Suomen taidekoulutuksen puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Suomen taidekoulutuksen puolesta.

Alfa

#1 Kulttuurialan oppilaitosten lehdistötiedote

18.10.2011 16:52

Kulttuurialan oppilaitosten kehittämispäivillä 12-13.10 Kuopiossa luotu lehdistötiedote OKM:n ehdotusta vastaan.

http://dl.dropbox.com/u/7212152/lehdistotiedote_OKM.pdf

Muutenkin näyttää, että ministeriön ehdotus perustuu vanhoihin numeroihin ja sisältää pahoja asiavirheitä.

Samaa päätöstä vastustaa muuten 7 muutakin adressia, käykäähän allekirjoittamassa ne kaikki!

Vieras

#2 Re: Kulttuurialan oppilaitosten lehdistötiedote

18.10.2011 21:13

#1: Alfa - Kulttuurialan oppilaitosten lehdistötiedote

Hei,

Ilman muuta allekirjoitan adressin. Toteaisin vain, että ministeriön ehdotus Pohjois-Karjalan leikkauksista koskee muotoilun koulutusohjelmaa. Musiikin koulutus Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa saisi opetus- ja kulttuuriministeriön mielestä kyllä jatkua.

Ystävällisin terveisin,

Sanna Kurki-Suonio, musiikin koulutus, yliopettaja, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Toivo Tonta
Adressin tekijä

#3 Re: Re: Kulttuurialan oppilaitosten lehdistötiedote

18.10.2011 21:47


Vieras

#4

19.10.2011 09:33

Myös Keski-Pohjanmaalta ollaan ehdotettu esittävän taiteen koulutusohjelman lakkauttamisesta kokonaan.

Vieras

#5

19.10.2011 09:37

Ei kaikkea pois Pohjois-Satakunnasta
Rakennus hieno ja vielä kuin uusi, ajateltu kyseiseen käyttöön
LAKKAUTETAAN

#6 Taide koulutus

19.10.2011 10:28

Suomessa taidekoulutus on aivan turhaa.EU:yhteinen taidekoulu Turkissa riittää.
Maria Korkatti

#7 Lisäyspyyntö

19.10.2011 18:15

Voisiko adressiin tosiaan lisätä sen, että Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta ehdotetaan myös esittävän taiteen koulutusohjelman lakkauttamista, toisin sanoen koko taiteen yksikön (musiikki&esittävä taide) sulkemista?
Mia Liski

#8 Herra Toivo Tonta

19.10.2011 23:06

Olen Toivo niin samoilla linjoilla kanssasi mutta haluan tarkennusta muutamaan kysymykseen. Minkä tahon järjestämä adressi tämä on? Ketkä olette te jotka luovuttavat adressin eteenpäin eduskuntatalolla? Minkä tahon järjestämä mielenosoitus? Saisiko siitä lisätietoja? Ehkä täytyy liittyä joulolla lahtelaisten kanssa riveihin!!!
Toivo Tonta
Adressin tekijä

#9 Re: Lisäyspyyntö

19.10.2011 23:37

Toivo Tonta
Adressin tekijä

#10 Re: Herra Toivo Tonta

20.10.2011 00:01

#8: Mia Liski - Herra Toivo Tonta

Opiskelen SAMK:n kankaanpään yksikössä esitystaidetta. Tämä adressi on minun kirjoittamani, mutta edustan facebook-ryhmää 'Kun taide tulee tarpeettomaksi on loppu alkanut' (Ryhmä on kaikille avoin, siihen saa liittyä. Ryhmän kuvaus on seuraavanlainen: Opetus- ja kulttuuriministeriö palautteessaan ammattikorkeakouluille ehdottaa laajoja leikkauksia taideopetuksessa. Tämän ryhmän tarkoitus on tuoda esiin taidekoulutuksen merkitys yhteiskunnassamme, ja nostaa ministeriön ehdotuksen räikeät epäkohdat suurennuslasin alle.)

Me ketkä luovutamme adressin eteenpäin eduskuntatalolla ovat kaikki kynnelle kykenevät, toivottavasti myös sinä: olemme olleet yhteydessä moniin ammattikorkeisiin joissa järjestetään taidekoulutusta, taidelukioihin ja -kansanopistoihin sekä tiettyihin organisaatioihin. Lahteen olen ollut yhteydessä Atro Linnavirran kautta (esitteli itsensä taidekoulunne oppilaskunnan hallituksen pj:ksi.)
Lisätietoa mielenosoituksesta tulee aivan näinä päivinä facebook-ryhmään (kunhan saamme viimeiset yksityiskohdat tapahtumasta kuntoon). Teemme myös lehdistötiedotteen parin päivän sisällä.

