Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

Koiran ehdoilla
Vieras

/ #264 Re: Re: Päänsärkyhän tästä tulee...

07.02.2011 23:57

#257: ärsyyntynyt - Re: Päänsärkyhän tästä tulee... 

Olen samaa mieltä, ehdottomasti kannattaa tutustua siihen miten koirat käyttäytyvät laumassa. Parhaita tutkimuksia koirien luonnollisesta käyttäytymisestä on saatu tutkimalla ja tarkkailemalla erilaisia villi- ja kyläkoiria, jotka vieläkin edustavat suurta osaa tällä pallolla elävistä koirista.

Tässä yksi lainaus koskien koirien laumakäyttäytymistä tältä sivulta http://www.verkkotie.fi/koirat/johdanto.html:

"Coppingerin teoksen Dogs - A Startling New Understanding of Canine Origin,
Behavior & Evolution (Scribner 2001) mukaan olosuhteet koiran synnylle alkoivat
kehittyä noin 15 000 vuotta sitten, viimeisimmän jääkauden jälkeen. Silloin
ihmiset alkoivat ensi kerran kerääntyä pysyviin asumuksiin. Pysyvät asuinsijat
merkitsivät myös tunkioiden syntyä kylien liepeille.
Susista pelottomimmat huomasivat, että tunkioilta löytyi vaivattomasti ruokaa –
kunhan vain susi oppi voittamaan luontaisen ihmisen-pelkonsa. Coppinger sanoo,
että koiran synnytti kyky syödä ihmisen läheisyydessä.
Coppingerin mukaan tällaiset kyläkoirat ovat "puuttuva rengas" suden ja koiran
välissä. Nykyisinkin suurin osa maapallon koirista on kyläkoiria – ei
lähinnä teollisuusmaissa yleistyneitä rotukoiria.
 

Ajatuskululla on mullistavia seurauksia muun muassa koirankasvatukseen ja
-koulutukseen: Kyläkoirat hakeutuvat omaehtoisesti tekemisiin ihmisten kanssa,
eikä niitä tarvitse siihen pakottaa. Kyläkoirat eivät myölskään elä isoissa
laumoissa, eikä niillä ole sisäänrakennettua ja jyrkkää tarvetta
laumahierarkiaan."

 

Toinen erinomainen kirja koirien laumakäyttäytymisestä, tai pikemminkin sen puutteesta on Tuire Kaimion Koirien käyttäytyminen, tässä lainaus kirjan kuvauksesta Tuire Kaimion omilta sivuilta (http://www.tuirekaimio.com/): 

 

"Koirien käyttäytyminen on erinomainen hakuteos kaikille, jotka haluavat perehtyä koiransa mielenliikkeisiin. Pitkällisen taustatyön tuloksena syntynyt kirja vastaa myös koira-alan ammattilaisten ja koirankouluttajien sekä kasvattajien tiedontarpeeseen.

Tiedämme miten sudet käyttäytyvät, mutta miten eläisivät koirat, jos voisivat valita? Nykytutkimuksen valossa vastaus koiran käyttäytymiseen löytyy ennemmin kylien liepeillä eläviä puolikesyjä koiria kuin susia tarkkailemalla. Sitä kautta paljastuvat monet lemmikkikoirienkin arvoitukseksi jääneet toimintatavat.

Teoksessa perehdytään syvällisesti lajin kesyyntymishistoriaan, koiran synnynnäiseen ja sosiaaliseen käyttäytymiseen ja oppimiseen sekä tyypillisimpiin ongelmia aiheuttaviin luonteenpiirteisiin."

 

Ja tässä vielä yksi tutkimus, johon on käytetty pohjana sekä tarhakoirien että villikoirien käyttäytymisestä tehtyjä havaintoja: http://elaintenhyvinvointikeskus.edublogs.org/2009/06/03/tutkimus-koirien-johtajuus-uskomus-vai-totuus/

Lyhennelmän alkuperäisestä tutkimuksesta on tehnyt Eläinten Hyvinvointikeskus, joka on "Helsingin yliopiston, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Maa- ja metsätalousministeriön yhteinen kansallinen eläinten hyvinvoinnin asiantuntijaverkosto. EHK:n tehtävänä on edistää eläinten hyvinvoinnin tutkitun tiedon levittämistä ja tunnistaa omalta osaltaan kansallisia tutkimustarpeita. EHK toimii Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan yhteydessä. Keskuksen toimintaa rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö."

Tämä porukka ei siis menetä "bisnestään" vaikka Cesar Millan menestyisi kuinka, eikä sen rahoitus riipu Cesar Millanista vaan se rahoitetaan valtion budjetista, joten on melko turhaa kehitellä mitään salaliittoteorioita, että ne ovat vaan kateellisia kun Cesar Millan menestyy ja eivät halua menettää omaa työtään. Tämän elimen tehtävä on "edistää eläinten hyvinvoinnin tutkitun tiedon levittämistä".

Eli, tässä lyhyt lainaus yllä viitatun tutkimuksen suomenkielisestä lyhennelmästä, kannattaa kuitenkin lukea koko artikkeli:

"Bristolin yliopiston tutkijat tarkkailivat puoli vuotta koirien välisiä kontakteja koiratarhassa, ja analysoivat uudelleen villikoirien käyttäytymisestä aiemmin kerättyä aineistoa. Tutkijoiden mukaan koirien väliset suhteet perustuvat aiemmin opittuihin kokemuksiin, eivätkä toisten yksilöiden alistustarpeeseen. Koirilla ei ollut myöskään tarvetta säilyttää arvoasemansa laumassa, kuten usein väitetään."