LASTEN OIKEUS VANHEMPIINSA TEHOHOIDOSSA

Kommentoitu viesti


Vieras

#101

23.05.2012 20:26

Taas media on saanut asiat kuulostamaan kamalalta. Lapset eivät todellakaan ole yksin teholla, ympärillä on kuitenkin välittäviä hoitajia ja lääkäreitä. K9:llä on melkein kokopäivän kestävät vierailuajat ja tarvittaessa aina joustetaan. Vanhemmille soitetaan kun tila muuttuu ja löytyy oma saattohoitohuone missä vanhemmat voivat yöpyä kuolevan lapsen kanssa. Vierailua rajoitetaan vain vaativien hoitotoimien ajaksi, josta tässä adressissa on kyse. Itse ainakin haluaisin että KRIITTISESSÄTILASSA olevaa omaa lasta hoidetaan täysillä. Vanhempien läsnä olo elvytyksessä voi häiritä Lääkärien ja hoitajien keskittymistä pienen lapsen pelastamisessa. Kuvitelkaa tilanne että naapurisängyn lasta elvytetään ja KAIKKI huoneessa vierailu aikana olevat omaiset tuijottavat kiinnostuneena mitä tapahtuu. Suokaa työrauha tärkeässä ja vaativassa työssä työskenteleville ihmisille.

Joskus asiat voivat tapahtua yllättäen ja nopeasti. Aina ei pystytä tarjoamaan vanhemmille vierellä oloa kun lasta yritetään pelastaa.

Vastaukset

Inkeri

#103 Re:

2012-05-23 20:46:49

#101: -

Tässä tapauksessa ei ollut kyse elvytyksestä, vaan siitä että vanhempia odotutettiin käytävällä vierailuajan alkua kun samaan aikaan lapsi oli viimeisiä hetkiä tajuissaan. ENNEN elvytystilannetta. Eikä vanhemmille soitettu ajoissa, kun lapsen tila huononi. Olkoonkin toivottavasti kertatapaus(?), silti yksikin tällainen on liikaa. Sydämeni itkee verta, kun ajattelen omaa pikkuistani tähän tilanteeseen.

Tämä kritiikki ei liene pelkästään sairaalan vierailuaikakäytännölle ja toiminnalle vaan myös sille, että Lastenklinikan tilat on auttamattomasti liian pienet, jotta sekä tärkeä ja arvokas hoitotyö että perheen huomioiminen lapsen sairastaessa voitaisiin ottaa huomioon. Toivottavasti tämä saisi aikaan jotain, jotta vihdoin löytyisi rahaa pikkupotilaiden uuden sairaalan rakentamiseksi kaiken muun turhuuden sijaan.

Suuri osanotto pikku-Annin vanhempien suruun :-(

Voi pyhä yksinkertaisuus!

#117 Vieras # 101: Sinulla ei taida olla omaa lasta ao. teholla

2012-05-23 22:37:03

#101: -

Oma lapseni on ollut teholla 8 kertaa ja minun on vaikea tunnistaa sinun määritelmiäsi joustavuudesta ja "melkein koko päivän kestävistä vierailuajoista". Esim. yöllä ei saa ao. teholla olla enää ollenkaan. Vielä vanhalla teholla sai olla. Ja teet tyhjäksi nämä määrittelemäsi "koko päivän kestävät vierailuajat" , kun myöhemmin kuvailet, miten vanhempien pitää poistua paikalta kun NAAPURILLE tehdään jotain! Mikään ei ole raastavampaa vanhemmalle, kuin istua tyhjän panttina vanhempainhuoneessa, joskus lähes koko päivän (olen tämän kokenut monta kertaa!), kun et pääse ikävöivän lapsesi luo lainkaan!