Mia Liski

#11 Re: Re: Herra Toivo Tonta

20.10.2011 09:09

#10: Toivo Tonta - Re: Herra Toivo Tonta 

Kiitos vastauksesta Toivo. Edustan LAMK:n Musiikki- ja draamainstituuttia erityisesti musiikkiteatterin koulutusohjelmaa. Linnavirta kuvataidekoulutusta opiskelijoiden puolesta. Välitän tietoa opiskelijoillemme ja saamme varmasti äänekkään delegaation eduskuntatalon portaille. Jatketaan yhteistä tärkeää tehtävää!!!!!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

20.10.2011 09:49


Toivo Tonta
Adressin tekijä

#13 Re: Re: Re: Herra Toivo Tonta

20.10.2011 09:51

#11: Mia Liski - Re: Re: Herra Toivo Tonta

Mia, lähetäpä minulle sähköpostiosoitteesi jotta voin jakaa teillekin tietoa mielenosoituksen suunnitelmien etenemisestä. Kenties voisimme tehdä pientä yhteistyötä, jos saisimme esimerkiksi teiltä elävää musiikkia kulkueeseen tms.
toivotonta@gmail.com

Kaisa Halmemies
Vieras

#14 Lisäyspyyntö JAMKista

21.10.2011 11:32

Myös Jyväskylän ammattikorkeakoulusta esitetään lakkautettavaksi koko musiikinkoulutusohjelmaa. Vasta tänä syksynä saatiin käyttöön viimeisen päälle remontoidut tilat...

Vieras

#15 Re: Kulttuurialan oppilaitosten lehdistötiedote

21.10.2011 11:34


Vieras

#16

21.10.2011 11:59

Hyvä,että on tartuttu toimeen. Turussa on luotu kattava musiikkikoulutusjärjestelmä muskari-ikäisistä ammatilli-
seen koulutukseen. Lyhytnäköistä kulttuuripolitiikkaa!

Vieras

#17

21.10.2011 17:35

Kankaanpäässä, joskus 70-luvulla olin alakoululaisena etuoikeutetussa asemassa ja pääsin koettamaan taidetyötä. Olen tuosta lähtien seurannut koulun asioita ja toivon, että saan jatkaa samaa seuraamista vielä vuosikymmeniä !
Jyväskylästä valmistunut muusikko

#18 Jyväskylän musiikinlaitoksen perinteet pitkät ja opetuksen taso huippua!

21.10.2011 21:25

Keski-Suomen Konservatorio oli aikanaan Suomessa johtavia musiikinkoulutuslaitoksia yhdessä Sibelius-Akatemian kanssa ja Jyväskylän AMK on perinyt erittäin pätevät klassisen musiikin opettajat. Lisäksi tilat Jyväskylän AMKn musiikille juuri uusittiin ja AMKlla tehdään campusyhteistyötä vieressä sijaitsevien Jyväskylän musiikkiopiston ja yliopiston kanssa. Ei ole mitään järkeä viedä vahvasta opiskelukaupungista tasokasta laitosta ja yhteistyökuviota ja samalla näin menettää kaikkia opistolta tulevia toisen asteen musiikinopiskelijoita Helsinkiin.

Vieras

#19

21.10.2011 22:29

Kankaanpään taidekoulun kolonaalinen ääni on kulttuurihistoriallisesti vahva, kulttuurisesti hedelmällinen ja erityisesti taiteessa merkittävä. Suunnitellun taideyliopiston toteutuminen edellyttää vastapainokseen juuri sitä kulttuuri- ja taidepoliittista vuoropuhelua ja kansallista yhteyttä, jota Kankaanpään koulu historialtaan ja toiminnaltaan edustaa.

www.kankaanpaa.fi/taidekoulu
www.kankaanpaa.fi/taidekoulu/kolonia.htm

Allekirjopita adressi Kankaanpään taidekoulun puolesta.


