WESTENDIN SUOMENKIELISET LAPSET WESTENDINPUISTON KOULUUN


Vieras

/ #7 Kommentti adressiin ”Westendin suomenkieliset lapset Westendinpuiston kouluun”

16.07.2016 12:38

Adressiin, jossa vaaditaan Westendinpuiston koulun kielikylpyluokan lopettamista, haluaisimme ystävällisesti Espoon kielikylpy – Esbo Språkbad ry:n puolesta tuoda esiin seuraavaa:

Espoon kielikylpy – Esbo Språkbad ry edistää suomenkielisten lasten ruotsin kielen kielikylpykoulutusta Espoossa. Kielikylpymenetelmässä kieltä käytetään opetuksen välineenä ja tavoitteena on toiminnallinen kaksikielisyys. Oppilaat ovat äidinkieleltään suomenkielisiä. Menetelmästä ja hakukriteereistä voi lukea lisää Espoon kaupungin sivuilta ja palvelua tarjoavien päiväkotien sivuilta, esimerkiksi http://www.espoonkielikylpy.fi/.

Monet tutkimukset puhuvat kielikylpymenetelmän puolesta lasten varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa. On mm. todettu, että kielikylvyssä opiskelleet lapset ovat kielitietoisempia kuin yksikieliset lapset ja heidän asenteensa muihin kulttuureihin ja kieliin ovat myönteisemmät. Tutkimustietoa on saatavilla esimerkiksi Vaasan yliopiston kielikylvyn ja monikielisyyden keskuksen sivuilta http://www.uva.fi/fi/sites/immersion/. Kielikylvyssä opiskelleet lapset ovat käytännössä kaksikielisiä ja tällä on myös suuri yhteiskunnallinen merkitys.

Kielikylpytoiminta kokonaisuudessaan ei siis ole adressin esittämä lisäpalvelu vaan näitä tietoja vasten jokaisen kaupungin tulisi tukea vielä nykyistä enemmän kielikylpyä lasten varhaiskasvatuksessa. Espoon kaupunki onkin hienosti tukenut kielikylpytoimintaa mm. kilpailuttamalla Muonamiehen päiväkodin (jonka tiloissa Espoon kielikylpypäiväkoti sijaitsee) vuonna 2015 nimenomaan kielikylpypäiväkotina.

Espoon kielikylpypäiväkoti toimii Haukilahdessa ja suurin osa päiväkodin oppilaista jatkaa Westendinpuiston koulussa kielikylpyluokalla, joka toimii Etelä-Espoon alueen kielikylpykouluna. Oppilaat voivat opiskella kielikylvyssä myös Keski-Espoossa Olarissa Päivänkehrän koulussa tai Pohjois-Espoossa Soukan koulussa. Aluejaon takia suurin osa Etelä-Espoon alueen kielikylpyoppilaista opiskelisi joka tapauksessa lähikouluissaan Westendinpuiston koulussa tai Toppelundin koulussa, joka on Westendinpuiston alueen toissijainen koulu. Jokaisena vuonna Westendinpuiston koulun kielikylpyluokalla aloittaakin siten oppilaita, joille Westendinpuiston koulu olisi joka tapauksessa lähikoulu, kielikylvystä riippumatta. Mikäli kielikylpyluokka Westendinpuiston koulussa lopetetaan, edelleen tietty osa alueen lapsista joutuisi siis muuhun kuin omaan lähikouluunsa. Näin ollen ongelma, johon adressilla haetaan ratkaisua säilyisi alueella edelleen.

Niin kauan kuin Espoossa on ollut ruotsinkielistä kielikylpytoimintaa, on Espoossa toimiviin kielikylpypäiväkoteihin ollut jatkuva jono halukkaita lapsia. Mm. Espoon kielikylpypäiväkodin jokaisessa ryhmässä joudumme valitettavasti joka vuosi hylkäämään osan kielikylpyyn hakevista lapsista, koska ryhmiin ei mahdu enempää. Näitä lapsia ohjataankin aktiivisesti muihin kielikylpyä tarjoaviin päiväkoteihin.

