Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Avioliiton perusteista ja historiasta

/ #8444

10.04.2013 05:56

En yleensä heittele keskusteluihin pelkkiä sitaatteja, mutta tässä kommenttia Tiede.fi -keskustelupalstalta, vuodelta 2010. Eli näkökulmaa ihan ilman kristinuskoon ja Raamattuun viittaamista:



"Kannattaisi pitää mielessä, miksi sellainen käsite kuin avioliitto on yleensä olemassa. Joskus kauan sitten ihmiskunnan esihistoriassa silloiset ihmiset oivalsivat, että miehen ja naisen seksisuhteesta tuppaa syntymään lapsia.

Jos lapset elivät vain äitinsä huolenpidossa, he nauttivat heikompaa turvallisuutta kuin sellaiset lapset, joilla oli turvanaan myös isä. Niinpä nuo muinaiset viisaat esi-isät ja varmaan äiditkin siinä mukana keksivät rajoittaa miesten ja naisten keskeisiä sukupuolisuhteita, jotta syntyvät lapset nauttisivat parasta turvallisuutta, mitä heidän vanhempansa yhdessä voisivat tarjota. Näin siis määriteltiin avioliitto, joka on yhteisössä julkisesti tunnustettu miehen ja naisen välinen suhde.

Avioliiton suojaksi on eri yhteisöissä kehitetty erilaisia sääntöjä ja myös rangaistuksia sääntöjen rikkomisesta, mutta avioliitto käsitteenä on kumminkin sama. Avioliitto ymmärretään miehen ja naisen suhteeksi kaikkialla maailmassa kaikissa kulttuureissa.

Avioliiton käsite on siis vanhempi kuin ihmiskunnan historia. Pitäisikö vakiintunutta ja yleisesti hyväksyttyä avioliiton määritelmää nyt jotenkin muuttaa? Onko sellaiselle muutokselle jotain tarvetta?

Miten homomiestä syrjitään, jos hän ei halua avioliittoon naisen kanssa?
Miten lesbonaista syrjitään, jos hän ei halua avioliittoon miehen kanssa?
Avioliitto on määritelty sukupuolen eikä seksuaalisen suuntautumisen kautta.

On väitetty, että homoja ja lesboja syrjitään, koska he eivät voi avioitua. Mutta sehän on puppua, sillä he voivat avioitua, mutta avioliitto sattumoisin on asia, jota he eivät itselleen halua. Homomiehet haluavat olla miehen kanssa ja lesbot naisen kanssa. Siispä he haluavat jonkin muun suhteen, mutta ei avioliittoa. Se voi olla jokin muu liitto tai rekisteröity suhde, mutta avioliitto käsitteen nimenä on jo varattu. Niinpä homoliittoja ja lesboliittoja voidaan kutsua joksikin muiksi kuin avioliitoksi, olkoot siis vaikka homoliittoja ja lesboliittoja tai mikä nyt sitten sopivalta kuulostaakaan.

Mitä sitten tehdään homoliittojen ja lesboliittojen juridiselle puolelle, jotta saadaan huolehdittua homo- ja lesboparien oikeudet kuntoon? Mitä tahansa tarpeellista, mutta se on sitten jo toinen asia."