Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Poika

/ #792 Kopioitu Maaseudun Tulevaisuudesta 14.10.2013

23.10.2013 18:04

Turvetuotannon päästömatematiikka ihmetyttää



Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, yksi niistä on turvetuotannon päästölaskenta.

Vapo ilmoittaa Vaasan hallinto-oikeudelle 10.8.2012, että ’kevättulvan aikaan maanpinta on vielä jäässä, eikä siitä voi sanottavasti irrota maa-ainesta’. Seuraavana vuonna sama yhtiö toteaa Kalmunevaan liittyen aluehallintovirastolle että kevättulvan kiintoainespäästö oli 2871 kg eli kaksinkertainen aikaisemmin arvioituun koko vuoden päästöön verrattuna.

Suojärven valuma-alueelle päästönsä laskevat Tupasuo, Mustasuo, Majasuo, Loukkusuo ja Kalmuneva yhteensä noin 400 ha turvesoita. Vuonna 2011 Vapo kertoo, että Suojärven valuma-alueen kuormitus on kiintoaineen osalta 6616 kg/vuosi, josta Kalmunevan osuus 1025 kg. Tänä vuonna Suojärveä käsittelevässä raportissa Vapon toimesta tuodaan esille, että pelkästään Kalmunevan (n. 60 ha) päästö Suojärveen on 9200 kg. Toisin sanoen aiemmat raportit ovat olleet täysin virheelliset. Mitään selityksiä ei kuitenkaan anneta.

Saarijärvellä on sitten omaa luokkaansa oleva ihmeellinen asia. V. 2003 sai (jatko)luvan Ahvenlamminsuon, Raatteikonsuon ja Saarekenevan turvetuotantoalue. Luvassa määrätään, että päästötarkkailu on suoritettava siten, että puhdistuslaitteiden teho ja aiheutuvat päästöt voidaan laskea tai arvioida riittävällä tarkkuudella!

Koko ajanjaksona 2003–2011 ei ole kuitenkaan otettu ainuttakaan näytettä eikä mitattu virtaamia. Miten Vapo voi olla tietoinen aiheuttamistaan päästöistä Saarijärven reitin pahoin sotkettuihin reittivesiin, kun ainuttakaan näytettä ei ole otettu eikä virtaamaa mitattu?

Miten tällainen toiminta on mahdollista yritykselle jolla on ISO 9001 laatu- ja ISO 14001 ympäristösertifikaatit?

Ympäristölaissa määrätään, että toiminnanharjoittajan pitää olla riittävästi selvillä aiheuttamistaan päästöistä ja niiden vaikutuksista alapuoliseen vesistöön.

Jaakko Koppinen
dipl. ins., Multia