Vesistöjen puolesta - Stop Talvivaara

RP

/ #1192 Talvivaaran ympäristössäkin tutkitaan.....

17.06.2013 16:10

Helsingin Sanomat 17.6.13
Päästöjen sammalseuranta uhkaa loppua.

Raskasmetallipitoisuuksia on tutkittu sammaleista vuodesta 1985. Uusi Luonnonvarakeskus ei välttämättä jatka perinnettä.

Suomen laajin raskasmetallikartoitus on vaakalaudalla, kun Metsäntutkimuslaitos (Metla) sulatetaan Luonnonvarakeskukseen 2015. Keskuksen muodostavat Metla,Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (Mtt) ja Riista-ja Kalatalouden tutkimuslaitos (RKtl)

Metla on tehnyt sammalien raskasmetallitutkimusta vuodesta 1985. Näytteet on kerätty viiden vuoden välein lähes 3000 koealalta. Viimeisimmät sammalnäytteet ovat vuodelta 2010.
Seuraavan keruun pitäisi alkaa vuonna 2015, mutta uudesta rahoituksesta ei ole tietoa", kertoo Metlan tutkija Jarmo Poikolainen.

"Tutkimuksen supistamista tai jopa lopettamista on perusteltu sillä, että useimpien raskasmetallien, kuten lyijyn ja kadiumin kulkeutuminen luontoon on vähentynyt oleellisesti", sanoo kartoitusta alusta saakka johtanut professori Eero Kubin.

Tutkimus on osa Euroopan laajuista kartoitusta, jota koordinoi YK:n alainen ICP Vegetation-ohjelma. Ruotsi ja Norja jatkavat sammalnäytteiden keruuta.

METSÄSAMMAL on lahjomaton saastemittari.
Juurettomana se kerää kaiken ravinnon sadevedestä, minkä vuoksi raskasmetallit kertyvät siihen erityisen tehokkaasti.

"KIINNOSTAISI tietää, miten Talvivaaran ja Kevitsan nikkelikaivosten päästöt näkyvät vuonna 2015 luonnossa. Vuoden 2010 kartoituksessa Talvivaaran päästöt olivat miltei Harjavallan metallisulaton luokkaa", Poikolainen sanoo.

Boliden Harjavalta sulattaa kupari-ja nikkelirikasteita ja jalostaa kuparia. Tehtaan uusi ympäristölupa pohjautuu osin sammalnäytteiden tuloksiin.

"Harjavallan nikkelipiikki tuli kaikille yllätyksenä. Sen jälkeen yhtiö on tehnyt töitä päästöjen alentamiseksi. Myös Outokummun Tornion-tehdas on seurannut kartoitustamme kromipäästöjen osalta, jotka ovat olleet myös laskussa", Kubin kertoo.

Myös yhtiöt toivovat, että sammalseurantaa jatketaan.

NIKKELI on ainoa raskasmetalli jonka päästöt eivät ole vähentyneet.
Vuonna 1985 sammalista mitattu keskimääräinen pitoisuus oli 2,24 milligrammaa kilossa ja korkein 79,70 milligrammaa. Vuonna 2010 luvut olivat 2,5 ja 88,19 milligrammaa.

Pahin nikkelipiikki tulee tuulten mukana Kuolan sulatoista. Itä-Lappi onkin päästökartoissa väritetty punaiseksi.

"Myös etelästä tulee kaukokulkeumana nikkeliä muualle Suomeen. Nikkelipitoisuudet ovatkasvussa myös Virossa ja Ruotsissa", Poikolainen kertoo.