Vieras

#20

22.10.2011 13:08

Allekirjoitin, mutta pari kommenttia: OKM ehdottaa, että JAMKin koko kulttuuriala lopetetaan, ei siis pelkkä musiikin koulutuohjelma. Toinen seikka on se, että adressissa puhutaan amk-tasosta, vaikka oikeammin pitäisi puhua amk-sektorista. Molemmissa kyse on korkeakoulutasosta. Jyväskylässä musiikin korkeakouluopetusta on yliopistosektorilla ja amk-sektorilla, mikä on tarjonnut hyvät mahdollisuudet sekä käytännön musiikin opiskeluun että tutkimukseen. Kummallekin on tarvetta.
Elisa Lientola

#21 Re: OPM:ltä lakkautusten perustelut näykyviin

22.10.2011 18:35

#20: -

Lahdessa ollaan samassa veneessä, meillä Mute ja perinteikäs Taideinstituutti korvataan
liiketalouden ja hoivapuolen koulutuspaikoilla. Elokuvahan meni jo. Taideinstituutin juuret on 70-luvulla, se ja muotoiluinstituutti ovat olleet Lahden lippulaiva, se toinen kulttuuri mäkihyppytornien varjossa, joka
juhlapuheissa kaivetaan esiin. Koulutuskonsernin/Lamkin johto piiloutuu selvitysten, ja OPMn määräysten taakse, eikä edes yritä seistä veitsenterällä olevien koulutusalojensa takana, eikä Lahden poliittisia päättäjiä näytä
hetkauttavan kulttuurin tila. Onneksi taidekentältä löytyy puolestapuhujia. Muiden koulutusalojen kohdalla kuullaan elinkeinoelämän tarpeita, mutta kulttuurin kohdalla ilmeisesti ei. Kukaan taidetta tunteva tuskin on sitä mieltä että esimerkiksi Lahdesta valmistuu liikataiteilijoita, tai Jyväskylästä turhia musiikin ammattilaisia. Ajan nyt takaa sitä, että myös kulttuurialan tekijät ovat asiantuntijoita oman alansa tarpeiden suhteen, ja opetusministeriö voisi
lyödä pöytään ne mittarit joihin se nämä höyläykset perustaa.


On todella huolestuttavaa kehitystä että taidetta ja tiedettä pyritään puristamaan talouden mittareille. Taidemyynnin ja tekijöiden ja eri yhteistyötahojen toistensa löytämisen eteen tehtävä työ on tärkeää, mutta taiteen markkinat eivät saa kasvaa kaupallistumisen ehdoilla.(Niinkuin ilmeisesti opetusministeriön mittareilla tuloksellisuus edellyttäisi)


Arvostus tiedettä, taidetta ja kulttuurin moninaisuutta kohtaan on jostain syystä päässyt kuralle ja tässä nyt ollaan; opetusministerin mielestä kulttuurialojen koulutus on tuottamatonta, ja jopa "väärin niitä nuoria kohtaan, jotka
näiltä aloilta valmistuvat työttömiksi", ja yliopistot halutaan rahoittaa sponsorirahoilla jotka tulevat liikemaailmasta. Minä en ainakaan sellaista tiedettä halua! Vapaa taide ja tiede on se alue, missä tehdään perustyötä, joka
tuottaa hyvää niin suoraan yhteiskunnalle hyvinvointipalveluna, että epäsuorasti innovaatioiden kautta, jotka hyödyttävät niin peruskivijalkateollisuutta, suurteollisuutta kuin esimerkiksi palvelualoja ja viihdeteoillisuuttakin.
Kunnilla on velvollisuus tarjota taiteen, musiikin jne. perusopetusta ja turvata kulttuurin toimintamahdollisuudet. miten se tehdään ilman kunnissa toimivia alojen ammattilaisia millään sektorilla?

Kulttuurilinjat ovat olleet Ammattikorkeakoulujen vetureita, hakijoita on aina moninkertainen määrä, ja ne harvat valitut jotka koulutukseen pääsevät, osaavat sen kyllä hyödyntää.  Minulla ei ainakaan ole koskaan ollut ruusuista kuvaa ammatista johon kouluttauduin (kuvataiteilija), mutta yllättävän hyvät edellytykset ammatissatoimimiseen, kaikkine varjopuolineen olen saanut, nimenomaan Lahden Amkin Taidetuutista. Eikä työnteko yhtäaikaa monella rintamalla ole vältttämättä huono malli. Ei ole enää olemassakaan sellaisia aloja joille kouluttautumalla pystyisi takaamaan loppuelämäksi turvallisen työuran. Nuorethan nimenomaan koulutetaan elinikäisen oppimisen paatoksella. En oikein jaksa uskoa että se sukupolvi joka on tehnyt työuransa saman sorvin ääressä, voi vilpittömästi sanoa että näin sen elämän piti mennäkin. Muutosten ja jouston pitääkin kuulua työelämään, kulttuurialoilla sellainen ajattelu, mitä nyt opseissa iskostetaan opiskelijoiden tajuntaan on ollut jo pitkään arkipäivää, ja nyt se onkin yhtäkkiä syy näiden alojen alasajoon.


