Lisää liikuntaa kouluihin

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Lisää liikuntaa kouluihin.

Touko Jaakkola
Hämeenkoski

#1 Pakkoliikuntaa?

13.03.2009 01:37

Tarkoititko adressissa, että koululaiset laitetaan pakkoliikuntaan vai että koulun on tarjottava minimissään 4 tuntia liikuntaa viikossa? Oikeastaan tässä on kyse siitä, että pitäisikö koululaisten liikuntaharrastukset maksaa verorahoista vai ei.
Aleksi Kojo
Raasepori

#2

15.03.2009 11:50

jos koulupäiviä pidennetään tämän vuoksi, ei ole vapaaajallakaan aikaa liikkua
Tiina Vousden
Adressin tekijä

#3 Kiitos, Aleksi Kojo

15.03.2009 12:35

Oikein hyvä kommentti ja todella huomionarvoinen seikka!
Koulupäivää ei tule pidentää, vähentää jostain teoriapuolesta esim
teoreettinen terveysoppi voisi olla yksi mahdollisuus. Liikunta on yksi terveyttä lisäävistä tekijöistä.
jyrki jussila
kaskinen

#4 hei kansanparantajat

16.03.2009 08:26

on tieteellisesti todettu, että alle 3 - vuotiaat olisi syytä pitää kotona tai perhepäivähoidossa tai pienissä ryhmissä.sen voisi tehdä ilman, että se maksaa yhteiskunnalle.
sitten voisi yhteiskunta tukea liikuntaa: päivähoidossa, iltiksessä ja koulussa.
jotta voittaisimme suurimman vihollisemme, ylipainon ja jaksaisimme tehdä työtä eläkeikään asti. eli nauttia koko elämä vaikka golfaten :-)

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

16.03.2009 10:57


Tiina Vousden
Adressin tekijä

#6 Hyvä Samuel Korpela

16.03.2009 11:47

Kiitos mielenkiintoisesta kommentista!

Olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla, mihin perustuu kirjoittamasi 'ylä-asteella liikunnasta erityisesti pitää kaikki heikommin menestyvät häirikköoppilaat'

Liikunnan hyvistä vaikutuksista on niin paljon tutkimuksia ja kirjallisuutta,
missä nimenomaan todetaan liikunnan vaikutus sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen.
Jami Pursiainen
Vantaa

#7

26.03.2009 07:34

Jos koululiikuntaa lisättäisiin, pitäisi sitä myös monipuolistaa ja ottaa huomioon oppilaat, jotka eivät kykene osallistumaan liikuntaan terveydellisistä syistä. Nämä terveydelliset syyt voivat myös olla mielenterveydellisiä. En allekirjoita lainkaan addressin kohtaa "Koululiikunnan lisäämisen suorat vaikutukset: (--) koulukiusaamisen ja väkivallan vähentymiseen" laisinkaan. Ainakin itseni kohdalla koulukiusaaminen lisääntyi juuri liikuntatunneilla ja niillä epäonnistumisen takia.
Koululiikunnan kokeminen epämiellyttäväksi saattaa estää nuorta kiinnostumasta vapaa-ajallaankaan urheilusta, jos kokemukset ovat olleet pelkästään negatiivisia.
Olen samaa mieltä liikunnan tärkeydestä nuorille ja lapsille, mutta pelkkä liikuntatuntien lisääminen ei tähän auta.
Tiina Vousden
Adressin tekijä

#8 Hei Jami Pursiainen

26.03.2009 10:14

Hyviä ajatuksia!

Erikoisliikunta on ollut aivan mainio keksintö. Siinä tutustutaan paikkakunnan tarjoamiin erilaisiin vaihtoehtoihin.

Facebookin 'Lisää liikuntaa kouluihin' keskusteluissa joku ehdotti Circuit-tyyppistä harjoittelua. Kunnonkohotusta hyvän musiikin rytmittämänä.

Numeroarvioinnin voisi osittain poistaa - numero sen haluaville, toisille vain merkintä 'suoritettu'.

Laitamme adressin liitteeksi ehdotukset liikunnan opetuksen muuttamiseksi kannustavaksi, positiiviseksi
Tiina Vousden
Adressin tekijä

#9 Koulukiusaamisesta

26.03.2009 16:16

Kiusaamista on työpaikoillakin, ja aivan varmasti kouluissa kaikilla tunneilla.