Myöskään vanhemmille -ei ainakaan minulle- ole soitettu kun tilanne muuttuu. Itseasiassa ao. teho on erityislasten piireissä tunnettu nimenomaan siitä, että VANHEMMILLE EI SOITETA, ei oikeastaan koskaan. Ainoastaan silloin, kun lapsi on tekemässä vuorenvarmasti kuolemaa mutta muuten ei. Kirurgi ei soita esim. avosydänleikkauksen jälkeen miten leikkaus meni tms. On aivan järkyttävää, kun vanhemmat, toisinaan 12 tuntiakin kestävän leikkauksen aikana soittavat ja soittavat teholle ja sanotaan, että leikkaus on kesken. Vanhempien ei tarvitsisi tällaisia tuskaisia soittoja tehdä, jos tehon käytäntö olisi se - ja siihen käytäntöön voisi vielä luottaa -, että sieltä soitetaan heti kun leikkaus on ohi.

Saattohoitohuoneesta en myöskään ole kuullut. Se on luultavasti tässä uudessä tehokiinteistössä sitten.

"Kuvitelkaa tilanne, että NAAPURIsängyn lasta elvytetään ja ... muut tuijottavat kiinnostuneina..." Karmeaa tekstiä sinulta, sanon suoraan. Kun oma lapsi tekee kuolemaa tai on kriittisessä tilassa, kuten teholla monesti ollaan, ei siinä kiinnosta naapurit. Ja tilanne on suorastaan lainvastainen: tehopotilaalla pitää olla OMA HUONE (sen sanovat eurooppalaiset suositukset)! Silloin ei tarvitse omaisten lähteä pois oman lapsen luota oikeastaan missään tilanteessa.

Mielestäni sinun kommenttisi sisällöstä paistaa se viisaus, jonka vain täydellinen tietämättömyys ja varsinkin oman kokemuksen puute voi antaa. Jos olet ao. tehon henkilökuntaa, ole hyvä ja täydennyskouluta itseäsi aiheesta hoitotiede, alaosasto: erityislasten vanhempien arki. Kiitos. Ja kaikkea hyvää sinulle.

 

 

Voi pyhät pyssyt sentään!

#120 Vieras #101: jatkoa vielä sinulle

2012-05-23 22:47:00

#101: -

Vielä yksi huvittava yksityiskohta tekstistäsi. Aloitat sen sanoilla: "Taas on media saanut asiat kuulostamaan kamalalta."

K9 teho on ollut olemassa vuodesta 1964 (1964-2010 väliaikaisesti(!) rakennetuissa sairaanhoitajien asuntolan tiloissa) ja näitä traagisia ja surullisia tarinoita osasto on pullollaan viikoittain, kuukausittain, vuosittain, tuhansia kaikkiaan. Ja VASTA NYT (ei siis TAAS!) media on aiheesta kiinnostunut. Tämä on mielenkiintoista ja hyvä juttu eikä ollenkaan kamalaa.

Öiti

#166 Re:

2012-05-24 17:10:46

#101: -

Ilmeisesti vuodessa on käytäntö muuttunut? Minä ainakin koin vastasyntyneen vauvani suhteen, jonka tila ei missään vaiheessa ollut kriittinen ja vointi ei ainuttakaan kertaa romahtanut aika julmaksi minuutin tarkat vierailuajat ja häädöt kesken vierailun. Vaikka sinne pääsi 4 kertaa päivässä sisälle, oli todella raskasta asua melko lähellä, mutta niin kaukana että päivässä saattoi ajokilometrejä tulla yli 200km.

Paikalla on aina hoitajia, jokaisella on omansa ja äärimmäisen harvoin jonkun oma on poissa, mutta he eivät ole lasten vanhempia. Pikkuvauva ei tunnista tietenkään sillä tavalla äitiä/isää kuin vähän isompi lapsi.

Yllättäville tapahtumille ei voi mitään, mutta lähtökohtaisesti pitäisi olla mahdollista muista potilaista huolimatta olla 24/7 lapsen luona ja silloin kun toimenpiteenä on sellaista mitä ei suositella katsottavaksi tietysti pois, eipä sinne leikkaussaliinkaan taida kovin moni olettaa pääsevänsä.

Meiden perheemme kohdalla en huomannut ainuttakaan joustoa, vaikka useasti kävi niin, ettei vierailuajalla päässyt sisälle. Ehkä sitten kuukausia kestävissä hoidoissa otetaan huomioon paremmin... Haluaisin sinäänsä kuulla kuinka moni tavis, joka ei ole kiinnostunut lääketieteestä pystyy edes jäädä katsomaan elvytystilannetta.