Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #18282 Kuun vaiheet

02.08.2013 08:27




Kasvavan kuu on ominaisuuksiltaan aktiivinen, voimistava, lisäävä, kasvattava ja nostattava. Oikeaan ajoitukseen panostava aloittaa siis uudet projektinsa kasvan kuun aikaan. Kasvava sirppi antaa erinomaiset puitteet kaupanteolle, uusille ideoille ja suotuisista asioista kertomiselle. Suhderintamalla onnellisuuden edellytykset loihdit itsellesi ajoittamalla herra tai rouva Oikeaan törmäämisen kasvavalle kuulle. Kenties hankalaa, mutta ken tietää? Helpommin lämpöä elämääsi saat kuitenkin leipomalla kanelilla maustettua pullaa kuun kasvaessa. Kyseisenä ajankohtana taikinan sanotaan nousevan parhaiten, mikä takaa kuohkeimmat leivonnaiset. Ne maistuvat aina, söitpä sitten yksin tai upouuden siippasi kanssa.

Neitseellisten tai nuorta naiseutta kuvaavien jumalattarien joukkoon liitetään Afrodite, P-rsefone, Al-Uzza, Diana ja Minerva. Kasvavan kuun jumalatarten ominaisuuksia ovat usein leikillisyys, viattomuus, luovuus, nupullaan oleva erotiikka ja nuoruuden vimma. Kasvava kuun voi olla otollista aikaa tutustua covenissa tai muussa uskonnollisessa ryhmässä potentiaalisiin uusiin jäseniin.

Täysikuun symboloimaan äitiyteen liitetään runsaus, täydellistyminen, aktiivisuus, asioiden loppuunsaattaminen ja ymmärtävä lempeys. Täysikuulla maagiset voimat ovat usein huipussaan, aistiminen herkimmillään ja aika on otollista esimerkiksi uuden jäsenen initioimiseen uskonnolliseen ryhmään, kuten noitapiiriin.

Työelämässä täysikuu sopii työtehon keskittämiseen kaikkeen meneillään olevaan ja projektien arvioimiseen, sekä loppuunsaattamisen valmisteluun. Kotikemistejä auttanee neuvo, että täydenkuun päivänä pullotettu viini tai muu alkoholipitoinen juoma onnistuu tarujen mukaan erityisen hyvin. Täydenkuun aikaan kuunjumalattaren kunniaksi on ollut tapana leipoa erityisiä leivonnaisia. Jo profeetta Jeremia mutisee paheksuvasti Vanhassa Testamentissa, miten lapset keräävät puita, miehet sytyttävät tulen ja naiset alustavat taikinan valmistaakseen uhrikakkuja Taivaan kuningattarelle, eli Astartelle. Kuulle pyhitettyjä leivonnaisia tehtiin myös Kreikassa, Intiassa ja Kiinassa.

Täysikuun hedelmällisinä jumalattarina ja arkkityyppisen äidin kuvina tunnetaan Hathor, Isis, Astarte, Mama Qilla, Demeter, Al-lat, Kwan-Yin, Selene ja Wahini-Hai. Kreikkalaisten kuunjumalattaren Selenen mukaan on nimetty kuun pinnanmuodostuksen tutkimus – selenologia. Selenelle uhrattiin aikoinaan säännöllisesti sorkkaeläimiä, joita pidettiin hänelle pyhitettyinä sorkkien maahan jättämien painaumien sirpinmuotoisuuden vuoksi.

Vähenevänä kuu tunnetaan ominaisuuksiltaan passiivisena, vähentävänä, pienentävänä ja sammuttavana. Erilaiset projektit on hyvä saattaa päätökseen vähenevällä kuulla työelämässäkin, oli kyseessä sitten liiketoiminnan supistaminen tai vanhojen toimintamallien muuttaminen. Vähenevä kuun on raporttien ja toimintaperiaatteiden tarkastelun, eli kaikenlaisen sadonkorjuun aikaa.

Taivaanselällä ohueksi sammuva kuunsirppi tunnetaan arkkityyppisesti vanhana eukkona, jonka elämänviisaus on kypsynyt arvokkaaksi tiedoksi. Vanhan akan kääntöpuoli on kuoleman hallitsijatar, vanha tietäjä tai noita, jolla on kuluneissa sormissaan taito niin parantamiseen kuin avaimet kuoleman valtakuntaan. Vanhus on niin elämästä oppinut ja kokenut, että vain hän kykenee täysin ymmärtämään luonnon voimakkaita muutosvoimia; tuskan, kivun ja kuoleman merkityksen elämän suuressa kiertokulun pyörässä. Vanhan naisen arvokkain opetus liittyy tavalla tai toisella usein mietiskelyyn, lohdutukseen, rauhaan ja lepoon, sekä lupaukseen kuoleman jälkeen sarastavasta uudesta elämästä. Mikään ei lopulta katoa, vaan muuttaa muotoaan.

Vähenevän kuun pimeyttä edustavat Kali, Hekate, Hathor, Lilith, Skadi, Tlazolteotl, Circe, ja Nemesis. Kuitenkin jumalattarista lähestulkoon kaikki eivät asetu yhden arkkityypin mukaiseen muottiin. Esimerkiksi Kali tuo kuoleman, mutta myös tuhoaa synnyttääkseen uutta ja hänen palvojansa ymmärtävät pimeyden tuovan aina mukanaan valoa. Kali tunnetaankin nimellä Musta Äiti tai Maailman Äiti.