Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

Kit

/ #441 Re: Re: Re: Re: Cesar Millan

06.07.2011 23:20

#425: - Re: Re: Re: Cesar Millan

Yllä mainitussa kommentista lainaten: "Ei tässä kukaan väitä etteikö alistamalla ja pelottelulla saisi koiraa käyttäytymään haluamallaan tavalla. Ongelma tässä on se että se ei ole oikein koiran käyttäytymistä ajatellen!"

Katson mielelläni useampia erilaisia koirankoulutusohjelmia ja pyrin katsomaan niitä mahdollisimman objektiivisesti ja vetämään sitten vasta omia johtopäätöksiäni. Mielestäni monessa eri tavassa on omia hyviä asioita, joita voi yhdistellä ja soveltaa sitten omaan tilanteeseensa sopiviksi.

Olen katsonut koirakuiskaaja ohjelmaa melko usein. Pidän aika monia ohjelman ajatuksia käyttökelpoisina. En toki kaikkea allekirjoittaisi ja alkaisi kirjaimellisesti noudattamaan, mutta en silti ymmärrä mistä pelottelusta ja koirien pahoinpitelystä/kurittamisesta täällä vaahdotaan. Se, että koiralle ilmaistaan esim. sihahtamalla, että koiran sen hetkinen toimintansa on "ei toivottua" vai? Ja peloteltu koira tuskin laukkaisi häntä heiluen iloisesti pelottelijansa luokse palloa noutamaan. Ja jos alistamiseksi kutsutaan sitä, että koiralle asetetaan rajat ja tehdään rauhallisilla eleillä selväksi, kuka noista rajoista päättää, ja jos koira käy suin päin kiinni laitetaan koira kyljelleen ja odotettaan hiljaa, että koira rauhoittuu, niin varmaan sitten joo. Jos koiraa ei saisi millään tavoin kieltää koskaan mistään, niin millaisella tavalla sitten näiden todellisten ongelmakoirien kanssa pitäisi toimia? Odottaa vaan vieressä niin kauan namipalan kanssa, kunnes koira itse päättää lopettaa lapsen puremisen ja antaa sitten namipala ja sanoa "hyvä poika!"? Näin niinkuin kärjistetysti (ja joku polttaa varmasti kääminsä tästäkin, heh)

Monet täällä myöskin puhuvat koiran palkitsemisesta parempana koulutusmetodina. Olen katsonut useampaa tuotantokautta tuota koirakuiskaajaa sekä lukenut kaksi Ceasar Millanin kirjaa ihan mielenkiinnosta, ja minusta hän painottaa varsinkin kirjoissaan koiran palkitsemista heti toivotun käytöksen esiinnyttyä. Näinhän hän tekee myös ohjelmassa, mutta ilmeisesti se on monilta mennyt jotenkin ohi? Hän on mielestäni painottanut omistajille selvästi palkkion (hellyys/nami) antamista oikealla hetkellä. Eli koiraa ei saisi helliä, kun se agressiivisesti haukkuu vieraita... No tietysti tällaisen hellydenosoituksen kieltäminenkin on varmaan jonkun mielestä kamalaa. Kyllähän ihmisen PITÄÄ saada helliä koiraansa ihan silloin, kun haluaa, vaikka palkitsisikin sitä samalla postimiehen jalan kaluamisesta. (Ironiaa - ei pidä suuttua)