Syy siihen, miksi luokka-asteet Westendinpuiston koulussa ovat jääneet vajaiksi muutamana aiempana vuonna on johtunut pääsääntöisesti Espoon kaupungin päätöksestä olla perustamatta kielikylvyn esikouluryhmää Silkkiniityn päiväkotiin tiettyinä vuosina. Näinä kyseisinä vuosina kielikylvyssä aloittavia ekaluokkalaisia on ollut vähemmän. Kysyntä on silti pysynyt ennallaan eikä vähentynyt, kuten adressissa todetaan. Esimerkiksi vuonna 2014 , jolloin myös Silkkiniityn päiväkodissa toimi esikouluryhmä (syöttö kielikylpyluokalle siis normaalilla tasolla), kaikki Westendinpuiston kielikylpyluokalle 1B hakeneet eivät edes mahtuneet koulun kielikylpyluokalle, vaan osa ohjattiin muihin kielikylpyä tarjoaviin kouluihin. Kyseinen luokka aloittikin tuolloin poikkeuksellisen suurella oppilasmäärällä (26).

Jaamme adressin huolen lähikoulutilojen riittävyydestä ja ymmärrämme turhautumisen tilanteissa, joissa lapsi ei tule valituksi lähikouluun tai koulupaikkahaun jälkeen ei jatka kouluelämää samassa koulurakennuksessa kuin esikoulu. Mikäli kielikylpyluokka jätetään jonain vuonna väliin tai lopetetaan kokonaan, hankaloituisi koulun ja luokka-asteiden toiminta kuitenkin kokonaisuudessaan huomattavasti, myös suomenkielisellä puolella. Päätöksellä olisi välittömät negatiiviset seuraukset esimerkiksi koulun yhteisten oppituntien, tapahtumien, lukuvuosien päätösjuhlien, iltapäiväkerhon ja muun yhteisen toiminnan järjestämiseen, kuten esimerkiksi eri luokka-asteiden välinen kummitoiminta ja vertaistoiminta. Kaikki edellä mainitut osa-alueet ovat tärkeä osa koulunkäyntiä ja oppimista.

Kielikylpyopetus lapsilla jatkuu Westendinpuiston koulun jälkeen Haukilahden yläkoulussa, joten kielikylpyluokan lopettamispäätöksellä on välittömät haitalliset seuraukset alueella toimivien kielikylpypäiväkotien ja koulun lisäksi myös Haukilahden yläkoulun toimintaan. Kielikylpyluokan lopettaminen Westendinpuiston koulussa pysäyttäisi vuosia toimineen jatkumon alueen päiväkotien, alakoulun sekä yläkoulun välillä. Kaikki edellä mainitut tahot joutuisivat päätöksen myötä pohtimaan myös toiminta-ajatuksensa, päivittäisen toimintansa, yksiköissä työskentelevän henkilökunnan osaamisen ja pätevyysvaatimukset sekä lasten varhaiskasvatuksessa käytettävän materiaalin ja sisällön täysin uudelleen.

Toivomme, että kommenttimme tuo uutta näkökulmaan tilanteeseen myös kielikylpytoimijoiden puolelta. Toivotamme kaikki halukkaat lämpimästi tervetulleeksi keskustelemaan tilanteesta sekä miettimään ratkaisuja yhdessä. Keskustelu, jossa kaikki oppilaat mahtuvat lähikouluunsa ja saavat laadukasta perusopetusta Suomen virallisilla kielillä ja muillakin kielillä on mielestämme tärkeää.  

Toivotamme myös sydämellisesti tervetulleeksi kaikki kielistä ja kulttuureista kiinnostuneet lapset ja aikuiset mukaan monin tavoin rikastuttavaan kielikylpytoimintaan! 

Vi önskar alla hjärtligt välkomna!

 

Espoon kielikylpy – Esbo Språkbad ry hallitus