Innostavan, myönteisen koululiikunnan lisääminen tulee kohottamaan nuorten kuntoa, ja auttamaan painonhallinnassakin. Tätä kautta myös itsetunto ja suorituskyky parantuu.

Mielläni kerään listalle ehdotuksianne, miten koululiikuntaa voisi muuttaa myönteiseksi ja kannustavaksi!
Turo Eversti
Helsinki

#10

03.04.2009 16:18

Vaatimus on täysin mätä ja hullu, Liikunnan lisääminen on omiaan lisäämään mielenterveysongelmia ja vähentämään muutenkin vähän liikkuvien kiinnostusta liikuntaan. Kuinka moni teistä muistaa omat kouluvuotensa?? Koululiikunta jakaa ihmiset väistämättä eri luokkiin, ne jotka valitaan viimeisinä joukkueisiin, ne jotka ovat lajeissa huonompia, saavat väistämättä paskaa niskaan niin paremmilta urheilijoilta kuin opettajilta. MISSÄÄN MUUSSA KOULUAINEESSA EI NÄIN OLE. Liikuntatunnit ovatkin oiva paikka itsetunnon kohotukselle sankareille, jotka ovat täysin avuttomia kaikissa muissa aineissa, liikuntaan "kuuluu" miehinen pullistelu ja heikompien lyttääminen toisin kuin vaikka matematiikkaan... liikunnassa menestyvä oppilas on yleisesti ottaen "cool" ja automaattisesti hyväksytty toisin kuin vaikka kielellisesti lahjakas... Syön tällä hetkellä kasoittain lääkkeitä pääosin liikuntatuntien takia ja vihaan liikuntaa koko sydämmestäni.

liikuntatuntien tuntimäärä saa pysyä paikallaan MUTTA joukkuelajeista pitäisi siirtyä pääosin yksilölajeihin
Tiina Vousden
Adressin tekijä

#11 Hyvä Turo Eversti

03.04.2009 20:17

Kiitos kommentistasi!

Adressin liitteenä tullaan lähettämään koonti ehdotuksista, miten koululiikunta saadaan positiivisemmaksi ja liikkumisen impulssiksi.
Arviointi voi olla kaksi jakoista. Joka haluaa saa numeron, toisille vain 'suoritettu'
Tällä hetkellä on lisävalinta-aineena erikoisliikunta, missä tutustutaan
kunnan tarjoamiin erilaisiin liikkumisvaihtoehtoihin esim keilaaminen, tennis, sulkapallo, squash etc.


Mikko Kulmala
Huittinen

#12

08.04.2009 14:51

Loistava juttu!

Työskentelen tällä hetkellä paikassa, jossa olen todella lähellä noin 20-vuotiaita nuoria, eikä voi muuta sanoa kuin että oikein pahaa tekee katsella. Pelottavan moni on niin huonossa kunnossa, ettei jaksa kävellä yhtä kerrosta portaita hengästymättä. Minusta se on asia, jolle pitää oikeasti jo tehdä jotain.

Nuoret ovat niin heikossa kunnossa, ettei monikaan jaksa tehdä töitä lähellekään eläkeikää. Eikä tuon asian päättelemiseen tarvita todellakaan tohtorin tutkintoa, eikä mitään muutakaan. Sen näkee ihan omin silmin.

Olen järjestänyt monenlaisia liikuntatapahtumia työni puitteissa, enkä koe niiden lisänneen eriarvoisuuden tunnetta tai lisänneen erilaisten "sosiaalisten ryhmien" välistä kuilua. Sopivan tiukalla tavalla ohjattu aloitus takaa sen, että loppuaika voidaan mennä vapaan oloisesti, eikä kenellekään jää asiasta paha mieli.

Ja jos opettaja/ohjaaja antaa paskaa niskaan sille heikommalle urheilijalle, niin se ei todellakaan ole liikunnan vika, vaan sen ammattitaidottoman opettajan. Ihmiset pitää vain saada asennoitumaan liikkumiseen oikein. Yhtä lailla opettajan heikkoutta on se, että joku toinen oppilas pääsee mollaamaan toista.

