Ei neuvottelutulosta: USA:n ja Israelin aikaikkuna hyökkäykselle Iraniin avautuu kesäkuussa
Suurvallat ja Iran pitivät kaksipäiväisen kokouksen Kazakstanissa ja pöydällä olivat Iranin ydinohjelmaan liittyvät kysymykset. Ne jäivätkin pöydälle ilman merkittäviä tuloksia ja samalla USA:n kerrotaan suunnittelevan aseellista ratkaisua Iranissa Israelin antaman aikaikkunan puitteissa kesäkuussa 2013.
Toimittaja: Janus Putkonen
28.2.2013, Verkkomedia.org
Ei neuvottelutulosta: USA:n ja Israelin aikaikkuna hyökkäykselle Iraniin avautuu kesäkuussa
Kolme päivää olen käynyt läpi uutisia Kazakstanin kokouksesta, jossa Iran kohtasi ensimmäistä kertaa kahdeksaan kuukauteen ns. G5+1-maat (USA, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa) teoreettisena tarkoituksenaan etsiä kansainvälistä yksimielisyyttä Iranin ydinohjelmaan liittyvissä kysymyksissä, jotta vaarallinen sotilaallinen tilanne Lähi-idässä laukeaisi diplomaattisin keinoin.
Länsimaiden väitteiden mukaan Iranin ydinohjelma saattaa sisältää sotilaallisia tarkoitusperiä, mutta näiden väitteiden tueksi ei ole esitetty mitään todisteita. Kuitenkin länsimaat Yhdysvaltojen johdolla ovat ajaneet jatkuvasti uusia ja kovia talouspakotteita Irania vastaan ja pitäneet Iranin ympärillä jatkuvasti kiristettyä sotilaallista saartoa.
Edellinen kokous järjestettiin kesäkuussa Moskovassa ja sitä ennen keväällä 2012 Bagdadissa Irakissa, mutta tuolloin neuvottelutoiveet karahtivat Yhdysvaltojen neuvottelijoiden haluttomuuteen ratkaista tilannetta diplomaattisesti. USA:n neuvottelijoilla ei ollut mandaattia sopia asioista, ja samalla Israel on vaatinut täydellisiä kieltoja Iranille koskien uraanin rikastamista, joka todisteiden mukaan on matalalla tasolla ja soveltuu ainoastaan sähköntuotantoon tai lääkinnällisiin tarpeisiin.
Lähtöasetelma Kazakstanin kokoukseen olikin kylmähkö, eikä läpimurtoa odotettu. Israel toisti vain päivää ennen kokousta vaatimuksiaan, että Iranilta tulisi kieltää kaiken uraanimateriaalin hallussapito ja rikastus, vaikka NPT-ydinsulkusopimuksen osapuolena Iranilla kuuluisikin olla kansallinen oikeus rauhanomaiseen ydintekniikkaansa. (Päinvastoin Israel ei ole ydinsulkusopimusta allekirjoittanut ja Israelilla arvioidaan olevan noin 300 ydinohjusta arsenaalissaan.)
- Israelin "ehdottoman antautumisen" vaatimus enteilikin surkeaa kokoustulosta Almatyn kaupungissa pidetyltä tapaamiselta.
Asiantuntijoiden mukaan kokouksessa olisikin muuten voinut syntyä neuvottelutulos, mutta USA:n laki vaatii ankarien pakotteiden olemassaoloa Irania vastaan. Voidaankin kysyä, mitä mieltä on neuvotella mitään niin kauan, kun USA:ssa ei tapahdu sovinnollista lakimuutosta, joka sallisi sovinnon syntymisen?
Iran osoitti omalta puoleltaan avointa sovinnonhalua esittelemällä uuden sovintoehdotuksen Kazakstanissa tilanteen ratkaisemiseksi diplomaattisin keinoin. Moskovassa Iran ei saanut edes vastausta, ja samoin kävi Kazakstanissa. Neuvotteluja käytiin jälleen lännen määräämien reunaehtojen puitteissa.
http://static.infowars.com/2013/02/i/general/aircraftcarrier.jpg...
Toteuttaako USA Israelin pääministerin uhkauksen - hyökkäys Iraniin kesäkuussa 2013?
Israel liputtaa kohti sotaa - USA ja EU nyökytävät kuuliaisesti
Neuvotteluja johtaa Israelille kuuliainen EU:n ulkoasiainhoitaja Catherine Ashton, jonka ohjauksessa neuvottelut ovat junnanneet täydellisesti paikallaan. Iranille ei ole annettu vastauksia sen esittämiin neuvottelutarjouksiin ja päinvastoin Iranilta vaaditaan jatkuvasti joustoa sekä nöyrtymistä uusiin lännen asettamiin ehtoihin.
