesti "kiinnittyy" tyttöön). Tyttö vapautuu tästä seksuaalisen halun pakkomielteestään, ja puolestaan omii miehen turvalliseksi kainalokseen.

Tyttö on kotonaan joutunut rikkinäisen ja turvattoman ilmapiirin uhriksi, eikä niissä olosuhteissa kyennyt kiinnittymään kehenkään - paitsi pikkuveljeensä, joka oli vielä turvattomampi kuin hän. Sitä kautta tyttö varmasti on erityisesti kokenut tämän "vahvuuteen sairastumisensa", jossa halusi olla kova ja "aikuinen", pikkuveljensä ainoana turvana. Ehkä juuri pikkuveljen kautta tyttö saattoikin kyetä etukäteen "oletusarvoisesti" luottamaan myös tähän naapurin vanhahkoon mieheen, ja sitä kautta ehti muodostaa hänestä oman käsityksen, eikä suoralta kädeltä vain leimannut häntä miehenä isänsä kaltaiseksi "siaksi".

Tytön "kiinnittymisen" tarve oli kuitenkin suuri, ja hän laittoi siksi peliin kaikkensa, seksuaalisuuttaan myöten. Uskon kuitenkin, että tämä tyttö, jos hänellä olisi alun perin ollut turvallinen ja "kiinnittynyt" suhde isäänsä, olisi voinut kokea oman todellisen lapsuutensa tilan, eikä olisi tarvinnut esittää itseään vanhempaa saati lähteä naapurin miestä sitten "iskemään", vaan olisi tämänkin voinut kohdata ihan itsenään.

Tyttö on siis hyvä esimerkki "kiinnittymisen" puutteen mahdollisista seurauksista, ja sen aiheuttamista mahdollisista toimintamalleista. Nykyaikaan tästä voi varsinkin poimia "kiinnittymättömän" ihmisen suhteen seksiin eräänlaisena "kauppatavarana" ja markkina-arvona, sekä sen korvikkeenomaisen luonteen läheisyyden ja turvallisuuden kaipuun tilapäiseen turruttamiseen (yhdenillan suhteet).

Tästä ei tosin voi tehdä sen kummallisempia johtopäätöksiä tytön seksuaalisen kehityksen vaiheista, koska elokuvan puitteissa ei nähdä tytön varhaishistoriaa, jossa ne sen kannalta olennaisimmat kokemukset ovat olleet.

Tyttö on kuitenkin oivallinen esimerkki siitä, mitä lapselle voi tapahtua, jos hän varttuu turvattomissa oloissa, olosuhteissa jossa ei ole tilaa lapsuudelle. Mitä olisi tytön käynyt, jos hän ei olisi kohdannut "naapurin kilttiä miestä" (edelleen esimerkiksi joutunut asumaan alkuperäisessä perheessään), tai jos tämä ei olisi ollutkaan kiltti, vaan esimerkiksi käyttänyt tytön seksuaalista lähestymistapaa hyväkseen?

Kasvuolosuhteista johtuen lapsi joutuu elämässään tietyille raiteille, jotka vievät häntä omaan suuntaansa. Elämän tapahtumat ovat kuin vaihteita, jotka voivat muuttaa kulun suuntaa, mutta yleensä yhteen suuntaan lähteminen ei suuremmin vaihteiden avulla pääsuuntaa muuta. Jos haluaa mennä toiseen suuntaan, on noustava nykyisestä junasta ja astuttava toiseen, jolla on vastakkainen suunta.

Elokuvan tytölle tuo naapurin kiltti mies oli uusi juna uuteen suuntaan.