Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti

homous on rappiotila

#38023 hiv on homojen kansantauti thl

06.07.2014 21:36

Homous levittää hiviä tehokkaimmin .

Vastaukset

Regulator

#38112 AIDS:in nimittäminen ´kansantaudiksi´ enemmän kuin vahvaa liioittelua

2014-07-07 20:29:15

#38023: homous on rappiotila - hiv on homojen kansantauti thl

Lähdetään määritelmästä  (Wikipedia),jonka mukaan :

"Kansantaudeiksi voidaan kutsua mitä tahansa tauteja,joilla on suuri vaikutus väestön terveyteen. Ne kuluttavat yleensä paljon terveydenhuollon voimavaroja ja aiheuttavat työkyvyttömyyttä,joten niillä on suuri  taloudellinen merkitys. Suomalaisten kansantauteja ovat mm. sydän- ja verisuonitaudit ( esim. sydäninfarktit), tyypin 2 diabetes,syöpätaudit (esim.rintasyöpä),mielenterveyshäiriöt, sekä tapaturmat."

Määritelmä on siis varsin laaja ja kattava ja päätellen siitä, että siihen nuo siinä  mainitut mielenterveyshäiriöt ja tapaturmatkin mahtuvat, myös varsin väljä.Kriteereinähän olivat lähinnä tuo  ´suuri vaikutus väestön terveyteen´ ja se miten paljon ne sitoivat terveydenhuollon resursseja.

-Sydäntautiliiton tilaston mukaan v. 2008,esimerkiksi, verenkiertoelinsairauksiin kuoli sinä vuonna 20 144 henkilöä, joista miehiä oli 9 495 ja naisia 10 649 . (Uudempiakin tilastoja varmasti on,mutta jonkinlaisen kuvan näihin  tauteihin vuosittain menehtyvien määrästä nämäkin luvut kyllä  varmasti  antavat ).

-Hieman tätä tuoreemman, vuoden 2011 Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston  mukaan alkoholiperäisiin tauteihin ja tapaturmaisiin alkoholimyrkytyksiin kuoli  maassamme1 889 ihmistä. On kuitenkin ottettava huomioon ,että kyseessä olivat  vain yhden sarakkeen  antamat luvut (koskien siis   vain niitä  tauteja ja kuolemaanjohtaneita myrkytystiloja, jotka johtuivat suoraan alkoholista)

Alkoholista  v ä l i l l  i s e s t i  aiheutuvien kuolemantapausten määrään luetaan esim. henkirikokset,kuolemaanjohtaneet pahoinpitelyt , liikenne-ym. onnettomuudet ja tapaturmat ,joissa ns. ´alkoholilla on ollut osuutta asiaan´. Näiden jakauma on varsin laaja, joten periaatteessa alkoholisminkin voisi Suomessa  hyvinkin katsoa täyttävän kaikki nuo ´kansantaudin´ kriteerit,ainakin siis  tämän määritelmän mukaan.

-Vuonna 2013 oli  tieliikennekuolemien määrä  254 Liikenneturvan ennakkoarvion mukaan. Ilta-sanomat( 2.1.2014) kertoi tuon tiedon numerossaan .Lehden mukaan "määrä  oli edellisvuoden tasolla".

-Henkirikoksia puolestaan Suomessa tehdään keskim. 120-180 vuodessa. ( Lääkärikirja Duodecim, kuvat 4.7.2008)

-Lopuksi vielä (lähinnä toki vain näiden kuolinsyy, ja kuolemantapausten määrän vertailun vuoksi) otetaan mukaan vielä hukkumistilastot. Suomen uimaopetus-ja hengenpelastusliiton pitämän tilastoinnin mukaan v.2013 hukkui (uidessa tai vesiliikenneonnettomuuksissa) 121 henkeä. Edellisvuotinen luku siinä oli 108 henkeä

Kymmenessä vuodessa voidaan hukkuneiden määrän  siis tällä tilastollisella todennäköisyydellä hyvinkin arvioida ylittävän  tuhat tapausta. Varsinaisesta ´kansantaudistahan´näiden onnettomuustapauksien kohdalla ei tietenkään ole kysymys,mutta ainakin  hyvin ´kansallisena ilmiönä voitaisiin pitää sitä (erityisesti Juhannuksen vieton aikaan sattuvaa),jokavuotista tilastopiikkiä hukkumistapauksissa.

Summa summarum: ´kansantauti´ ei siis pääsääntöisesti, sanan  nykyisessä merkityksessä viittaa  lainkaan ns. tartuntatautiepidemioihin (mistään pandemioista nyt puhumattakaan) vaan   ennemminkin sillä tarkoitetaan tavallisia  ns. suomalaiseen tautiperimään kuuluvia tyypillisiä sairauksia ja tauteja .

AIDS:iin on koko tuon tautihistorian ajan Suomessa kuollut 590 henkilöä. Tilastoa maastamme taudin osalta  on vuodesta 1984 lähtien,siis tasan  kolmen vuosikymmenen ajalta..Tilastollinen,keskimääräinen  tapausten määrä vuotta kohden on   on siis tuo 590 jaettuna 30:llä =19,6. Tuo luku 590 on siis  se minkä  THL:n tilasto  kuolintapausten määrästä  antaa.

Hukkumalla siis kuolee vuosittain  keskimäärin viisinkertainen määrä ihmisiä.

Kukaan ei väitä,etteikö AIDS olisi vaarallinen tauti-(niin ovat myös dengue-kuume ja bilhartsia),mutta on aivan turhaa väittää, etteikö taudista jo nykyisin tiedettäisi aivan toisella tavalla kuin siitä yleisesti tiedettiin joskus 1980-luvulla.

Mitään merkitystä ei ole sillä,onko virus saatu hetero,-vaiko homoseksuaalisesta kanssakäymisestä-olennaista on vain se, että seksipartneri on ollut ko.viruksen kantaja ja että on tapahtunut jonkunlainen verikontakti, jolla virus  pääsee siirtymään yhden kehon organismista toiseen.

Näin siis HIV:n aiheuttava virus tarttuu. (Tähän riittää myös oraalinen seksi-eli välttämättä ei siis tarvita edes yhdyntää. Mutta tässäkin kondomi tarjoaa yhtä hyvän suojan kuin kaikkia  muitakin tunnettuja sukupuolitauteja vastaan.

Suurin sairastumisriski on vain yhdellä ryhmällä ylitse muiden :niillä ,jotka eivät tiedä,tai viittavat kaikelle tiedolle taudista kintaalla eivätkä katso esim.  kuuluvansa sen suhteen "riskiryhmiin". Tässä mielessä minkään "erityisten riskiryhmien" nimeäminen palvelee huonosti kaikkia taudin ehkäisyvalistuksen päämääriä.