MERIKORTTELI PELASTETTAVA

Kommentoitu viesti

jj
Vieras

#5 sunshine meni varjoon

31.03.2011 14:36

Merikorttelin räystään korkeusasema on nyt 26.45m merenpinnasta (= +0.0) ja katon harja 34,50 m

Kortteli sijaitsee Telakkapuiston etelä reunalla ja varjostaa jo nykyisessä korkeudessaan huomattavasti Telakkapuistoa, jossa Betania-talossa sijaitsevan lasten päiväkodin lapset ulkoilevat päivittäin sekä aamu että iltapäivisin. Edelleen puisto on myös iltaisin lasten perheineen suosima ulkoilupaikka.Siis auringonvalon saantia puistoon ollaan nykyistä rakennuskantaa huomattavasti korkeammalla rakentamisella varjostamassa kello 12 alkaen koko loppu päivän ajaksi.
Telakkaranta suunnitelmissa kaikkein korkeimmat massat oli sijoitettu Mallaskadun puoleiseen päähän suunnittelualuetta. Telakkapuiston valon saannin turvaamiseksi edes hetkittäisinä pilkistyksinä Perämiehenkadun katulinjaa myöten on toteutettava arkkitehti Juha Ilosen ideoima Perämiehentori suunnitelma.
(http://www.kolumbus.fi/juha.ilonen/Sivusto/01peramiehentori.html)

Nykyisen asemakaavan mukaan korttelin rakennusoikeus on käytetty kaikilta osin loppuun. – Siis kortteli on valmis. – Kiinteistön julkisivut ovat suojeltu SR2 merkinnällä, joka suomeksi sanottuna tarkoittaa: katujulkisivuja ja kattoa ei saa muuttaa, joten on melkoista ylimielisyytä KSV edustajilta väittää, ettei uusirakennuksen katon yläpuolelle kohoavat 8 -kerrosta liittyisi mitenkään suojeltuun julkisivuun. Julkisivuun on ymmärrettävä kuuluvaksi myös se tyhjä tila, joka sijaitsee kiinteistön tontinkohdalla rajaten rakennuksen yläpuolelta taivasta vasten.

Muutama fakta auringon kierrosta Helsingin horisontissa auringonkorkeus korkeimmillaan talvipäivänseisauksen aikaan on vain 6,5° ja vastaavasti kesäpäivänseisauksen aikaan 57,5°horisontin yläpuolella. Auringon ollessa etelässä, keskipäivällä, korkeimmillaan on varjo lyhimmillään. Katso taulukosta Wikipediasta.)
Muutama fakta auringon kierrosta Helsingin horisontissa auringonkorkeus korkeimmillaan talvipäivänseisauksen aikaan on vain 6,5° ja vastaavasti kesäpäivänseisauksen aikaan 57,5°horisontin yläpuolella. Auringon ollessa etelässä, keskipäivällä, korkeimmillaan on varjo lyhimmillään. (Katso lisää oheisesta taulukosta, jonka lähde on Wikipedia.)

Pitkän varjon kesto on kahdeksan ja puoli kuukautta vuodesta. Pisimmillään
keskipäivän varjo 63.8 m korkealle rakennukselle on 559,965m joulun aikoihin. (Varjomaksimi on noin 8,8 kertaa rakennuskorkeus.)



Vielä 30° korkeudessa varjon pituus on 110,505m siis miltei kaksi kertaa rakennuksen korkeus .
Näin ollen puoli vuotta varjon pituus on välillä 560-110m.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tekemien havaintomittausten mukaan Helsingin horisontissa auringonkorkeus 45° sattuu toukokuun 1. ja elokuun 12. päivään.

