Uusia oikeuksia sosionomiopiskelijoille!

Kommentoitu viesti

pääsykoekirja

#38 Turha adressi

12.05.2011 23:01

Ammattikorkeakoulussa on korkeakoulua vain nimessä. Amk:sta esim. tradenomit koulutetaan suoraan kortistoon. Samoin eräät perusinsinöörit. Tottakai sairaanhoitajia ja ym. tarvitaan, mutta systeemissä on vikaa.

Olen laskenut omat pisteeni yo-todistuksesta liittyen amk:n hakuun. Moniin paikkoihin pääsisin, mutta hieman epäilyttää. Ellen sitten halua tuhlata muutaman vuoden amiksessa tai amk:ssa. Ehkä sosionomiopiskelijat ovat väärässä koulussa, jos alkavat adressia väsätä. Vinkki: hae yliopistoon, tai mieti mitä oikeasti haluat tehdä "isona".

Ja mitä tulee esiopetusoikeuteen, olen oaj:n (opetusalan ammattijärjestö) kanssa samaa mieltä. Eli opettajan pätevyys vain korkeakoulutuksen käyneille maistereille. Olet ehkä lukenut lehdestä tai muualta mediasta.

Vastaukset

Mikko

#39 Re: Turha adressi

2011-05-13 00:29:32

#38: pääsykoekirja - Turha adressi

Jos koet, ettei ammattikorkeakoulu ole sinulle sopiva paikka, niin hae yliopistoon. Ammattikorkeakoulu on kuitenkin korkeakoulu pidit siitä tai et. On totta, että joillekin aloille työvoimassa on ylitarjontaa, mutta se ei koske pelkästään ammattikorkeakoulua vaan myös yliopistoa. Et todellakaan saa töitä kaikilta yliopistossa opiskeltavilta aloilta. Tämä on kuitenkin laajempi koulutuspoliittinen ongelma, eikä liity tähän adressiin. Sosiaalialalla on kuitenkin nyt ja tulevaisuudessa töitä aivan riittävästi ja liikaakin.

Tuohon hakuun voisin kommentoida, että aika monet haluavat kuitenkin ammattikorkeakouluun. Esimerkiksi vuonna 2010 Tampereella sosionomiksi oli 1886 hakijaa ja 60 aloituspaikkaa. Sosiaalityöhön oli 669 hakijaa ja 42 paikkaa. Eli toisin sanoen sosionomikoulutukseen oli huomattavsati enemmän hakijoita yhtä paikkaa kohden. Aika monet haluavat siis olla sosionomeja "isona". Adressin kritisointi on sallittua ja jopa kannustavaa, koska jokainen kritiikki osoittaa, kuinka kiinnostava tämä asia on. Sinäkin vaivauduit kommentoimaan eli ehkäpä olet kuitenkin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja ammattikorkeakouluopiskelusta.

Esiopetusoikeuden kohdalla olet kuitenkin hiukan hakoteillä, koska esiopettajan pätevyyteen ei vaadita maisterin tutkintoa vaan kandidaatti 180 op riittää. Tässä adressissa on kyse siitä, että haluaisimme, että lastentarhanopettajan pätevyyden omaavalla sosionomilla 210 op olisi mahdollisuus hankkia lisäopiskeluna esiopetusoikeus, jonka laajuus on 60 op.