Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #18219 Mitä ovat voimaeläin, apueläin ja toteemieläin?

31.07.2013 22:21




Voimaeläin on eläimen henki, joka on suhteellisen pysyvä auttaja ja kumppani jokapäiväisessä elämässä ja ennen kaikkea shamaanin transsimatkoilla ja työskentelyssä. Voimaeläin etsitään yleensä alisesta, jossa se pyydetään näyttäytymään neljästi, jotta varmistutaan sen olevan oma voimaeläin.

Toteemieläin: Varhaisimpiin heimokulttuureihin pääasiassa liittyvä käsite. Heimolla saattoi olla oma toteemieläin, jolloin kyseisen eläimen katsottiin suojelevan heimoa tai olevan sen kantaisä tai –äiti. Toteemieläin oli usein tabu ja sen lihaa ei esimerkiksi useinkaan syöty. Nykyisin jotkut pakanalliset ryhmät tuntevat "ryhmän toteemieläimen", jolloin esimerkiksi oman ryhmän ajatellaan olevan tietyn eläimen suojeluksessa ja suhde siihen on erityinen.

Apueläin auttaa shamaania vakituisesti tai tietyssä tilanteessa joko omasta vapaasta tahdostaan, tai noita käyttää voimaansa saadakseen eläimen auttamaan itseään. Esimerkiksi shamaani voi pyytää matkalla kotkaa lennättämään itsensä ilmojen halki. Apueläimistä käytetään synonyymitermiä opaseläin.