Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #8450 Re:

10.04.2013 06:11

#8444: Avioliiton perusteista ja historiasta -

Avioliitto ymmärretään miehen ja naisen suhteeksi kaikkialla maailmassa kaikissa kulttuureissa.

Mutta eihän sitä ymmärretä niin.

Tähän mennessä samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat laillistaneet Alankomaat, Argentiina, Belgia, Espanja, Etelä-Afrikka, Islanti, Kanada, Norja, Portugali, Ruotsi ja Tanska. Myös Massachusettsin, Connecticutin,Iowan, New Hampshiren, Mainen, Marylandin, New Yorkin, Vermontin ja Washingtonin osavaltioissa sekä Washington DC:ssä Yhdysvalloissa sekä Meksikon pääkaupungissa Méxicossa ja osavaltiossa Quintana Roossa samaa sukupuolta olevien avioliitot on laillistettu. Israel ja Yhdysvaltain osavaltio Rhode Island sen sijaan hyväksyvät muualla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot, vaikka niissä itsessään vihkiytyminen ei ole mahdollista. Alankomaihin kuuluvat Aruba, Curaçao ja Sint Maarten hyväksyvät Alankomaissa solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot ja Meksikossa hyväksytään kaikki Méxicon kaupungissa solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Samaa_sukupuolta_olevien_avioliitto)

"Avioliiton käsite on siis vanhempi kuin ihmiskunnan historia. Pitäisikö vakiintunutta ja yleisesti hyväksyttyä avioliiton määritelmää nyt jotenkin muuttaa? Onko sellaiselle muutokselle jotain tarvetta?"

Avioliittolain käsitettä on muutettu kymmenet kerran pelkästään sinä aikana, kun parisuhdelainsäädäntöä on ollut voimassa pelkästään oman valtakuntamme alueella. Avioliiton termejä on vaihdettu nimenomaan heterojen "mieltymysten mukaan" ja niiden mukaisiksi (toisen kirjoittajan kritiikki tasa-arvoista avioliittolakia vastaan). Avioliitto on yhteiskunnallisena terminä aivan samanlainen kuin muutkin ihmisten keksimät sanat: sopimuksenvarainen ja yhteisön halutessa niin myös muutettavissa oleva.

Lainsäädäntötasolla avioliitto ja lisääntyminen on erotettu siten, että jälkeläistuotanto ei ole avioon astumisen ehto, ja toisaalta monia lisääntymään kykeneviä ryhmiä on suljettu sääntelyn ulkopuolelle.