Suomen taidekoulutuksen puolesta

Kommentoitu viesti

muusikko (AMK)

#24

23.10.2011 18:36

OKM:n esityksessä on monta viisasta pointtia. Meidän täytyy myöntä se fakta, että esim. musiikin alalla koulutusta on aivan liikaa, joka näkyy myös tasossa ja siinä, että kaikille ei riitä töitä. Keskutelin pari viikkoa sitten eräässä musiikkiopistossa, kuinka monet tuntiopettajat tuskailevat, kun eivät saa tarpeeksi tunteja juurikin sen takia, että tekijöistä on liikaa tarjontaa. Lakkautettavien listalla on pari sellaista koulua, joiden taso ei ole ollut enää vuosiin tarpeeksi korkea musiikin saralla ja joiden soitinvalikoimakin on painottunut yhteen kahteen instrumenttiin, minkä seurauksena laitoksessa ei ole järjestetty mm. kunnollista orkesterisoiton opetustta. En tässä kuitenkaan ala nimeltä mitään laitosta mainitsemaan. Sitten seuraa yksi MUTTA. Tiettyä järjettömyyttä OKM:n esityksessä on! Esimerkiksi Lahdessa on Suomen ainoa musiikkiteatterikoulutus, joka on käsittääkseni otettu hyvin vastaan työmarkkinoilla. Miksi tällainen uniikki koulutusohjelma ollaan lopettamassa? Kuitenkaan Teatterikorkeakoulu ei samanlaista koulutusta tällä hetkellä tarjoa.

Paikkoja siis kyllä täytyy vähentää, mutta se pitäisi tehdä järkevästi ja miettiä, mihin vaikkapa eri musiikin koulutusohjelmat voisivat profiloitua. Joillakin voisi olla selkeästi instrumenttipedagogiikka toisilla taas esim. musiikkiteatteri, teoriaopettajat, vanha musiikki jne. Miksi ammattikorkeakoulujen musiikin koulutusohjelmat eivät niele ylpeyttään ja keskustele keskenään erilaisista vaihtoehdoista?

Vastaukset

Marko K

#25 Re:

2011-10-23 22:34:17

#24: muusikko (AMK) -

'muusikko (AMK), otat esiin hyviä asioita. Esim. musiikin aloituspaikkoja voisi vähentää jonkin verran ilman suurta vahinkoa kulttuurikentällä. Koulutusta myös voisi ja tulisi järkeistää esim. juuri jakamalla painopistealueita.

OKM:n esityksessä on huolestuttavaa sen mittaluokka. Esimerkiksi musiikin koulutusta ollaan karsimassa melkoisen rankalla kädellä. Olen huolissani siitä, millainen ajattelu tämän takana piilee. Onko leikkausten suunnittelijoilla tietoa/ymmärrystä siitä, miten merkittävällä tavalla taide ja kulttuuri vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin ja toisaalta tuovat esiin kriittisen äänen yhteiskunnassa? Uskallan epäillä. Jos kyse on suuntauksesta, jossa taiteen ja kulttuurin asemaa lähdetään heikentämään jatkossa muillakin saroilla - esim. apurahojen tai taidelaitosten rahoitusten osalta - niin ollaan arveluttavalla tiellä. Tästä syystä allekirjoitin itse adressin ja toivon, että aiheesta nousee yhteiskunnallista keskustelua. Taiteentekijöiden ääni olisi tässä keskustelussa tärkeä, sillä alaa tuntemattomilla on usein melkoisen puutteellinen tai suorastaan väärä käsitys siitä, mitä kaikkea alan osaaminen pitää sisällään ja miten monilla eri tavoilla taide voi parantaa arkea myös konserttisalien ym. instituutioiden ulkopuolella. Tästä on kirjoittanut viisaasti nimimerkki Eili Ikonen adressissa:

http://www.adressit.com/kuvataiteen_ammattikorkeakoulutus_sailytettava_lahdessa

Lyhyesti: opetukseen suunnatut leikkaukset tulisi tehdä hallitusti ja antaa myös oppilaitoksille todellinen mahdollisuus vaikuttaa opetuksen uudelleenjärjestelyihin. Tämä OKM:n esitys on siitä kovin kaukana.