Vastustamme Eurajoen kunnan kyläkoulujen lopettamista

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#205

Kuten jo adressin alussa sanottiin Eurajoen kunta on tunnettu kyläkoulujen puolestapuhujana. Vielä on mahdollisuus Eurajoen kunnalla ja kunnan päättäjillä pitää kiinni tästä periaatteesta. Tällaisten päätösten edessä kaikki mennyt unohtuu ja jäljelle jää vain tämä hetki. Kuivalahden kyläkoulua parempaa paikkaa en voisi lähivuosina koulutiensä aloittaville lapsilleni keksiä. Lapsiahan tulisi ensisijaisesti tällaisten päätösten pohjana ajatella. Jo ryhmäperhepäivähoidosta olen huomannut, että ohjaajat pystyvät tiiviissä ryhmässä huomioimaan jokaisen lapsen tarpeet yksilöinä. Sama pätee kyläkoulun tiiviin ryhmän opettajiin. Mahdolliset ongelmat havaitaan varhaisessa vaiheessa ja niihin pystytään heti puuttumaan. Tässä ympäristössä kavereita voidaan olla niin nuorempien, kuin vanhempienkin lasten kanssa ja pienemmistä huolehtiminen ja muiden huomioon ottaminen ovat asioita, joita isommat koulut eivät yksinkertaisesti pysty kyläkoulujen tavalla tarjoamaan. Kouluverkkosuunnitelman ennakkovaikutusten arvioinnissa on mainittu, että opetuksen järjestäjän on riippumatta koulun koosta, turvattava oppilaan oikeus oppimiseen ja turvalliseen oppimisympäristöön. Kuivalahden koulu on nimenomaan turvallinen oppimisympäristö ja koulun opettajat pystyvät varmasti turvaamaan oppilaan oikeuden oppimiseen.

Jonne Jalo (Eurajoki, 28.09.2024)

#227

suomenkylat.fi/ajankohtaista/uutiset/puolet-suomen-peruskouluista-lakkautettu-kylakoulujen-pelastuspaketti-kyseenalaistaa-koululakkautuksista-syntyneet-saastot

Onko teillä olemassa objektiivista tutkimus- ja seurantatietoja lakkautussäästöistä?

Viisas koulutuspolitiikka keskittää suunnittelun, operoinnin ja ohjauksen, mutta hajauttaa itse palvelut alueiden ihmisille sopiviksi.

Mikä on lapsen etu? Ei ainakaan matkustaa ja pidentää koulupäiviä, kaveriporukan muutokset, pelko

Miia Heinonen (Jyväskylä, 29.09.2024)

#234

Kyläkoulut lempeämpi alku koulutielle..

Leena Tamminen (Rauma, 30.09.2024)

#253

Toivoisin että harkitsisitte pidempää kestoaikaa Linnamaan koululle ja muillekin kyläkouluille.

Mikael Känä (Linnamaa,Eurajoki, 30.09.2024)

#257

Olen itse käynyt kyläkoulua lapsena, enkä olisi ikinä erittäin ujona lapsena voinut kuvitellakkaan käyväni koulussa jossa on 100 kertaa enemmän oppilaita.

Saara Känä (Pori, 30.09.2024)

#259

Tervehdys !

Kunnantalolla päässy irti pieni paniikki, tuosta Rikantilan koulun nopeasta muutoksesta.
Nopeita huonoja päätöksiä saa katua myöhemmin ja niiden vaikutuksia vaikea korjata.
Harmittaa kyllä lasten puolesta, koulut hyvässä kunnossa.

Nyt olisi hyvä hetki istahtaa alas ja vetää henkeä ennen lopullista päätöstä.
Tsemppiä teille, kunnallisvaalit ens keväänä!

Terveisin
Lapsiystävällinen Isoisä
Jouni Vainionpää
Lapijoki

Jouni Vainionpää (Eurajoki, 30.09.2024)

#262

Kyllähän Eurajoen kunnalla pitää olla muitakin vaihtoehtoja, kuin raha ja säästäminen. Ettei nyt tule samanlaista tilannetta kuin "hyvinvointialue"!!!!

Ossi Valtonen (Eurajoki, 30.09.2024)

#264

Koulumaailman ammattilaisena kannatan pieniä kouluja , pieniä luokkaryhmiä!

