Suomen HALLITUKSEN pyydettävä anteeksi Israelilta!

Valitse nimimerkki

/ #3937 Töissä miehittäjän tehtaalla: palkka puolet juutalaisten palkasta ja työpäivät 10 tuntisia

06.04.2013 14:29


UUTISET ULKOMAAT

Töissä miehittäjän tehtaalla

Työ Israelin siirtokunnissa kelpaa, koska monilla palestiinalaisilla ei ole vaihtoehtoja

6.4.2013 3

Minna Nalbantoglu

HELSINGIN SANOMAT

FAKTA
Israelin laittomat siirtokunnat

Israel miehittää Itä-Jerusalemia ja osia Länsirannasta, jotka se valtasi vuonna 1967. Se miehittää myös Syyrialta valtaamiaan Golanin kukkuloita.

Israel rakentaa kansainvälisen oikeuden vastaisesti jatkuvasti uusia siirtokuntia miehitetyille alueille. Israel pitää siirtokuntia laillisina. Euroopan unioni ja YK eivät tunnusta miehitettyjä alueita osaksi Israelin valtiota.

Arviot EU:n ja siirtokuntien vuosittaisen kaupankäynnin suuruudesta liikkuvat 150 miljoonan ja 1,5 miljardin euron välillä.

Israel houkuttelee yrityksiä siirtokuntiin, jotka on rakennettu palestiinalaisilta valloitetuille alueille. HS tapasi siirtokuntien tehtaissa työskenteleviä palestiinalaisia.

Kun palestiinalainen Baha'a Sror työskenteli israelilaisessa elintarviketehtaassa, hän sai palkkaa noin 2,6 euroa tunnilta. Se on hänen mukaansa noin puolet tehtaan israelilaisten työntekijöiden palkasta.

"Työ oli raskasta ja päivät kymmentuntisia", Sror kertoo kotikylässään Deir Istiyassa Länsirannalla. Tehdas on lähellä, Barkan-teollisuusalueella Arielin israelilaissiirtokunnan vieressä.

Israelin siirtokunnissa Länsirannan palestiinalaisalueilla toimii useita tehtaita, joiden tuotteita tuodaan Suomeenkin.

Tehtaat polkevat palestiinalaistyöläistensä oikeuksia, kansalaisjärjestöt moittivat.

Työläisten asiaa ajavan israelilaisen Kav Laoved -järjestön mukaan palestiinalaistyöntekijöille maksetaan tunnilta vain 8–12 sekeliä (1,7–2,6 euroa), kun minimipalkka Israelissa on 23 sekeliä. Samaa kertoo myös palestiinalaisten ammattijärjestöjen liitto (PGFTU).

Myös muut oikeudet ovat puutteellisia. "Esimerkiksi työtapaturman sattuessa monet työnantajat yrittävät luistaa vastuustaan", sanoo Abed Daree Kav Laovedista.

Samaan aikaan siirtokuntien tehtaat saavat Israelilta taloudellisia kannustimia. YK:n vastikään julkaiseman, siirtokuntia arvostelleen raportin mukaan monet siirtokuntien teollisuusalueet saavat verohelpotuksia. Myös vuokrat ovat alhaisia.

"Taloudellinen toimeliaisuus näillä alueilla on kasvussa", YK:n raportissa todetaan.

Suomessakin toimiva israelilaisjärjestö ICAHD sanoo miehityksen aiheuttavan valtavat tappiot palestiinalaisille. Miehitystä vastustavan järjestön raportin mukaan Israel hyödyntää laittomasti palestiinalaisten luonnonvaroja ja käärii voitot.

HEIKKI PÖLÖNEN

Thair Ab Hijab valmistaa vessaharjoja tehtaassa Israelin miehittämällä alueella. Ei ole selvää, minkä valtion työlainsäädäntö kattaa siirtokuntien palestiinalaiset työntekijät. Palestiinalaisen ammattijärjestöjen liiton mukaan tehtaat soveltavat palestiinalaisiin vanhaa Jordanian lakia. Liitolle Israelin laki ei kelpaisi, koska se tarkoittaisi miehityksen tunnustamista.
Palestiinalaiset työläiset tarvitsevat sekä siirtokuntiin että Israeliin töihin pääsemiseksi Israelilta luvan. Se voidaan evätä esimerkiksi turvallisuussyistä. Vaikeus saada työlupaa on luonut isot laittomien palestiinalaistyöläisten joukot, joiden on hankalaa puolustaa oikeuksiaan.