Minulle näistä Koirakuiskaaja ohjelmista on tullut sellainen kuva, että niissä painotetaan nimen omaan kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja rauhallista käyttäytymistä ja sitä miten koiran tarpeet pitää täyttää. Jos ihminen on rauhallinen ja itsevarma kaikissa tilanteissa, voi koira luottaa siihen, ettei tilanteessa esim. ole mitään pelättävää. Kun koira esim pelkää jotakin asiaa, odotetaan paikallaan kärsivällisesti niin kauan, että koira tajuaa ettei mitään pahaa tapahtunutkaan, ja rentoutuu. Silloin palkitaan tämä rentoutunut tila. Jos koira saa riittävästi liikuntaa ja aivotyötä esim. näiden osittain "ohjattujen" kävelylenkkien kautta, ongelmakäyttäytyminen vähenee jo pelkästään silläkin paljon. En usko, että kukaan on sitä mieltä, ettei purkamattomalla energialla olisi mitään vaikutusta esim. huonekalujen tuhoamisvimman kanssa. Koiraa ei saa koskaan lyödä. Koiraa ei myöskään saa käskeä ihmisen ollessa agressiivisessa, turhautuneessa tai muuten epävakaassa tilassa, ja ihmisen tulee olla muutenkin johdonmukainen käyttäytymisessään, jotta koiran ei tarvitse olla jatkuvasti epävarmassa ja hämmentyneessä tilassa, koska se ei voi milloinkaan tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. Näin minä ainakin olen näitä ohjelmia ymmärtänyt ja nämä ovat minusta hyviä asioita.

Täällä on jotenkin juututtu siihen ajatukseen, että Cesar Millan perustaisi toimintaperiaatteensa jotenkin susien laumakäyttäytymiseen... Minusta hänestä on mainittu useassakin lähteessä ja hänen kirjoissaan, että hän seurasi koirien keskinäistä käyttäytymistä kotimaassaan, jossa koirat elävät enemmän ihmisperheen ulkopuolella, ja perustaa nykyisin käyttämänsä metodit pitkälti näihin kokemuksiin. Ja toki geneettisten tutkimusten mukaan harmaasuden pitäisi maailman koiraeläimistä olla ainoa, joka on oikeasti sukua kotikoirillemme. Tuosta on vain jo aika paljon aikaa, kun nämä lajit ovat erkautuneet toisistaan, joten käytösmallitkin ovat voineet ajan kuluessa muuttua. Eiväthän sudetkaan esim. hauku lainkaan. Koirasusia käsittelevässä jaksossa Ceasar oli kutsunut avukseen susiasiantuntijan, koska niiden käyttäytyminen ja eleet erosivat hänen mielestään niin paljon koirien eleistä. Yhdessä he sitten arvioivat, käyttäytyykö kyseinen risteymä enemmän koiran, vai suden tavoin. (kuinka tyhmä edes pitää olla, että hommaa itselleen koiran ja suden risteytyksen...)

Olen katsonut myös "Isännän ja koiran käytöskoulu" -ohjelmaa, jossa esiintyy Victoria Stillwell. Valitettavasti en ole onnistunut näkemään vielä yhtään jaksoa, jossa hänen kohdalleen olisi sattunut oikein vaikea agressiivinen/hyökkäävä tapaus, joten en voi arvioida miten hänen metodinsa näissä tilanteissa toimivat. Toki näissä näkemissäni pienissä ongelmissa (koira mm. liian innoissaan ja kiinnostunut kissoista) hänen metodinsa ja koiran opettamisensa "leave it" komennolla toimi sillä hetkellä ihan hyvin. Tosin ohjelmassa (tässäkään) ei aina näytetä, miten tilanne toimii sitten varsinaisen omistajan kanssa myöhemmin eri tilanteessa. Moni tämän Stillwellin ohjelman jaksoissa näkemistäni tapauksista on toki ollut suhteellisen helppoja "koirasi on kyllästynyt, keksi sille tekemistä" -tyylisiä. Tietääkö joku, missä jaksoissa hänellä olisi tullut vastaan todellisia vaarallisia tapauksia, ja miten näiden ongelmat saatiin ratkaistua?

Tärkeintä kai näissä molemmissa tämän addressin kommentointiketjussakin kiitetyissä/parjatuissa henkilöissä on, että he pyrkivät omalta osaltaan auttamaan ongelmakoiria välttämään mahdollinen piikkutuomio ja helpottamaan omistajien elämää koiriensa kanssa.