Korkeakoulujen pääsykokeita ei tulisi poistaa

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#5231

Pääsykokeet otat aina auttaneet suomalaisia opiskelijoita löytämään sekä oman opiskelu tapansa että motivaationsa opiskelua kohtaan. Tämän lisäksi pääsykoe lukeminen johtaa valmiimpiin opiskelijoihin jotka pystyvät helpommin omaksumaan ensimmäisen opiskeluvuoden asiat. Ylioppilaskokeita tulisi sen lisäksi kehittää vielä reilusti ennen kuin ne ovat kelpaava mittari yliopistojen sisäänpääsylle ja tällä hetkellä ne sulkevat pois kaikki opiskelijat, jotka eivät suorita/bold suorittaneet lukiota tai kaksoistutkintoa.

(Helsinki, 22.08.2017)

#5249

Pääsykokeita ei tulisi kokonaan poistaa. Välimallin ratkaisu vaikuttaa opiskelijanäkökulmasta ehdottomasti parhaalta. (Osa ylioppilaskokeiden arvosanoilla ja osa pääsykokeilla.)

(Hämeenlinna, 22.08.2017)

#5261

Olen tällä hetkellä opiskelemassa alaa ammattikoulussa viimestä vuotta, joka ei sittenkään kiinnosta minua. Joka taasen näkyy tietysti arvosanoissa. Lukisin mielummin vaikka 10 kirjaa viikossa pääsykokeiden takia.

(Kurikka, 22.08.2017)

#5262

Muutos olisi mielestäni syrjivä, erityisesti poikia kohtaan. Lukioiässä nuorten kehitystaso vaihtelee paljon, eikä tämän saisi määrittää heidän tulevaisuuttaan niin paljon, kuin suunniteltu muutos aiheuttaisi.

(Helsinki, 22.08.2017)

#5263

Pääsykokeita ei tule poistaa.

(Helsinki, 22.08.2017)

#5305

Allekirjoitan, koska olen nuori johon pääsykokeiden poistuminen mahdollisesti vaikuttaisi negatiivisesti kouluun pyrkiessä.

(Hämeenlinna, 22.08.2017)

#5313

Allekirjoitan, koska luotan enemmän pääsykokeisiin

(Riihimäki, 22.08.2017)

#5314

Monet lahjakkaat käytännön ihmiset jäävät lehdellä soittelemaan, kun "kympin tytöt" saavat opiskelupaikan. On aloja, jossa esim. fyysistä kestävyyttä tarvitaan työssä ennemmin ku kuutta laudaatturia tai kymppiriviä.

(Kalajoki, 22.08.2017)

#5328

Tämä eriarvoistaa ihmisiä. Mitenkäs ammattiopiskelijoiden jatkopaikat? On myös monia aloja joissa YO-kirjoituksien tuloksilla ole suurta painoarvoa suhteessa alaan, kuten teatteri-, tanssi- ja musiikkialat.

(Tampere, 22.08.2017)

#5334

Aihe on tärkeä minulle ja ystävilleni. Lukion pääsykokeiden äkkinäinen poistaminen on liian hätäinen ja ei-mietitty ratkaisu. Kompromissi pääsykoerumban ja pelkästään ylioppilaskirjoituksilla hakemisen keskeltä varmasti löytyy kun asialle annetaan aikaa.

(Espoo, 22.08.2017)

#5337

Olen kevään 2017 ylioppilas enkä päässyt opiskelemaan heti yo-kirjoitusten jälkeen. Pelkään, etten pääse enää yo-papereillani sisään johonkin yliopistoon, koska esim. äikän arvosana oli C ja yhteiskuntaopin B.

(Lieksa, 22.08.2017)

#5349

Neljän vuoden siirtymäaika olisi opiskelijoiden oikeusturvan kannalta tärkeä vaikka uudistus olisikin hyvään suuntaan.

Pääsykokeisiin laitettu panos on monilla aloilla hyvinkin suuri. Tulevaisuudessa pääsykokeiden efortti suunnataan lukion keskimäärin kolme kertaa suurempaan opintokokonaisuuteen. Tämä johtaa siihen, että lukio käydään käytännössä kahdesti sen sijasta, että tulevat yliopiston opiskelijat opiskelisivat johdantotasoa omista aloistaan.

Esimerkki hyvästä valintamenettelystä oli kauppatieteiden yhteisvalinta, jossa osa tuli valituksi kokeen, osa yo-todistuksen ja osa yhteispisteiden perusteella. Näistä jälkimmäinen tapa on mielestäni fiksuin.

Välivuosien vähentämiseen lukion käyminen kahdesti ja kolmen vuoden oppimäärän opetteleminen ulkoa takaperin toisella kotimaisella kielellä ei ainakaan auta. Se kaiken kukkuraksi lisää korkeakoulutuksen kustannuksia, kun yliopiston on aloitettava siitä, mistä ennen alkoi pääsykokeisiin lukeminen.

Ratkaisu voisi olla esimerkiksi se, että nykyisten paikkojen lisäksi olisi paikkoja, joihin pääsisi yhteisvalinnassa varsinaisista paikoista ulos jääneet. He maksaisivat opinnoista lukukausimaksua, jonka suuruus määräytyisi sen mukaan, kuinka monta prosenttia sisäänpääsyyn vaaditusta pistemäärästä hakijalla on jäänyt puuttumaan.

Nykyisessä tilanteessa joillain aloilla ensimmäisille varasijoille jääneet, ovat maksaneet valmennuskurssista ja koko hakuprosessista esimerkiksi yhden välivuoden aikana laskennallisesti paljon enemmän kuin yhden opiskelijan aiheuttama rajakustannus yliopistolle olisi. Siitä rahasta kuitenkin vain murto-osa on mennyt korkeakoulutukseen. Tässä vaihtoehdossa kyseiset opiskelijat maksaisivat hiukan vielä opinnoista lukukausimaksua ja pääsisivät opiskelemaan ilman toista välivuotta ja tuplakustannuksia. Adressin vastustamassa uudistuksessa he kävisivät lukion vielä kolmannen kerran.

Maksullisilla lisäpaikoilla voisi esimerkiksi tuplata Suomen korkeakoulutuksen nostamatta veroastetta lainkaan. Se kasvattaisi bruttokansantuotetta eli toisi lisää verotuloja ja hyvinvointia. Näin saataisiin pitkällä tähtäimellä enemmän resursseja ilmaisen korkeakoulutuksen tarjoamiseen lahjakkaille nuorille, joilla ei ole varaa maksaa opiskelusta.

(Rovaniemi, 22.08.2017)

#5353

Tämä koskettaa lapsiani.

(Hattula, 22.08.2017)

#5361

Allekirjoitan koska mielestäni yo-todistus ei kerro koko totuutta siitä mitä ihminen oikeasti osaa.

(Hanko, 22.08.2017)

#5381

Asia vaikuttaa minuun

(Helsinki, 22.08.2017)

#5387

Allekirjoitan, koska olen itse lukion kolmannelle juuri siirtynyt opiskelija. Tästä muutoksesta tulisi todella ilmoittaa aiemmin nuoremmille, joilla lukioura on vasta alkamassa. Olen ollut koko ajan siinä uskossa että pääsykokeilla haetaan jatko-opiskeluihin ja se niin se pitäisi ollakin!

(Jämsä, 22.08.2017)

#5389

Pääsykokeiden poistaminen on epäreilua tulevia hakijoita kohtaan, eivätkä pelkät yo-arvosanat ole pätevyyden merkki muutenkaan. Kokeiden poistaminen on ehdottomasti väärä ratkaisu.

(Nurmijärvi, 22.08.2017)