RUDUS Lempäälän Sääksjärven kiviaineksen otto 2.vaihe

Jaakko Pitkänen, Pirkkala

/ #136 Pieni kertaus

09.10.2013 17:51

Pieni kertaus Ruduksen hankkeeseen:

15.1.2011 15:40
Arseenista:
Olen useamman vuoden tehnyt yhteistyötä Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) kanssa. Arseeni on yksi aihealue, joka liittyy geokemian tutkimusalueeseen. Lempäälän – Pirkkalan seutu on Suomen arseenipitoisinta aluetta. Kansalaisena huomioni kiinnittyy Ruduksen/Siton näytteenottotapaan. On erikoista, että hanke aloitetaan näin kevyesti. Kun on kysymys arseenin kaltaisesta ympäristömyrkystä, ovat kalliosta otetut pintanäytteet pelkkä hipaisu varsinaiseen arseeniongelmaan Lempäälän Sääksjärvellä.
Ympäristöluvasta:
Ruduksen/Siton YVA-selostus ja ELY-keskuksen siitä antama lausunto ovat ratkaisevia lupavaiheessa. ELY-keskuksen lausuntoon taas vaikuttavat mielipiteet ja lausunnot, joita YVA-selostuksesta on annettu. Ratkaisevaa on, mitä Lempäälän kunta lausuu ja mitä mieltä kansalaiset ovat.
Neitseellisen kivenoton ympäristöluvasta päättää Lempäälän kunta. Jos betoni-, tiili- ja asfalttijätettä käsitellään vuodessa yli 10000 tonnia, koko ympäristöluvan käsittely siirtyy aluehallintovirastolle (AVI). Muualta tuotua ylijäämälouhettakin on tarkoitus käsitellä Sääksjärvellä. Keskustelin eilen päätöksentekoprosessista aluehallintoviraston virkamiehen kanssa.
Toisin sanoen
Lempäälän kunta ja sen ympäristöhallinto ovat avainasemassa, jotta yleensäkään kiven murskaustoiminta Sääksjärvellä alkaa.

18.1.2011 13:56
Ote aluehallintoviraston virkamiehen vastauksesta otsikkoasiaan 18.1.2011:
”Vastaan keskustelujemme pohjalta yleisluonteisesti kivenlouhintaa, murskaus- ja asfalttiasemia koskeviin ympäristöluvanvaraisuus- ja toimivaltakysymyksiin.

Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 §:n ympäristön pilaantumisen vaaraan aiheuttavaan toimintaan on oltava ympäristölupa. Asetuksella on säädetty tarkemmin luvanvaraisista toiminnoista.

Ympäristönsuojeluasetuksen (169/2000) 1 §:n kohdan 7 c) kivenlouhimo tai sellainen muu kuin maanrakennustoimintaan liittyvä kivenlouhinta, jossa kiviainesta käsitellään vähintään 50 päivää ja 7 e) perusteella kiinteä murskaamo tai kalkkikiven jauhatus tai sellainen tietylle alueelle sijoitettava siirrettävä murskaamo tai kalkkikiven jauhatus, joiden toiminta-aika on yhteensä vähintään 50 päivää ja 7 f) kiinteä ja tietylle alueelle sijoitettava siirrettävä asfalttiasema.

Ympäristönsuojeluasetuksen 7 §:n kohtien 7 a)-c) perusteella kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee edellä mainitut lupa-asiat.

Hanke on edellyttänyt ympäristövaikutustenarviointia YVA-asetuksen (268/1999) 6§:n hankeluettelon perusteella.

Edelleen maa-aineslain (555/1981) 4§:n perusteella hanke edellyttänee maa-aineslupaa, ellei sellaista hakijalla jo ole ko. alueen maa-ainestenottamiselle. Tämä lupa käsitellään kunnassa (7§).

Jos kuitenkin kysymyksessä on sellainen kuvauksen mukainen hanke, jossa mursketta tuodaan myös muualta käsiteltäväksi sekä jäteperäisiä materiaaleja on yli 10 000 t/v ympäristöluvan käsittelee kokonaisuudessaan (YSL 31 § 3 momentti) aluehallintovirasto. Tällöin murskauksen kivenlouhinnan ym. lisäksi (YSL 28 §:n 2 momentin kohdan 4) perusteella jätteen laitos- ja ammattimaiseen hyödyntämiseen tai käsittelyyn on oltava myös ympäristölupa, jonka käsittelee aluehallintovirasto YSA 5 §:n 13 g) kohdan perusteella.”