Toimittaja Stephen Lendman seuraa tuttuun tapaan aktiivisesti "Lähi-idän päärintaman tapahtumia" ja on tullut arvioissaan kanssani samoihin johtopäätöksiin.
Lendman huomauttaa erityisesti Israelin ottamasta sotahaukan asemasta neuvottelujen taustalla. Kun muistamme, että USA:n kongressi sitoi maansa kannan Iran-kysymyksiin lain nojalla Israel-myönteiseksi, tämä nostaa "taustalla vaikuttavan" tekijän, Israelin, todistetusti ratkaisevaan rooliin tapahtumien valokeilassa.
Israelin pääministeri Netanyahu asennoitui kokoukseen kuten odotettiinkin. Hän vaatii sotilaallisia toimia ja toteaa, etteivät talouspakotteet riitä lannistamaan Irania. Netanyahu puhuu Iranin ydinohjelmasta sotilaallisena, vaikka tälle väitökselle ei de facto ole esittää minkäänlaisia todisteita.
"Iran ei tule lopettamaan sotilaallista ydinohjelmaansa. Se jatkaa kansainvälisten standardien rikkomista. Tästä syystä minä uskon, että maailman tulee kiristää pakotteita ja tehdä selväksi, että jos se jatkaa suunnitelmiaan, vastaan tulevat sotilaalliset sanktiot", Netanyahu kommentoi.
- Se tarkoittaa sotaa.
Ei tuloksia Kazakstanissa - ja niin oli tarkoituskin
Vaikka raporteissa Kazakstanin kokouksesta on puolin ja toisin viestitty "lievää positiivisuutta" ja "neuvotteluasetelman lähentymistä", tosiasiassa mistään ei sovittu mitään, ja tilanne on edelleen täysin lukossa. Vaikka lievennyksiä ehtohin esitettiin, toisaalta pakotteita kiristetään jatkuvasti. Länsi esittää vaatimuksiaan antamatta mitään takaisin ja ankarat vaatimukset pitävät Iranin johdon selkä seinää vasten.
Lendman muistuttaa, että "koko keskustelu Iranin ydinohjelmasta on järjettömyyttä. Washington, Tel-Aviv ja Bryssel tietävät, että Iranin ydinohjelma on rauhanomainen. Kyseessä on ainoastaan tekosyy tavoitteelle, joka on hallinnon vaihtaminen ja USA:n kanta on ollut selvillä jo vuodesta 1979, jolloin Iranissa tapahtui vallankumous länsivaltojen nukkehallitsijaa vastaan".
Iranilla ei ole kuitenkaan mitään tarkoitusta antautua länsivalloille ja Israelille. USA:n asettamilla pakotevaatimuksilla ei ole kansainvälisesti mitään laillista eikä uskottavaa pohjaa. Väitteiltä puuttuvat kokonaan todisteet. Kyse onkin USA:n puuttumista toisen valtion sisäpolitiikkaan sotilaallisen painostuksen voimalla.
Ennen keskustelujen alkua Kazakstanissa USA:n uusi sotahaukka ulkoministerinä, John Kerry, varoitti hirvittävistä seurauksista, mikäli neuvottelut kariutuisivat. Kerryn mukaan Iranin ydinohjelmaa ei voida hyväksyä ja aika on kulumassa loppuun diplomatialta. Mutta mitä muuta kuin epäonnistuminen olisikaan voinut tapahtua jälleen kerran, kun Yhdysvallat ainoastaan vaatii eikä neuvottele?
- Neuvottelujen Iranin kanssa on määrä epäonnistua, vaikka USA esittääkin mediassa muunlaisia lausuntoja.
"Pitkän aikaa Washington on ajanut Israelin säestyksellä hallinnon vaihtamista Iranissa. Ydinohjelma on ollut pelkkä tekosyy. En sano, että ydinasein varustettu Iran olisi hyvä asia, mutta mitä tulee ydinaseisiin, meidän tulisi todistaa, että heillä edes on sellainen", sanoi RT-kanavan haastattelussa entinen USA:n hallinnon neuvonantaja Gwenyth Todd.
Jotta diplomatian epäonnistuminen varmistettaisiin, vain päivää ennen neuvottelujen alkua tiistaina uutisoitiin USA:n asettamista uusista pakotteista Irania vastaan. Nämä pakotteet asetettiin voimaan kokolailla länsimedian selän takana juuri ennen Kazakstanin kokousten alkua, jotta ne provosoisivat Iranin suhtautumaan erittäin negatiivisesti yleistilanteeseen.
Samaan aikaan 36 USA:n senaattoria lähetti tiistaina painostuskirjeen EU:lle, että sen tulisi kiristää tuntuvasti Iranin vastaisia pakotteita. Tavoitteena on jäädyttää Iranin varat ulkomailla. Onkin kysyttävä, millä perusteella USA vaatii näitä ankaria taloussodan toimia - juuri "neuvottelujen" alla?