Itse en kokenut oman kouluhistoriani aikana kertaakaan kiusaamista tai halventamista, vaikka tuohon aikaan olinkin siinä heikoimmassa kolmannessa liikunnallisilta lahjoiltani. Ne vuodet kuitenkin löivät sisään sellaisen kipinän, että yhä edelleen harrastan urheilua melko lailla säännöllisesti. En ole mikään huippu-urheilija, mutta ainakin jaksan töissäni hyvin.

Varsinkin tuossa yläasteen ja lukion aikaan kun murrosikä ja fyysinen kehittyminen ovat kovimmillaan, on liikunnasta eniten hyötyä. Esimerkiksi keuhkot laajenevat ja sydän vahvistuu. Oikeanlaisilla ja ennen kaikkea säännöllisillä harjoituksilla ne vahvistuvat todella huomattavasti. Nämä ovat muutoksia, jotka eivät oikeastaan enää häviä, vaan kulkevat mukana koko eliniän.

Ja mitä hyötyä meille on ihmisistä, jotka ovat kyllä fiksuja ja osaavat vaikka mitä, mutta jäävät sairaseläkkeelle lihavuuden aiheuttamien sairauksien takia ennen kuin täyttää 50 vuotta? Lisää maksettavaa meille, jotka ovat liikkuneet silloin kun siitä oli eniten hyötyä.

Toivottavasti joku ottaa tämän asian esiin ja tekee jotain, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

10.04.2009 16:17


Tiina Vousden
Adressin tekijä

#14 Hyvä Elina Eränkö

11.04.2009 19:22

KIITOS! Hyvä, että tuli virhe korjattua. Toisaalta jos ainoastaan 3-4 kurssin aikana on 3tuntia per viikko liikuntaa, keskiarvo on pienempi kuin 2t/vko. Olenko oikeassa?

Liikunnan lisääminen, ei tule pitkittämään koulupäivää! Se voidaan hyvin ottaa pois terveysopin teoreettisesta osuudesta esimerkiksi.

Tulemme lisäämään adressin mukaan ehdotuksia, miten koululiikunnasta tehdään mielekkäämpi juuri niille joita liikunta ei ole aiemmin kiinnostanut ollenkaan.

Liikunta on mielettömän tärkeä jokaisen terveydelle. Ne, jotka liikuntaa harrastavat myös vapaa-ajalla, harrastavat sitä paljon. Liikunnalla on erikoinen
vaikutus - se lisää energiaa ja voimia. Se lisää hyvää oloa ja mieltä.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

13.04.2009 17:59


katri virtanen
haukipudas

#16 liikunta ja painonhallinta

30.07.2009 11:17

Olen Mikko Kulmalan kanssa samoilla linjoilla. Teen töitä nuorten kanssa ja vuosi vuodelta ikäryhmät ovat lihavampia ja huonokuntoisempia. Toki mukana on aina lähes langanlaihojakin, mikä on toinen ääripää.Terveydenhuoltoalan ammateissa vain harva pystyy enää olemaan esimerkkinä toisille, kun puhutaan säännöllisestä päivärytmistä, monipuolisesta ruokavaliosta tai säännöllisestä arkiliikunnasta ja liikunnan harrastamisesta.

Liikuntaa harrastavat ovat lisänneet harrastamista(pojat muskeleiden takia ja tytöt hoikkuuden), mutta huonokuntoisten liikkumattomien määrä on lisääntynyt.F Karjalainen näki hyvänä asiana, kun heikot kuolevat pois ja uusille ikäryhmille vapautuu töitä.Näkökulma sekin, mutta ei ehkä loppuun asti mietittyä tekstiä.

Tutkimusten mukaan liikunta ei yksinään juuri laihduta, vaan siihen tarvitaan aina järkevä ruokailu mukaan. Ei mitään diettejä, vaan kuusi ateriaa päivässä. Ei pääse nälkä eikä karkinhimot yllättämään. Viikolla karkit ,limsat ja alkoholi pois. Kaksi herkuttelupäivää viikossa luvan kanssa. Tämä riittää. Liikunta sen sijaan auttaa ylläpitämään saavutettua painoa laihtumisen jälkeen. Liikunnalla on tämän lisäksi paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia, jotka vaikuttavat siihen, että saamme viettää mukavuudenhaluista elämäämme.

