Suomen HALLITUKSEN pyydettävä anteeksi Israelilta!


Vieras

/ #3876 Yllättävä tieto: Suomi on rikkaiden maiden uskonnollisimpia

15.03.2013 15:33

YLE uutiset

Yllättävä tieto: Suomi on rikkaiden maiden uskonnollisimpia

Kyselyssä esimerkiksi irlantilaiset jäivät hengenkansana Suomen taakse. Vauraista maista vain Belgia ja Yhdysvallat ovat Suomea uskonnollisempia.

Kotimaa
- Ihmisistä ei tule uskonnollisia kuolemanpelon takia, geenien takia eikä jonkinlaisen jumalyhteyden takia; uskonnollisuus on yksinkertaisesti selviytymismekanismi. Näin sanoo riippumaton amerikkalaistutkija Gregory Paul.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC kertoo miehen keränneen perusteellista tilastotietoa eri maista - aina henkirikosmääristä teiniraskauksiin. Suhteutettuaan tätä uskonnollisuuteen Paul havaitsi, että kaikkein hengellisimmät kansat asuvat sosiaalisesti surkeimpien olojen maissa.

Myös kansainvälinen tutkimuslaitos WIN-Gallup teki viime vuonna laajan tutkimuksen, jossa verrattiin uskonnollisuutta vaurauteen. Vaurauden mittarina toimi ostovoimakorjattu bkt. Pienimmän tulon maat olivat selvästi uskonnollisimpia. Tutkijat ovat hämmästelleet, kuinka tarkkaan uskonnollisuus korreloi kansan vaurauden kanssa. EU-maista vain Puolassa ja Romaniassa yli 80 prosenttia vastaajia oli uskonnollisia.

Kun tarkastellaan vauraiden maiden kärkijoukkoa, erottuu uskonnollinen kolmikko - johon kuuluu Suomi.

Suomessa 53 prosenttia vastaajista sanoi olevansa uskonnollisia. Täällä ostovoimakorjattu bkt on yli 25 000 euroa henkeä kohti. Näillä mittareilla sekä vauraampia että uskonnollisempia ovat vain Yhdysvallat ja Belgia.

Sosioekonomisesti Suomen kaltaiset Ruotsi ja Hollanti olivat selvästi maallisempia. Vahvan katoliseksi mielletyssä Irlannissakin vähemmistö piti itseään uskonnollisena.

- Vauraus voi voimakkaasti selittää, miksi uskonto rapautuu, sanoo CBC:n haastattelema sosiologi Phil Zuckerman.

Win-Gallupin mielipidekyselyssä haastateltiin kustakin maasta vähintään satoja ihmisiä, Suomesta noin tuhat.

Suomessa Kirkon tutkimuskeskus kyseli suomalaisten jumaluskosta vuonna 2011. Tuolloin yhteensä puolet vastaajista sanoi uskovansa Jumalaan joko kristinuskon mukaan tai toisin kuin kirkko opettaa. Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan Suomessa vain harva pitää itseään hyvin uskonnollisena.

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…