Itsensä työllistävien työttömyysturvaa ei saa heikentää!

Kommentoitu viesti

Ahti Ahde
Helsinki

#177 Tämä addressi on aiheeton!

09.12.2015 04:35

"Tapaturmavakuutuslainsäädännössä työntekijä on vakuutuksen piirissä ensimmäisestä työpäivästä alkaen, kun työttömyysvakuutuksessa päivärahaoikeuden syntymiseen vaaditaan vähintään 26 viikon työssäoloa."

Tapaturmavakuutuslainsäädäntö ei sinäänsä liity millään tavalla työttömyysvakuutukseen, kuten hallituksenesityksen lukeneiden ihmisten pitäisi tietää (https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_94+2015.aspx). Hallituksen esityksen tavoitteena näyttäisi olevan yksinkertaistaa lainsäädäntöä, jotta jatkossa itsensätyöllistäviä henkilöitä voidaan kohdella tasa-arvoisemmin, kun byrokratiaa voidaan yksinkertaistaa.

Aikaisemmin freelancerit ovat kuuluneet yrittäjiksi, joilta vaaditaan yli 70 viikon työssäoloa kuluneen neljän vuoden ajalta; ansiotöissä työssäoloehto on 26 viikon mittaista työssäoloa 18 kuukauden aikana -- työssäolo muistaakseni tarkoittaa vähintään 20 tunnin työpanosta.

Hallituksen esityksen freelancerit ovat jo nyt vapautettuja työttömyysvakuutusmaksuista, jolloin heille ei ansiosidonnaista etuutta myöskään kerry, vaan he saavat työssäoloehdon täyttyessä peruspäivärahaa, joka on 700€/kk.

Aikaisemmin freelancerit on usein katsottu TE-toimiston toimesta päätoimisiksi yrittäjiksi jos toiminimeä ei ole lopetettu, jolloin oikeutta päivärahaan ei muodostu jos yritystoimintaan ei sisälly yli 70 viikon työssäoloa.

Laki uudistus toimii freelancereiden eduksi, vaikka oppositiopuolueet yrittävät toisin väittää.

Vastaukset

ei voi olla totta

#235 Re: Tämä addressi on aiheeton!

2015-12-09 07:50:50

#177: Ahti Ahde - Tämä addressi on aiheeton! 

 Kaikilla freelancereilla ei ole toiminieäkään. Keikat laskutetaan, ja laskutusfirma huoehtii siitä että asiaan kuuluvat sosiaalimaksut, myös eläke, hoidetaan. Nämä maksut katsotaan kuuluvaksi laskutettavan summan sisään, eli palkkiota määritellessä pitää aina ottaa huomioon että siitä lähtee päältä pois kaikki työnantajan ja työntekijän sosiaalikulut. Kun nämä on hoidettu, työ kerryttää työssäolotunteja ja työntekijä on oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan. Kuinka tällainen työntekijä voitaisiin leimata yrittäjäksi on minulle mysteeri ja suuri epäoikeudenmukaisuus. Käsittääkseni yrittäjäksi leimaaminen ppistaisi myös mahdollisuuden työttömyysturvaan kokonaan.

   Keikkatyöläisiä eli freelancereita on monenlaisia. Kaikkia ei voi näin sokeasti niputtaa samaan laariin, olosuhteet ovat hyvin erilaisia.