9.2.2011 21:27
Pieni kertaus kuntaa koskevaan lupapäätösprosessiin
Ympäristöluvanvaraisuus- ja toimivaltakysymykset:

Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 §:n ympäristön pilaantumisen vaaraan aiheuttavaan toimintaan on oltava ympäristölupa. Asetuksella on säädetty tarkemmin luvanvaraisista toiminnoista:
Ympäristönsuojeluasetuksen (169/2000) 1 §:n kohdan 7 c) kivenlouhimo tai sellainen muu kuin maanrakennustoimintaan liittyvä kivenlouhinta, jossa kiviainesta käsitellään vähintään 50 päivää ja 7 e) perusteella kiinteä murskaamo tai kalkkikiven jauhatus tai sellainen tietylle alueelle sijoitettava siirrettävä murskaamo tai kalkkikiven jauhatus, joiden toiminta-aika on yhteensä vähintään 50 päivää ja 7 f) kiinteä ja tietylle alueelle sijoitettava siirrettävä asfalttiasema.

Ympäristönsuojeluasetuksen 7 §:n kohtien 7 a)-c) perusteella kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee edellä mainitut lupa-asiat.
Maa-aineslain (555/1981) 4§:n perusteella hanke edellyttää maa-aineslupaa, ellei sellaista hakijalla jo ole ko. alueen maa-ainesten ottamiselle. Tämä lupa käsitellään kunnassa (7§).
Lempäälän kunta ympäristönsuojeluviranomaisena hallinnoi päätöksentekoketjua ympäristöjaosto – tekninen lautakunta – kunnanhallitus – kunnanvaltuusto. Virkamiehet valmistelevat ja esittelevät.
http://www.lempaala.fi/kunta_ja_hallinto/hallinto/kunnan_organisaatio/
Kun Rudus käynnistää lupaprosessin, siihen kuuluvat päätöksenteko ja lupaharkinta. Sitä vaihtoehtoa, että aluehallintovirasto (AVI) käsittelee ympäristöluvan, tässä adressissa on käsitelty mm. keskustelussa #5.
Toistan: Lempääläläiset, olkaa yhteydessä Lempäälän kuntaan! Virkamiehet tuntevat parhaiten ympäristönsuojelulainsäädännön ja kunnanvaltuutetut demokraattiseen päätöksentekoon liittyvän lainsäädännön.

12.02.2011 22:04
Lempäälän seurakunta ei anna maita louhittavaksi (Aamulehti 11.2.2011)
Otteita uutisesta:

”Lempäälän seurakunta vastustaa Rudus Oy:n suunnittelemaa kallionlouhintaa Sääksjärven taajaman länsipuolella. Kirkkoneuvoston hyväksymän lausunnon mukaan hanke tuhoaisi alueen virkistysarvot ja aiheuttaisi muun muassa melun ja raskaan liikenteen lisääntymistä Sääksjärvellä.”
”- Jos hanke käynnistyy muualla kuin seurakunnan omistamilla mailla, on yva laadittava uudelleen. Samassa yhteydessä on selvitettävä perusteellisemmin maaperän arseenipitoisuus ja … …, lausunnossa todetaan.”
”Lempäälän seurakunnan mielestä hanketta ei tulisi toteuttaa. Seurakunta ei hyväksy maidensa liittämistä louhinta- ja murskausalueeseen.”


14.4.2011 11:59
Aamulehti 14.4.2011: Ely-keskus vaatii Rudukselta isoja lisäselvityksiä

Ei taida lausunto tukea Ruduksen lupaprosessia.

19.4.2012 15:01
Pikkuisen Ammejärven kohtalo on vaarassa (Aamulehti A08, 16.4.2012)

Ruduksen hankkeen ympäristölupa menee Ammejärven takia Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston käsiteltäväksi. Hankkeen maa-aineslupaa käsitellään Lempäälän kunnassa.
- Lisäselvitykset merkitsevät sitä, että lupahakemukset tullaan jättämään aluehallintovirastoon (aviin) ja kuntaan arviolta elokuussa, kertoo Ruduksen aluejohtaja Marko Mäntynen.
(Ote Aamulehden uutisesta)

Rudus toimii Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä. Vuodesta 1999 lähtien Rudus on kuulunut irlantilaiseen CRH plc -konserniin. CRH on listattu Dublinin, Lontoon ja New Yorkin (NYSE) pörsseissä.


9.10.2013
Tässä on linkki Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuille:
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa/-/journal_content/56/13166/100000041?p_p_auth=WamIr0f5#.UlWSQ1M9Xwk

En löydä ELY-keskuksen lausuntoa YVA -selostukseen. Jos löydätte, niin tuokaa linkki tänne! Lempäälän kunta viranomaisena voi auttaa.

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…