Ei tuulivoimaa Päijänteen erämaisiin maisemiin
Syksyllä 2022 Luhangan kunta toi Suur-Savon Sähkön ajaman tuulivoimahankkeen päätöksentekoon kuntalaisilta salaa ja sen jälkeen, kun kesäasukkaat olivat jo lähteneet.
Me allekirjoittaneet vaadimme, että Luhangan kunta sekä Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen maakunnat varjelevat erämaista Päijänteen aluetta ja suojelevat sitä tuuliteollisuuden haitoilta.
Vaadimme, että:
1. Luhangan kunnan ei tule kaavoittaa Latavuoren alueelle Suur-Savon Sähkön ajamaa tuulivoima-aluetta. Miksi?
- Hankealue sijaitsee keskellä ekologisen verkoston laajaa, yhtenäistä metsäaluetta ja viherverkostoa.
- Hankealueella on kaksi luonnonsuojelualuetta ja sen vieressä sijaitsee Natura 2000 -alue. Lisäksi Päijänteen rannalla on useita luonnonsuojelualueita.
- Alueella on lukuisia metsälaki 10 §:n perusteella suojeltavia kohteita, joista suuri osa herkkiä pienvesikohteita. Alueella on arvokkaita lintualueita ja tärkeitä lintujen muuttoreittejä.
- Tuulivoimalat ollaan kaavoittamassa keskelle maakuntakaavan hiljaista aluetta, kokonaisuudessaan Hiljaisen helmen sisään.
- Nykyiset Latamäen voimalat valmistuivat vuonna 2014 kevyellä suunnittelutarveratkaisulla, rajallisella kuulemisella, asukkaat yllättäen, minimaalisella luontokartoituksella. Voimaloiden melu ylittää viranomaisten asettamat raja-arvot. Asukkaat ovat kärsineet melusta jo 9 vuotta. Vanhojen voimaloiden osalta ympäristölupaprosessi on yhä kesken. Uudet 300-metriset voimalat olisivat 100 metriä korkeammat ja teholtaan kolminkertaiset verrattuna nykyisiin voimaloihin.
2. Luhangan kunnan tulee tukea Keski-Suomen maakunnan tahtoa huolehtia maakunnan luontoarvoista. Kunnan tulee edistää käytettävissään olevin keinoin, että Keski-Suomi 2040 -maakuntakaavassa:
- Päijänteen luontomaisemaa kansallispuistoineen suojellaan tuulivoiman haittavaikutuksilta.
- Hiljaisiksi merkityille alueille ei rakenneta tuulivoimaa.
- Luhangan Latamäkeen / Latavuoreen ei kaavoiteta maakunnallista tuulivoima-aluetta edes vaiheittain. (Maakunnallinen tuulivoima-alue on sellainen, jossa on 10 tai useampi voimala, joiden yhteisteho on yli 45MW).
- Tuulivoimaloiden yhteisvaikutus yli maakuntarajojen otetaan huomioon myös muiden kuin seudullisesti merkittävän kokoluokan tuulivoima-alueiden kaavoittamisessa
3. Luhangan kunnan tulee lausunnossaan vaatia, että Päijät-Hämeen maakuntakaavasta poistetaan Hartolan Porolankankaan ja Sysmän Piilivuoren tuulivoimala-alueet.
- Mikäli Päijät-Hämeen hahmottelemat tuulivoimalat rakennettaisiin, niin Luhangan, Hartolan ja Sysmän yhteiselle viherverkoston ydinalueelle tulisi jopa 48 voimalan tuuliteollisuusalue, eteläisen Suomen suurin. Hankkeet romuttaisivat Keski-Suomen maakuntaliiton halun suojella alueen luontoon perustuvaa vetovoimaa, matkailua ja virkistystä.
- Voimaloiden maisemavaikutukset ulottuisivat useiden kuntien alueille, myös koko Keski- ja Pohjois- Päijänteelle ja Päijänteen länsirannoille (alla olevan kartan tumma väritys kertoo, kuinka laajalle alueelle tuulivoimalat näkyvät).
Allekirjoitathan adressin. Adressi luovutetaan Luhangan kunnanjohtajalle.
Adressin laatija: Jyrki Koskinen
Suojellaan luontoa - luonto suojelee meitä.
Lisätietoa, lähteitä:
Keski-Suomi 2040 viranomaisehdotus: https://keskisuomi.fi/wp-content/uploads/2023/03/Keski-Suomen-maakuntakaava-2040-selostus-viranomaisehdotus.pdf
Keski-Suomi 2040 vastineraportti: https://keskisuomi.fi/wp-content/uploads/2023/03/Keski-Suomen-maakuntakaava-2040-vastineraportti-MH-24.3.2023.pdf
Keski-Suomi 2040 tuulivoiman sosiaalinen hyväksyttävyys https://keskisuomi.fi/wp-content/uploads/2022/12/Tuulivoiman-sosiaalinen-hyvaksyttavyys-ja-Keski-Suomen-maakuntakaava-2040_AKORDI.pdf
Metsälaki 1996/1093 §10 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19961093#L3P10
MOT - tuulivoimaa: https://yle.fi/a/74-20016290
Päijät-Hämeen maakuntakaavan tuulivoimaluonnos: https://paijat-hame.fi/alueidenkaytto-ja-liikenne/tuulivoimaselvitys/
Päijät-Hämeen viherverkostotutkimus: https://paijat-hame.fi/wp-content/uploads/2021/12/Paijat-Hameen-viherverkostotarkastelu-2021_09122021.pdf
Syke - monimuoisuudelle arvokkaat metsäalueet https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/234359/SYKEra_9_2018.pdf?sequence=1
Jyrki Koskinen, Valkjärven suojelijat Ota yhteyttä adressin tekijään