Tanja Toivonen (Lappi, 30.09.2024)

#281

Olen Eurajoelta kotoisin oleva nuori aikuinen. Kävin ala-asteen Linnamaan koulussa. Minulla on pieni lapsi ja jos Luoja suo, lisää toiveissa. Haaveena on pitkään ollut muuttaa takaisin Eurajoelle, jahka minä ja mieheni valmistumme yliopistosta. Suurin yksittäinen syy muuttaa juuri Eurajoelle eikä lähikuntiin olisi se mahdollisuus, että saisimme myös omat lapsemme kyläkouluun. Jos Eurajoki lakkauttaa kyläkoulunsa, se menettää sen ainoan vetovoiman, joka sillä on verrattuna niihin kymmeniin ja kymmeniin muihin maalaiskuntiin, joita Suomi on pullollaan. Satun myös tietämään, ettemme ole ainoita, jotka ajattelevat näin. Kuten viime vuosina on uutisoitu, nuorten aikuisten joukossa on monia, jotka haaveilevat maalle muutosta ja "perinteisemmästä" elämästä. Tähän ideaan kuuluu olennaisena osana kyläkoulu ainakin lapsiperheillä. Eurajoki on siitä poikkeuksellinen kunta, että se ei ole talousvaikeuksissa. Sillä olisi siis mahdollisuus satsata tähän piirteeseen, joka positiivisessa mielessä erottaa sen käytännössä kaikista muista pienemmistä kunnista. Kotiseutumuseoita ja peltoja on kaikissa muissakin kunnissa, kyläkouluja ei.

Saara Karhu (Turku, 01.10.2024)

#289

Omasta mielestäni nämä pienemmät kyläkoulut nimenomaan ovat hyödyllisiä lapsille. He oppivat ja keskittyvät paremmin kun ei ole montaa kymmentä oppilasta yhdellä luokalla. Isommissa kouluissa on isompi riski yksin jäämiselle ja hylkäämiselle kaveripiireissä koska on liikaa oppilaita. Kyläkoulussa harvemmin on tätä ongelmaa ollut.

Janne Kouva (Eurajoki, 04.10.2024)

#296

Hei!
Terveiset Eurajoen kunnan päättäjille ,että lapsien on Turvallista aloittaa koulujen käynti pienten kyläkoulujen ohessa. 3lapsenlastani on Sydänmaan koulun oppilaana aloittanut joista 1 on vielä useamman vuoden Sydänmaan koulussa- muutenkin pienet kyläkoulut tulisi säilyttää.
Ystävällisin Terveisin: eikku-69

Eija Pellikka (Oulu, 05.10.2024)

#297

Kävin Kuivalahden ala-asteella koulua. Muutimme isosta kunnasta pieneen Kuivalahden kylään, jossa koulu oli niin pieni että eskarista kuudenteen luokkaan kaikki lapset tunsivat toisensa. Sellainen on nykyään harvinaista, mutta niin arvokasta. Noin pienessä koulussa kukaan ei ole kasvoton vaan tulee kohdatuksi. Eurajoen yläasteelle siirryttyäni alkoi raju kiusaaminen minkä takia muutettiin pois Kuivalahdelta. Isommassa koulussa lapsilla ei ole yhtä paljon valvontaa ja hiljaiset hukkuvat. Se ei ole lapsen edun mukaista. Kyläkoulut on parasta antia pienille ihmisille ennen kuin joutuvat mennä yläasteen villiin länteen.

Susanne Holma (Evijärvi, 05.10.2024)

#298

Mielestäni pyytäisin vielä harkitsemaan mitä oikeasti olette tekemässä. Jos kunnan päättäjät sanovat että pienissä kouluissa oppiminen ja opettamisen laatu olisi huonoa, voisi tätä miettiä vielä vähän laajemmin. Itse olen koko ala-asteen käynyt kyläkoulussa ja mielestäni pienelle lapselle tämä on parempi ympäristö oppia, kuin suuressa monen sadan oppilaan koulussa. Kaverisuhteista muodostuu vahvempia ja oppimis ympäristö on rauhallisempi.
Myös kaikenmaailman avokoukut josta esimerkiksi Eurajoen kunnan päättäjä haluaa, on mielestäni huonoin ratkaisu oppilaille, joilla muutenkin on keskittymisvaikeuksia tiktokkien ja muiden somekanavien takia.

Niilo Pere (Eurajoki, 07.10.2024)