Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #14937 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hyvä adressi

03.06.2013 19:25

#14931: p. - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: hyvä adressi

En tiedä, mitä kaikkia ristiriitaisuuksia ja kauheuksia tarkoitat, niitä kyllä todella riittää. Jotta niitä epäloogisuuksia voisi edes vähän ymmärtää, on otettava huomioon ainakin seuraavat asiat.

  1. Tarinoilla on ajallinen kerroksisuus, jolloin niiden moraali voi olla pelkästään sen takia ristiriitaista.
  2. Tarinat ovat vanhimmasta päästä tarua ja toisaalta jotkut vanhimmat säännöt paimentolaisheimojen tapoja.
  3. Tarinat ovat syntyneet ajallisesti toisessa järjestyksessä, kuin Raamattu antaa ymmärtää. Juutalaisuus syntyi todennäköisesti Baabelin vankeudesta palatessa, siis paljon väitetyn Mooseksen elämän jälkeen. Tuota ennen Juutalaisella kantaväestöllä oli ollut samoja jumalia kuin naapurikansoilla ja ainakin viime vaiheessa kaksi jumalaa.  Jahve-usko ja valitun kansan myytti syntyivät siis tuolloin tarpeesta kehittää oma identiteetti.
  4. Tuon ajan kansat taistelivat keskenään tavalla, joka ei todellakaan noudata nykyisiä sodankäynnin sääntöjä.
  5. Kun taisteltiin, samalla pantiin painoa vieraiden uskontojen parjaamiselle ja tarkkojen sääntöjen viilaamiselle, jotta omat pysyisivät uskonnossaan ja jotta vieraalla uskonnolla voitiin oikeuttaa omat hirmuteot (esim. Joosua ja Molok-kultti). Valitettavasti Israelin valtio noudattaa tässä edelleen samaa moraalia eikä vieläkään välitä kansainvälisistä säännöistä.
  6. Monet sekä Paavalin että VT:n säännöt ovat nimenomaan pakanoiden toimintaa kritisoivia, kun samaan aikaan omien puolella saatettiin sallia samoja asioita. Esimerkiksi lasten uhraus Molokille vs. Isakin uhrauskäsky Abrahamille. Paavali kritisoi temppeleitä ja jumalankuvia, koska pakanajumalan kuvia oltiin väkisin tuputtamassa synagogiin. Samoin Paavali haukkuu homoseksuaalista aktiivisuutta Roomalaiskirjeessä nimenomaan pakanallisena riittinä, jota myös hänen käsityksensä mukaan jotkut Rooman kristityt olivat ruvenneet harjoittamaan.
  7. Koska juutalaisuus oli ajanlaskun alun aikoihin kovassa kriisissä, syntyi tarve reformoida uskoa. Tähän vaikutti voimakkaasti hellenistinen ajattelu ja toisaalta Rooman valtakunnan painostus. Tällöin korostui Messiaan odotus. Messiaan uhraus taas oli toive siitä, että ei tarvitsisi koko ajan uhrata syntien takia, vaan Messias hoitaisi asian kertaheitolla. Tarina on ulkopuoliselle täysin käsittämätöntä puppua, mutta sen ”mielekkyys” perustuu siis juutalaisen tradition jatkeeseen. Paavali sitten yhdisti toisaalta tuon Messias-kuvion ja hellenistiset ajatuksensa ”uudeksi liitoksi”. Hän ei ollut ainoa asialla, mutta hänen ajatuksensa kanonisoitiin ja monen muun hylättiin.
  8. Tuona aikana ei ollut käsitettä kristillinen avioliitto, joka muodostui lähinnä vasta 1500-luvulla. Nykyistä avioliittoa lähinnä vastaava instituutio oli taloudellinen sopimus, jossa perusyksikkö oli talo tai omaisuus. Miehen ja naisen välinen rakkaus siinä oli toki suositeltavaa ja vieraissa juokseminen kauhistus, koska se uhkasi tuota instituutiota.
  9. Kaikki Raamatun tekstit ovat käyneet moneen kertaan mankelin, jossa alun perin suusanallinen teksti on muokattu kirjalliseen muotoon kirjurin toimesta ja usein seulottu ja muokattu sen jälkeen teologisesti tarkoituksenmukaiseksi. Useat tekstit on sen lisäksi käännetty niin, että alkuperäkielen tekstiä ei ole enää säilynyt.