Olen ollut hyvä koululiikunnassa, mutta en aina pitänyt tunneista. Kilpailuista ja testeistä saadut numerot kuvaavat vain osittain liikunnan osa-alueita. Vapaaehtoinen numero ok, mutta ei liikunta vapaaehtoiseksi. Koulussa tulisi painottaa sitä, kuinka hyödyt ,opit, innostut, saat elinikäisen harrastuksen, kavereita, kuulut ryhmään...tai saat mallin hoitaa terveyttäsi. Hyvässä seurassa on ilo liikkua!
Lauri Pitkänen
Tottijärvi, Nokia

#17 Tiina Vousdenille

31.07.2009 12:43

Osa nuorista ei yksinkertaisesti halua liikkua niin paljon. Se veisi kaikki halut liikunnan harrastamiseen. Lisäksi se vie tilaa liikunnallisilta nuorilta koska opettajien pitää odottaa niitä nuoria jotka ei liiku niin paljon.


Esimerkkinä meiän koulussa emäkoskessa meiät viedään juoksemaan 2000m keskusurheilukentälle. Kaikki jotka liikkuvat paljon (esim minä) joutuvat odottamaan heikkokuntoisia jopa 5 minuuttia. Se on todella ärsyttävää.


Lisäksi terveystietokin on tärkeää.

Haluan että Tiina Vousden vastaa näihin väitteisiin ja kysymyksiin:

. Terveystieto on tärkeää. Sitä ei saa lyhentää.
. Huonokuntoisia pitää odottaa. Se ei ole kivaa.
. Lisäliikunta vie nuorilta loputkin motivaatiot liikuntaan.
. Minun mielestäni vain kemiaa saa vähentää, mutta sekin on melko tärkeää.
. Koulussa alkaa olla muutenkin pitkä koulupäivä. 08.00-16.00. Tähän saa esittää vastaväitteitä koska lukioikäisillä ja aikuisilla ON pitenpi työpäivä, mutta se on ehkä seiskaluokkalaiselle liian raskas.
. Minun mielestä 2 tuntia on koulussa liikuntaa. Ja se on oikein hyvä.
. Koululaiset voivat harrastaa liikuntaa vapaa-ajallaan.
.Kelpaisiko toi liikuntamäärä vain yseille?
.Tai kaksi tuntia pakollisena ja kaksi tuntia vapaaehtoinen.

Toivoisin että Tiina Vousden vastaisi kysymyksiin ja yrittäisi kaataa väitteeni.


PS: Meen kasille

Tiina Vousden
Adressin tekijä

#18 Hei Sinulle Lauri Pitkänen

31.07.2009 14:46

MEGAKIITOS kommenteistasi! Ihana, että on Sinulaisia nuoria, jotka
miettivät asioita ja uskaltavat tuoda esiin ajatuksiaan! Saat 10 pistettä:)))

LIIKUNTA - lisää energiaa, hyvää oloa, kuntoa, terveyttä. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän siitä innostut ja sen helpomaa se on.

Aiemmin lapset, nuoret, aikuiset, vanhemmat liikkuivat paljon enemmän.
Kouluissa liikuttiin välitunneilla. Koulun liikuntatunteja oli enemmän.
Koulun jälkeen mentiin hakemaan naapureiden lapset ikäryhmä 7-18 ja aloitettiin vaikka pelata pesistä. Nykyisin tietsikat, tv, jne vievät monilta ylimääräisen ajan.

Helsingin kaupungin ja Stakes:n tekemän kyselyn mukaan karkeasti 30%:lla koululaisista on viikottaisia pää-, hartia- ja niskasärkyjä. Oikeanlainen liikunta poistaa nämä paremmin ja ilman huonoja sivuvaikutuksia:))) kuin kemiallinen lääkehoito.

Jotkut lapset, nuoret tarvitsevat enemmän tukea, ohjausta hyvän tasapainoisen elämän löytämiseksi. Jos koululiikunta on hauskaa, monipuolista, musiikilla ja huumorilla rytmitettyä, se voi olla sysäys useammalle liikkumiseen myös vapaa-ajalla.

Koulupäivän pituutta ei ole tarkoitus lisätä. Useissa teoria-aineissa on päällekkäisyyksiä, joita asiantuntijoiden pitäisi pystyä poistamaan.

