OIKEUKSIA ODOTTAVILLE - Koronarajoitukset
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#2003
Loistavaa, että joku tarttui tähän! Pitkään pohdin mielipidekirjoituksen kirjoittamista Turun Sanomiin aiheesta. Mielestäni perhekeskeisyys on unohdettu täysin odottavien ja synnyttävien perheiden osalta. Neuvolassa puhuin aiheesta, että miten isät saavat riittävää ohjausta ja neuvontaa vauvan hoitoon. Äiti on todennäköisesti muutenkin melko herkillä synnytyksen jälkeen ja äidille jää suuri vastuu isän "opettamisesta" vauvan hoitoon. Itse olen raskaana tällä hetkellä, joten aihe koskettaa meitä todella paljon. Sen kestän, että erilaisia valmennuksia ei järjestetä, mutta jos isä ei pääse osastolle niin se on liian kova pala itselleni purtavaksi.Sanna Blomqvist (Turku, 08.05.2020)
#2019
Poikkeusoloista huolimatta lapsen toisella vanhemmalla oikeus olla mukana äidin tukena synnytyksen alusta lähtien. Synnytyksessä äiti tarvitsee tärkeän henkisen tuen mitä vaan isä/ puoliso voi läsnäolollaan tarjota. Ammattilaiset huolehtivat lääketieteellisestä puolesta.Mia Rantanen (Tuusula, 08.05.2020)
#2036
Ei ole tarpeeksi painavia syitä sille, että minulta viedään elämäni tärkein ja merkittävin hetki. Olen myös oikeutettu olemaan vaimoni apuna ja tukena kun hän sitä tarvitsee. En ole vierailija.Iiris Niskanen (Vantaa, 08.05.2020)
#2040
Puolisollani on yhtäläinen oikeus olla mukana lapsensa syntymässä sekä ensimmäisissä päivissä. Tarvitsen puolisoni tukea koko sairaalassaoloajan.Janika Niskanen (Vantaa, 08.05.2020)
#2050
Olen ollut mukana kahden tyttäreni synnytyksissä alusta asti, enkä todellakaan ajatellut jäädä pois hetkestäkään kolmannen tyttäreni kohdallaMatti Majanoja (Salo, 08.05.2020)
#2058
Tyttäreni synnyttää esikoisen kohta mutta kärsii paniikkihäiriöstä ja masennuksesta sekä pelkää sairaaloita ja sosiaalista kanssakäymistä. Nyt hänen miehensä ei pääse mukaan joten itkua ja synnytyksen jälkeistä masennusta odotellaan! Joten kiitos tästäkin surusta!Jaana Kangas (Nivala, 08.05.2020)
#2068
Tilanne ei ole enää hallinnassa päättäjillä miten näitä asioita pitäisi hoitaa.Janne Saarioja (Salo, 08.05.2020)
#2106
Logiikassa tämän rajoituksen suhteen on suuria aukkoja, joihin toivoisin selvennystä. Isällä täytyy olla oikeus olla äidin ja syntyneen vauvan kanssa heti vauvan ensihetkistä alkaen.Sara Hukkanen (Espoo, 08.05.2020)
#2158
Omakohtaisten kokemusteni perusteella toivon että synnyttäjien ja odottajien puolisoita ja tukihenkilöitä koskevat rajoitukset puretaan pikimiten ja odottajan terve puoliso/tukihenkilö päästetään jatkossa osallistumaan niin raskaudenaikaisiin ultraäänitutkimuksiin ja äitiyspoliklinikkakäynteihin kuin myös mukaan synnytysten käynnistyksiin, sektioihin ja alatiesynnytyksiin kokoaikaisesti. Itse olen rajoitusten voimassaoloaikana joutunut ottamaan ilman tukihenkilöä vastaan tiedon toisen vielä syntymättömän kaksosvauvan menehtymisestä kohtuun, käymään läpi useita lapsen menehtymistä seuranneita tutkimuksia ja todennäköisesti myös joudun synnyttämään menehtyneen ja elävän lapsen sektiolla, jälleen ilman puolison läsnäoloa ja tukea. Tilanne on jo lähtökohtaisesti henkisesti erittäin raskas sekä minulle että puolisolleni, lapsen isälle, ja rajoitukset pahentavat loppuraskauteen ja synnytykseen liittyvää henkistä stressiä edelleen. Rajoitukset tukihenkilön/puolison osallistumisessa odotusajan tutkimuksiin ja muihin kuin käynnissä oleviin alatiesynnytyksiin ovat kohtuuttomia niin odottajia ja synnyttäjiä kuin heidän puolisoitaankin kohtaan. Erityisesti näin on niiden odottajien ja synnyttäjien tapauksessa, joiden kohdalla lapsen odotusaikaisen tai synnytyksessä ilmenneen komplikaation ja/tai kuoleman, vammautumisen tms. vuoksi on kohdattava tilanne ilman puolison tai tukihenkilön tukea.Tarja Knuutinen (Hyvinkää, 08.05.2020)
#2161
Ensimmäinen raskaus ja pelko on todella suuri, jos en saa lapsen isää tuoda mukaan.. Luo lisää pelko potilaita, eli enemmän huolenpitoa ja työtä vaaditaan..Julia Lappalainen (Hyvinkää, 09.05.2020)
#2164
Tämä on väärin.Jasmin Palokangas (Vantaa, 09.05.2020)
#2166
Isä on erottamaton osa perhettä.Turo Karhu (Espoo, 09.05.2020)
#2167
Kätilönä ja tulevana äitinä pidän rajoituksia epätasa-arvoistavina. Meillä isä ei ole päässyt neuvolaan laajaan terveystarkastukseen, eikä muutenkaan. Rakenneultrassa todettiin harvinainen sydänvika, hän ei ollut tukenani rajoitusten vuoksi. Ei myöskään kontrolliultrassa, jossa lääkärit selvittivät asiaa. Työpaikalla hän odotti ultra- ja lapsivesipunktioden jälkeen jännittyneenä MINUN soittoa miten asiat on. Ja edellä mainittuen: hän ei päässyt myöskään neuvolaan keskustelemaan tuntemuksistaan. Ei nyt, eikä ehkä koko kesänä.Miten vauvan synnyttyä hän voi uskoa olevansa tasa-arvoinen vanhempi? Tällä hetkellä hän on oppinut että minä olen tärkeä ja välitän hänelle tiedot meidän lapsesta.
Susanna Tamminen (Turku, 09.05.2020)
#2182
Kyseinen linjaus polkee miehen oikeuksia osallistua oman lapsensa elämään ensi hetkestä lähtien. Meille, joilla on paha synnytyspelko, on oman kumppanin läsnäolo äärimmäisen tärkeää, ja hänen jäädessä pois synnytyksestä, pelko ottaa kokonaan vallan. On henkisesti todella raskasta taistella synnytyspelkoa vastaan vuosi vuoden jälkeen, ja sen ainoan ihmisen elintärkeä tuki jää saamatta.Marja Palomaa (Vaasa, 09.05.2020)