Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #729 Kopioitu Maaseudun Tulevaisuudesta 8.7.2013

10.07.2013 12:27

Energialasku kasvaa

Euroopan parlamentti äänesti viime viikolla päästöoikeuksien hinnankorotusten puolesta. Vielä huhtikuussa parlamentti hylkäsi lähes vastaavanlaisen komission esityksen.

Hintaa korotetaan siten, että markkinoilta vedetään päästöoikeuksia tilapäisesti pois. Mitä vähemmän päästöoikeuksia on, sitä enemmän ne maksavat.

Päätöstä perustellaan sillä, ettei nykyinen järjestelmä toimi, ja päästöoikeuksien hinnat ovat alhaalla. Lisäksi nostamalla hiilidioksidipäästöjen hintaa pyritään energian tuottajia ohjaamaan valitsemaan vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja.

Tavoite sinänsä on oikea, mutta syynä päästökaupan nykyiseen tilaan ei ole järjestelmän toimimattomuus, vaan Euroopan talouskriisi. Päästöoikeuksien hinnat ovat ennätyksellisen alhaalla, koska teollisuuden tuotanto on lamassa.

Nostamalla energian hintaa taloutta ei saada nousuun. Eurooppa haluaa olla ilmastopolitiikassa edelläkävijä, mutta sitä ei saa tehdä hinnalla millä hyvänsä. Kaikki pitää saada mukaan, muuten Euroopan kilpailukyky esimerkiksi Yhdysvaltojen suuntaan heikkenee entisestään.

Paineita energian hintoihin tulee myös kotimaasta. Hallituksen esitys niin sanotusta windfall-verosta on parhaillaan lausuntokierroksella. Tavoitteena on kerätä vähäpäästöiseltä, ennen vuotta 2004 rakennetulta energiantuotannolta 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Verolla halutaan leikata päästökaupan muun muassa vesi- ja ydinvoimalle tuomaa ”ansiotonta” hyötyä, koska nämä eivät joudu maksamaan päästöoikeuksista. Vaarana on, että vero saatetaan ulottaa myös bioenergiaan.

Uusiutuvaan energiaan panostaminen on Suomen kauppataseen, omavaraisuuden ja työllisyyden kannalta tärkeää. Energiapolitiikan pitää olla pitkäjänteistä ja ennustettavaa, koska alan investoinnit ovat suuria ja pitkäikäisiä.

Nyt ei ole aika kasvattaa yritysten ja kuluttajien energialaskuja.