Jyväskylän luontokoulu säilytettävä 2013
Luontokoulun lakkautus olisi iso virhe
Jälleen Jyväskylän kaupunki on nostanut luontokoulun mahdollisesti karsittavien palveluiden listalle (http://www.jyvaskyla.fi/hallinto/hankkeet_ja_strategiat/palvelulinjaukset). Viime vuonna oltiin samassa tilanteessa, mutta kuntalaisten esittämän vahvan mielipiteen ja päättäjien tahdonilmaisun myötä luontokoulun lopettamisaikeista luovuttiin. Adressin luontokoulun puolesta kirjoitti tuhatkunta jyväskyläläistä ja useampi sata ulkopaikkakuntalaista.
Tiistain 2.9. Keskisuomalaisessa kerrotaan kattavasti Jyväskylän luontokoulun palveluista. Valtakunnallisesti luontokoulu kuuluu ympäristökasvatuksen LYKE-tukiverkostoon, jossa on mukana 56 toimijaa ympäri Suomen (lisätietoa: http://www.lyke.fi , LYKE-lehti: http://www.luontokoulut.fi/lyke/lykelehti/lykelehti.pdf). Verkoston perustaminen liittyy Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmaan 2012 - 2015 (http://www.minedu.fi/OPM/Nuoriso/nuorisopolitiikka/Kehittxmisohjelma_2012-2015/), jonka mukaan luonto- ja ympäristökouluja tuetaan. Tavoitteena on, että jokainen koulu saa tulevaisuudessa apua luonto- ja ympäristökasvatukseensa verkoston tuottamien palvelujen kautta.
Suomeen ollaan juuri laatimassa uutta perusopetuksen opetussuunnitelmaa (lisätietoa http://www.oph.fi/ops2016). Ulkona oppiminen, kestävä kehitys, toiminnalliset harjoitukset ja koulun työtä tukevien ammattilaisten hyödyntäminen opetuksessa nousevat tulevaisuuden koulussa keskeiseen asemaan. Ovatko Jyväskylän kaupungin palvelulinjausten suunnittelijat tietämättömiä näistä uusista linjauksista, joita koulujen tulee noudattaa vuonna 2016?
Jyväskylän luontokoulu on mukana valtakunnallisessa Ekopaku-hankkeessa (http://www.luontokoulut.fi/ekopaku/index.html), jonka myötä Jyväskylä saa resursseja Opetushallituksen avustuksen kautta. Jyväskylä on sitoutunut hankkeeseen vuoden 2014 loppuun asti. Sivistyslautakunnan pitäisi olla hankkeesta tietoinen viime vuoden kokemusten perusteella.
Viidenkymmenentuhannen euron säästö on pieni kaupungin budjetissa, mutta valtava menetys Jyväskylän lasten ja nuorten luonto-opetukselle ja ympäristökasvatukselle. Lyhytnäköisiä säästöjä tuijotettaessa aiheutetaan suuria rahallisiakin menetyksiä tulevaisuudessa, sillä tutkitusti kestävän elämäntavan oppiminen säästää rahaa, ja luontoliikunta tukee henkistä ja fyysistä terveyttä. Toiminta on lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä parhaimmillaan.
Suositun, pienillä kustannuksilla toimivan ja Jyväskylän vahvuuksia hyvin hyödyntävän luontokoulun lakkautus olisi iso virhe. Lopetetaan resurssien tuhlaaminen ja jätetään luontokoulu heti pois säästölistalta ilman viimesyksyisen kaltaista showta.
PS. Jos asut missä vain Jyväskylän kaupungin alueella, olisi hyvä, että allekirjoittaisit paikkakunnalla Jyväskylä (eikä esim. Vaajakoski tai Jyskä), koska päättäjät laskevat etenkin Jyväskyläläisten allekirjoituksia - ja Adressit-ohjelma tekee hienot graafit automaattisesti paikkakunnan mukaan.
Niina Mykrä Ota yhteyttä adressin tekijään
Tämän verkkosivuston ylläpitäjän ilmoitusOlemme sulkeneet tämän adressin ja poistaneet allekirjoittajien henkilötiedot.Euroopan unionin yleiset tietosuoja-asetukset (GDPR) vaativat asianmukaisen syyn henkilökohtaisten tietojen tallentamiselle sekä vaativat, että tietoja säilytetään niin lyhyen aikaa kuin suinkin on mahdollista. |