Baha'a Sror, 29, joutui vastikään jättämään työpaikkansa, koska hän ei saanut työlupaa. Syy oli hänen mukaansa se, että hän oli ollut palestiinalaisten kansannousun aikaan vankilassa. Hän oli turvallisuusriski.

Nyt Sror on työtön. Huonosta palkasta ja työn kovuudesta huolimatta hän ottaisi koska tahansa takaisin työn siirtokunnan tehtaalla. Syy on yksinkertainen.

"Minun on elettävä! Tarvitsen työtä!"

Uneliaassa Deir Istiyassa sitä ei ole. Palestiinalaisalueiden talous on kuralla. Työvoimasta työttömänä on PGFTU:n mukaan joka kolmas.

Lisäksi palestiinalaisyrityksissä ja julkishallinnossa palkka olisi todennäköisesti vielä siirtokuntatehtaitakin alhaisempi. Palestiinalaishallinnon asettama minimipalkka on noin 1,8 euroa.

HEIKKI PÖLÖNEN

WC-tarvikkeita valmistavan Lipski-tehtaan toimitusjohtaja Yehuda Cohen vakuuttaa, että palestiinalaisia ja israelilaisia työntekijöitä kohdellaan tasavertaisesti. Tehdas sijaitsee miehitetyllä alueella.
Järjestöt katsovat siirtokuntien tehtaiden käyttävän tätä palestiinalaisten ahdinkoa hyväkseen. Tehtaiden johdon näkemys on päinvastainen.

Barkanin teollisuusalueella lähellä Srorin entistä työpaikkaa toimii muovituotteita valmistava tehdas, jonka israelilainen toimitusjohtaja ottaa ulkomaalaiset toimittajat mielellään vastaan.

"Katso tätä", toimitusjohtaja Yehuda Cohen esittelee.

"Tämä on todellinen rauhan silta israelilaisten ja palestiinalaisten välillä."

Tehdassalissa palestiinalaiset ja israelilaiset viimeistelevät rinta rinnan vessanpöntön kansia, pakkaavat viemäriputkia ja liittävät etikettejä vessaharjoihin.

Cohen vakuuttaa, että hänen tehtaassaan palestiinalaisten ja israelilaisten työntekijöiden oikeudet ovat täsmälleen samat. Palestiinalaiset työntekijät vahvistavat, että näin on.

"Työ on hyvää, pomo on hyvä", sanoo palestiinalainen Yasser Shelawi ja ottaa koneesta uuden vessaharjan.

Näin voi ollakin. Eri yritysten käytännöt ovat erilaisia. Kav Laoved -järjestön arvion mukaan noin kymmenesosa siirtokuntien tehtaista maksaa myös palestiinalaisille työntekijöilleen vähintään Israelin minimipalkkaa.

"Niiden omistajat haluavat välttää ongelmia oikeudessa", Abed Daree järjestöstä selittää.


Palestiinalainen Baha'a Sror työskenteli 10 vuotta siirtokunnassa, kunnes häneltä evättiin työlupa turvallisuussyihin vedoten. Nyt hän on työtön, koska töitä kotikylässä Deir Istiyassa ei ole.
Ammattiliiton mielestä siirtokunnista tulevien tuotteiden selkeä merkitseminen olisi hyvä askel.

Nyt siirtokunnista tulevien tuotteiden alkuperäksi merkitään usein vain Israel, mutta EU pohtii parhaillaan yhteisiä ohjeita. Merkinnät antaisivat kuluttajalle mahdollisuuden valita, haluaako hän ostoksillaan tukea Israelin siirtokuntapolitiikkaa.

"Se voisi lopettaa siirtokuntien kasvun", sanoo PGFTU:n kansainvälisistä asioista vastaava Mohammed Omar Amara.

Muovitehtaan Cohen paheksuu suunnitelmia. Hänestä ne vaikeuttaisivat entisestään palestiinalaisten tilannetta.

"Jos boikotti onnistuu, palestiinalaiset kärsivät enemmän kuin israelilaiset. Minä voin mennä mihin tahansa töihin, mutta palestiinalaiset eivät."

http://www.hs.fi/ulkomaat/T%C3%B6iss%C3%A4+miehitt%C3%A4j%C3%A4n+tehtaalla/a1365149516189

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…