Toivottavasti osasin antaa Sinulle, Lauri, vastauksia

Iloista mieltä päivääsi

terveisin
Tiina

Lauri Pitkänen
Tottijärvi, Nokia

#19

31.07.2009 15:29

Kiitos Tiina!
Annika Huhtala
Pöytyä

#20 ....

02.08.2009 17:19

ihan riittävästi sitä on nytkin, ja jos koulupäivä siitä todella pitenisi, ei ehtisi muuten liikkumaan enää ollenkaan. ja jos sitä pidennenttäisiin, voisi tulla enemmän niitä, jotka siitä lintsaisi.
Eetu Saarinen
Pori

#21

03.08.2009 05:14

Omasta mielestäni sen sijaan, että pakollista liikuntaa lisättäisiin, pitäisi kannustaa ja kenties palkita(paremman arvosanan muodossa) oma-aloitteisen liikunnan harrastamista.

Sen lisäksi että se auttaisi oma-aloitteisuuden kanssa, se myös poistaisi sen mahdollisuuden että pelkäät luokkakaveriesi nauravan jos epäonnistut jossain.
Eino Einokeino
Einola

#22 Miksi lisätä. Voi valita.

04.08.2009 00:18

Miksi se koulun pitää pakottaa likkumaan?

Urheilusalit ovat avoinna ja verorahojakin säästyy?

Entisessä kolussani 1-6lk liikunta oli yhtä rääkkiä, Kaikki opilaat inhosivat sitä. Valittivat vanhemille. Kukaan ei vastannut avun pyyntöihin.

Miksi kasvattaa ala-asteelaisten tuskaa?

Ylä-asteella voi ottaa valinnaiseksi liikunnan jotta sitä olisi sitten 1-2H--> 3-4H

Urheilulukiokin on yksivaihtoehto.


~Eino 13-16 vuotias.
Tiina Vousden
Adressin tekijä

#23 Hei Annika, Eetu ja Eino

27.11.2009 14:06

KIITOS kommenteistanne! On todella hyvä, että otatte kantaa ja esitätte mielipiteitänne asiasta!

Liikunnan lisäyksellä ensiinäkin, Annika, ei ole tarkoitus pidentää koulupäivää!

Tulemme adressin myötä kokoamaan listan ehdotuksista, miten koululiikunnasta voidaan tehdä hauska ja kiinnostava aine myös niille joille se aiemmin on tuntunut kaikista kurjimmalta aineelta ja miten saadaan eliminoitua turha kilpaileminen. Numeroarviointi voisi olla vain haluaville, muille 'suoritettu'-merkintä.

LIIKUNTA - lisää energiaa, hyvää oloa, kuntoa, terveyttä. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän siitä innostut ja sen helpomaa se on.

Aiemmin lapset, nuoret, aikuiset, vanhemmat liikkuivat paljon enemmän.
Kouluissa liikuttiin välitunneilla. Koulun liikuntatunteja oli enemmän.
Koulun jälkeen mentiin hakemaan naapureiden lapset ikäryhmä 7-18 ja aloitettiin vaikka pelata pesistä. Nykyisin tietsikat, tv, jne vievät monilta ylimääräisen ajan.

Helsingin kaupungin ja Stakes:n tekemän kyselyn mukaan karkeasti 30%:lla koululaisista on viikottaisia pää-, hartia- ja niskasärkyjä. Oikeanlainen liikunta poistaa nämä paremmin ja ilman huonoja sivuvaikutuksia:))) kuin kemiallinen lääkehoito.

Jotkut lapset, nuoret tarvitsevat enemmän tukea, ohjausta hyvän tasapainoisen elämän löytämiseksi. Jos koululiikunta on hauskaa, monipuolista, musiikilla ja huumorilla rytmitettyä, se voi olla sysäys useammalle liikkumiseen myös vapaa-ajalla.

Koulupäivän pituutta ei ole tarkoitus lisätä. Useissa teoria-aineissa on päällekkäisyyksiä, joita asiantuntijoiden pitäisi pystyä poistamaan.

Iloista mieltä päiväänne

terveisin
Tiina

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

10.03.2010 16:35


Kaarlo Kangasniemi
pori

#25 Kouluihin liikuntaa 4 tuntia lisää.

23.04.2010 09:48

Kouluihin ilman muuta lisää liikuntaa. Nuoret ovat rapakunnossa.