Sastamalan kaupungin jätehuollon uudelleen järjestäminen
Sastamalan kaupungin jätehuollon uudelleen järjestäminen
Kotoani vietiin kierrätysastiat pois syksyllä 2023, joita olin hyödyntänyt useiden vuosien ajan. Syy tähän oli pakkausjätteiden kunnallistaminen ja yritys, jolta aikanaan astiat hankimme, joutui lopettamaan pakkaus- ja biojätteidenkeräyksen. Olisin halunnut jatkaa kierrätystä kyseisen yrityksen kanssa ja kun se ei ollut mahdollista niin vaihtoehdoksi jäi ainoastaan kierrätys kuntayhtiön kanssa, mutta hinnat tuplaantuivat ja se ei kannustanut enää kierrättämiseen. Nykyisin laitan kaikki pakkausjätteet sekajätteeseen ja biojätteet kompostoriin.
Tämä asia jäi minua mietityttämään ja aloin perehtyä jätehuollon järjestämiseen alueellamme. Mitä enemmän asiaan perehdyin, sitä erikoisemmalta koko jätehuollon järjestämisen järjettömyys alkoi tuntumaan.
Alueellamme toimii monen kunnan omistama jäteyhtiö Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, jonka kotipaikka on Forssan kaupunki. Yhtiön pitäisi olla voittoa tavoittelematon, mutta tulosta näyttää syntyneen viime vuosien aikana tasaisesti. Osuuspankki-konsernin Op-media julkaisu esitteli keväällä 2024 Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n sijoitustoimintaa. Mainosartikkelissa tuotiin esille, kuinka Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:ssä huomattiin seitsemisen vuotta sitten kinkkinen ongelma, kun yritykselle oli kertynyt hieman varallisuutta. Kunnallinen monopoliyhtiö on onnistunut muun muassa keräämällä perusmaksuja alueen asukkailta saavuttamaan sellaisen varallisuustason, että nyt on, mitä sijoittaa.
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:llä on tytäryhtiöitä, jotka toimivat vapaasti kilpailuilla markkinoilla. Yhtiöiden hallituksissa istuu samoja henkilöitä. Huomasin, että eräässäkin tytäryhtiön hallituksessa istuu monikansallisen yhtiön toimitusjohtaja. Monikansallinen yhtiö näyttääkin voittaneen merkittävästi urakoita kuntayhtiön kilpailutuksissa. Olen huolissani paikallisten työntekijöiden työpaikoista alalla sekä yritystemme elinvoimaisuudesta, jos työt valuvat kansainvälisille yrityksille. Mihin menee meiltä kerätyt eurot jätehuollossa?
Olen ollut yhteydessä paikkakuntamme jätehuoltoyrityksiin ja erilaisiin asiantuntijoihin. Yrityksissä pelätään tulevaisuutta ja kuntapäättäjät eivät uskalla kyseenalaistaa Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimintaa. Olen selvittänyt, että Sastamalan kaupunki voisi järjestää jätehuoltonsa itsenäisesti. Sain myös selville, että Sastamala voisi irtautua Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toiminnasta myymällä omistamansa osakkeet jollekin toiselle kunnalle. Tämän jälkeen Sastamala voisi itse hoitaa yksin tai yhdessä toisten kuntien kanssa jätehuoltonsa niin, että eurot jäisivät omaan kuntaan ja säilyttäisimme työpaikat. Käsitykseni on, että talousalueemme elinvoima vain vahvistuisi, kun kasvava kiertotalouden liiketoiminta olisi Sastamalan käsissä.
Tutustuin Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n vuosikertomuksen tietoihin ja tein laskuharjoituksia. Peilasin liikevaihdon lukuja Sastamalan väkilukuun, ja arvioin kuinka paljon Sastamala pystyisi tienaamaan hoitamalla itse jätehuoltonsa. Kaupunki saisi n. 350 000 euroa nk. jätehuollon perusmaksuja sekä n. 1 600 000 euroa nk. käsittelymaksuja itselleen. Kulut olisivat n. 750 000 euroa vuodessa eli kaupungille jäisi n. 1 200 000 euroa vuodessa.
Mielestäni nykyisestä tilanteesta eivät hyödy muut kuin Forssan kaupunki. Haluammeko kotikaupunkimme elinvoiman kehittyvän? Olisiko aika jo kypsä miettimään vaihtoehtoja, miten jätehuoltomme järjestämme? Oma on aina oma. Aikoinaan tehdyissä huonoissakin ratkaisuissa ja päätöksissä on se hyvää että ne voidaan aina vielä pelastaa ja muuttaa järkevämmäksi. Pitää muistaa että kaupunki on juuri kaupunkilaisia ja sen yrityksiä varten, niiden etuja kuuluu kaupungin virkamiesten ja luottamushenkilöiden ajaan..
Esitän, että Sastamalan kaupunki käynnistää pikaisesti selvitykset jätehuollon järjestämiseksi ensisijaisesti itsenäisenä kuntana ja aloittaa tunnustelut Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n osakkeiden myymisestä.
Hannu Laaja Ota yhteyttä adressin tekijään