Vieras

#22 Re: Re: OPM:ltä lakkautusten perustelut näykyviin

22.10.2011 18:44

Elisa Lientola

#23 Re: Re: OPM:ltä lakkautusten perustelut näykyviin

22.10.2011 21:20

Hupsis Ei tietenkään OPM, vaan opetus- ja KULTTUURIministeriö#21: Elisa Lientola - Re: OPM:ltä lakkautusten perustelut näykyviin

 

muusikko (AMK)

#24

23.10.2011 18:36

OKM:n esityksessä on monta viisasta pointtia. Meidän täytyy myöntä se fakta, että esim. musiikin alalla koulutusta on aivan liikaa, joka näkyy myös tasossa ja siinä, että kaikille ei riitä töitä. Keskutelin pari viikkoa sitten eräässä musiikkiopistossa, kuinka monet tuntiopettajat tuskailevat, kun eivät saa tarpeeksi tunteja juurikin sen takia, että tekijöistä on liikaa tarjontaa. Lakkautettavien listalla on pari sellaista koulua, joiden taso ei ole ollut enää vuosiin tarpeeksi korkea musiikin saralla ja joiden soitinvalikoimakin on painottunut yhteen kahteen instrumenttiin, minkä seurauksena laitoksessa ei ole järjestetty mm. kunnollista orkesterisoiton opetustta. En tässä kuitenkaan ala nimeltä mitään laitosta mainitsemaan. Sitten seuraa yksi MUTTA. Tiettyä järjettömyyttä OKM:n esityksessä on! Esimerkiksi Lahdessa on Suomen ainoa musiikkiteatterikoulutus, joka on käsittääkseni otettu hyvin vastaan työmarkkinoilla. Miksi tällainen uniikki koulutusohjelma ollaan lopettamassa? Kuitenkaan Teatterikorkeakoulu ei samanlaista koulutusta tällä hetkellä tarjoa.

Paikkoja siis kyllä täytyy vähentää, mutta se pitäisi tehdä järkevästi ja miettiä, mihin vaikkapa eri musiikin koulutusohjelmat voisivat profiloitua. Joillakin voisi olla selkeästi instrumenttipedagogiikka toisilla taas esim. musiikkiteatteri, teoriaopettajat, vanha musiikki jne. Miksi ammattikorkeakoulujen musiikin koulutusohjelmat eivät niele ylpeyttään ja keskustele keskenään erilaisista vaihtoehdoista?
Marko K

#25 Re:

23.10.2011 22:34

#24: muusikko (AMK) -

'muusikko (AMK), otat esiin hyviä asioita. Esim. musiikin aloituspaikkoja voisi vähentää jonkin verran ilman suurta vahinkoa kulttuurikentällä. Koulutusta myös voisi ja tulisi järkeistää esim. juuri jakamalla painopistealueita.

OKM:n esityksessä on huolestuttavaa sen mittaluokka. Esimerkiksi musiikin koulutusta ollaan karsimassa melkoisen rankalla kädellä. Olen huolissani siitä, millainen ajattelu tämän takana piilee. Onko leikkausten suunnittelijoilla tietoa/ymmärrystä siitä, miten merkittävällä tavalla taide ja kulttuuri vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin ja toisaalta tuovat esiin kriittisen äänen yhteiskunnassa? Uskallan epäillä. Jos kyse on suuntauksesta, jossa taiteen ja kulttuurin asemaa lähdetään heikentämään jatkossa muillakin saroilla - esim. apurahojen tai taidelaitosten rahoitusten osalta - niin ollaan arveluttavalla tiellä. Tästä syystä allekirjoitin itse adressin ja toivon, että aiheesta nousee yhteiskunnallista keskustelua. Taiteentekijöiden ääni olisi tässä keskustelussa tärkeä, sillä alaa tuntemattomilla on usein melkoisen puutteellinen tai suorastaan väärä käsitys siitä, mitä kaikkea alan osaaminen pitää sisällään ja miten monilla eri tavoilla taide voi parantaa arkea myös konserttisalien ym. instituutioiden ulkopuolella. Tästä on kirjoittanut viisaasti nimimerkki Eili Ikonen adressissa:

http://www.adressit.com/kuvataiteen_ammattikorkeakoulutus_sailytettava_lahdessa

Lyhyesti: opetukseen suunnatut leikkaukset tulisi tehdä hallitusti ja antaa myös oppilaitoksille todellinen mahdollisuus vaikuttaa opetuksen uudelleenjärjestelyihin. Tämä OKM:n esitys on siitä kovin kaukana.