Tuolloin tarkalleen keskipäivän hetken ajan varjo on yhtä pitkä kuin rakennus on korkea. On syytä muistaa, että muun osan päivää varjo on edelleenkin pidempi kuin rakennus on korkea, koska asialla on merkitystä puiston todelliselle varjoisuudelle.
Näin ollen siis vain vajaat kolme ja puoli kuukautta vuodessa keskipäivän hetken varjo on lyhyempi kuin rakennuksen korkeus 63,8m, mutta aina varjoa on vähintään 47,210m verran juhannuksenakin. (Varjominimi on noin 0,75 kertaa rakennuskorkeus. )
Edellä olevassa on laskettu kilpailutöiden korkeimman (pistetalo Mallaskadun päässä) rakennuksen mukaan.
Matalin hotellimassa on 39m korkea ja sen varjot ovat pituudeltaan vastaavasti: auringonkorkeus 6,5° = 342,299m / 30°=67,550m / 45°=39,000m = kahdeksan ja puoli kuukautta vuodesta lyhin varjo on pidempi kuin rakennus on korkea / 57,5°=24,846m.
Eniron internetkarttapalvelussa mitattuna telakka-alueen säilytettävän punatiilipiipun huipusta etäisyys Punavuorenkadun ja Perämiehenkadun kulmassa olevaan jugend talon kulmatornin huippuun on 214m.
Vanhan säilytettävän piipun varjon pituus on 214m luokkaa vielä noin 10°-11° auringonkorkeudella siis marraskuun 20 päivästä tammikuun 20 päivään. SIIS Telakkapuiston lapset ovat täysvarjossa kaksi kuukautta vuodessa matalimman hotelliversion mukaan! Ehdotettujen hotellirakennusten Telakkapuiston puoleiset seinät ovat huomattavasti lähempänä puistoa kuin säilytettävä piippu, joten varjoa riittää yli tuon mainitun kahden kuukauden. Kolmen muun ehdotuksen harjakorkeuden ollessa korkeammalla varjostus kasvaa pituutta ja ajallista kestoa.

+63,8m rakennuskorkeus oli Telakkaranta suunnitelman korkein rakennus Gloud Cityn huippu on +67.8m korkeudessa
siis vuodesta 8 ja 1/2kk on pitkä varjo vain 3 ja 1/2kk varjon pituus keskipäivällä hetkellä on lyhyempi kuin rakennuksen korkeus

Vastaukset


Vieras

#6 Re: sunshine meni varjoon

2011-03-31 19:23:49

Varjotutkija
Vieras

#12 Varjo tulee siis Merikorttelista kuten laskelmillasi hienosti osoitat.

2011-04-04 18:02:10

#5: jj - sunshine meni varjoon 

Kuten edellinen kirjoittaja huomauttaa Merikortteli varjostaa puistoa nykyään kello12 asti, osittain kello 18 asti.

Uudessa tilanteessa varjo tulisi edelleen 99% Merikorttelista, Cloud City heittäisi lisävarjoa puistoon vuoden ympäri keskiarvona laskettuna yhden prosentin lisää.

Talvella Cloud City ei varjosta puistoa, sillä merikortteli varjostaa sen jo käytännössä täysin, kesälläkin sen varjo lankeaa puiden lehvistöön, joka toki nykyäänkin jättää puiston varjoonsa. Puiston varjostuksesta on siis aiheetonta valittaa.

NW
Vieras

#20 Re: sunshine meni varjoon

2011-04-08 10:54:46

#5: jj - sunshine meni varjoon 

 ..ja samalla kun puhutaan piipuista niin ainakin alueen pienoismallin perusteella (esillä mainiossa "Laituri"-tilassa vanhalla bussiasemalla) tajusin että uusi Cloud City tuleekin nousemaan samaan korkeuteen kuin Sinebrychoffin tehtaan suojeltu piippu!

Siinä ovat mittasuhteet joista puhutaan tässä tapauksessa. Cloud City on enteellinen nimitys Punavuoren keskelle laskeutuvalle ukkospilvelle joka varjostaisi kivikaupunkia entisestään.... Helsingin nykyinen "skyline" mereltä nähtynä on itseisarvo sinänsä ja oikea ylpeyden aihe, tähän asti on kelvannut näyttää ulkomaalaisille vieraille, mutta kuinka pitkään..? 

kysymys

#67 Re: sunshine meni varjoon

2011-06-01 18:29:44

#5: jj - sunshine meni varjoon

Miksi et tee visualisointia varjolaskelmista?