Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #652 Kopioitu Bio Energian netti sivuilta

28.04.2013 18:47

Selvitys: metsähake ja energiaturve merkittäviä alueellisia työllistäjiä

Pellervon taloustutkimus PTT selvitti Bioenergia ry:n toimeksiannosta metsähakkeen, energiaturpeen ja teollisuuden puutähteen alueellisia työllisyysvaikutuksia. Selvityksen mukaan etenkin metsähake ja energiaturve ovat erittäin merkittäviä alueellisia työllistäjiä.

Erityisen merkittäviä työllisyysvaikutukset ovat bioenergiavaltaisissa Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Yhteensä nämä maakunnat vastaavat noin puolesta koko Suomen energiaturvetta ja metsähaketta koskevista työllisyysvaikutuksista.

Energiaturve työllistää etenkin turvemaavaltaisilla Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla, mutta sillä on myös merkittävää työllisyysvaikutusta muualla Suomessa. Metsähakkeen työllisyysvaikutukset jakautuvat energiaturvetta tasaisemmin koko maahan.

Yksin metsähakkeen, energiaturpeen ja teollisuuden puutähteen kokonaistyöllisyysvaikutus nousee 16 600 henkilötyövuoteen. Tässä tarkastelun ulkopuolelle on kuitenkin jätetty mm. teollisuuden jäteliemet, biokaasut, bionesteet ja puun pienkäyttö.

Kaiken kaikkiaan voidaan arvioida, että bioenergian työllisyysvaikutukset koko maassa nousevat kaikkiaan kymmeniin tuhansiin työpaikkoihin.

Tulevaisuusskenaarioissa suuret vaihtelut maakunnittain

Selvityksessä tarkasteltiin myös erilaisten tulevaisuusskenaarioiden alueellisia vaikutuksia. Metsähakkeen osalta hallitus on linjannut tavoittelevansa merkittävää kasvua 25 TWh:iin nykyisestä vajaasta 14 TWh:sta vuoteen 2020 mennessä.

Metsähake on tällä hetkellä tavoitteen vaatimalla kasvu-uralla. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kuitenkin jatkossa voimakkaita edistämistoimia. Epävarmuutta kasvulle luo vuoden alusta toteutunut metsähakkeen tuen raju leikkaaminen.

Energiaturpeen osalta hallitus tavoittelee turpeen käytön hallittua vähentämistä. Tällä hetkellä tilanne vaikuttaa kuitenkin huomattavasti hallituksen tavoittelemaa heikommalta. Mikäli nykytrendi jatkuu, uhkaa turvetuotanto vähentyä 22,5 TWh:sta 11 TWh:iin vuoteen 2020 mennessä.

Turvetuotantoa uhkaa etenkin uusien tuotantoalueiden luvitus. Lupia uusille tuotantoalueille ei ole saatu riittävästi ja hallintoon on syntynyt lupasuma. Tästä johtuen tuotantoalaa poistuu joka vuosi moninkertaisesti enemmän kuin uutta saadaan tilalle. Myös turpeen veroa on vuoden alusta nostettu merkittävästi.

Selvityksessä tuli esille varsin suuri maakunnittainen vaihtelu eri skenaarioissa.

Nykytrendiskenaariossa oletetaan metsähakkeen tavoite saavutettavan, mutta turpeen osalta lupasuman vuoksi tuotannon jäävän puoleen nykyisestä. Tämän skenaarion mukaan Suomeen syntyisi uusia työpaikkoja 900 htv:n edestä kerrannaisvaikutukset huomioiden. Maakunnista Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjanmaan alueet jopa menettäisivät merkittävästi alan työpaikkoja uusien syntymisen sijaan.

Kotimaisuusskenaariossa energiaturpeen tuotanto pidetään nykytasolla ja kasvava metsähakkeen osuus suunnataan korvaamaan fossiilista tuontienergiaa. Näin toimien Suomeen syntyisi aidosti 4 100 uutta työpaikkaa ympäri maata.

Selvitys julkaistiin kokonaisuudessaan Bioenergia ry:n kevätpäivillä 24.4.2013. Selvityksestä on aikaisemmin julkaistu joitakin maakuntakohtaisia tarkasteluita.

Liitteet:

Tiivistelmä
Taulukko
Kalvot

Lisätietoja
Bioenergia ry, toimitusjohtaja Jyrki Peisa, puh: 050 364 0836, jyrki.peisa@bioenergia.fi
PTT, ekonomisti Leena Kerkelä, puh: 040 1648082, leena.kerkela@ptt.fi
Bioenergia ry

Bioenergia ry aloitti toimintansa vuoden 2012 syksyllä, jolloin Finbio, Puuenergia, Pellettienergiayhdistys ja Turveteollisuusliitto yhdistyivät Bioenergia ry:ksi. Yhdistys kattaa koko bioenergia-alan aina maanomistuksesta energiantuotantoon, metsäteollisuuteen, teknologiaan ja alan oppilaitoksiin.

 

Liitteet pääsee katsomaan tästä osoitteeesta: http://www.bioenergia.fi/Hankkeet