Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #18118 Mitä on suomalainen samanismi?

30.07.2013 10:30



- Siperialaisesta samanismista syntynyt suomalaisugrilainen alkuperäiskulttuuri, jossa ko­rostetaan luonnon merkitystä ihmiselle
- Samaani on yhteisönsä hen­gellinen ja toisinaan maallinen­kin johtaja, tietäjä ja parantaja, jolla on ainutlaatuinen yhteys luontoon ja henkimaailmaan
- Samanismisen maailman­katsomuksen yksi perusta on se, että ihmishengen lisäksi maailmassa on muitakin hen­kiä (kuten luonnon henget)
- Samanismi on euraasian pohjoisten kansojen vanhaa perinnettä, joskin laajemmin ajatellen myös muiden alu­eiden (kuten Pohjois-Ame­rikan alkuperäisasukkaat, afrikkalaisheimot, eskimot) alkuperäiskulttuurit voidaan mieltää samanisminkaltaisiksi traditioiksi
- Ei ole uskonto, vaikka sisäl­tääkin hengellisiä elementtejä

Puuttuva palanen löytyi suomalaisesta perinteestä

Suomalaistaustainen Harold Alden koki pitkään, että hänen henkisestä olemukestaan puuttui jotakin. Pohjoisontariolainen samaani kuitenkin löysi tuon puuttuvan osan ja kertoi Aldenille sen sijaitsevan eräässä luolassa Suomessa. Näin Alden matkasi esi-isiensä kotimaahansa tutkimaan suoma­laista samanismia ja nyt hän on tuomassa sitä Kanadaan.
Nykyisin Kanadassa asuva Harold Alden syntyi Yhdysvalloissa. Hänen isänsä ja äitinsä vanhemmat olivat suomalaisia siirtolaisia, mutta Alden itse kasvatettiin pohjoisamerikka­laiseksi.
– Suomalaisuutta ei mitenkään painotettu perheessäni, kun olin lapsi. Siten onkin merkillistä, että pohjoisontariolainen samaani oh­jasi minut Suomeen. En nimittäin ollut kertonut hänelle taustastani etukäteen.
Alden kertoo, että tutustuessaan suomalaiseen samanismiin hän on löytänyt puuttuvan palan itsestään. Nyt hän on suomalaisen samaaniasi­antuntijan Susanna Aarnion oppilas ja tradition aktiivinen ylläpitäjä. Sa­manismin opettajana ja parantajana toimiva Aarnio kertoo, että Aldenin tarinassa on paljon yhtymäkohtia niihin kokemuksiin, joita hänen sa­maanioppilaansa ja -potilaansa ovat ennenkin jakaneet hänen kanssaan.
– Myös ihan suomalaiset sa­manismin pariin hakeutuneet ovat kokeneet, että heistä ikäänkuin puuttuu pala. Se johtuu siitä, että me olemme samaa historiallista jatkumoa esi-isiemme kanssa. Aika kulkee spiraalinomaisesti, eikä lineaarisesti. Tällöin, jos yhteys henkiseen perimään puuttuu, tuntee ihminen itsensä vajavaiseksi. Uskoi­sin, että ilmiö korostuu entisestään ulkomailla asuvien suomalaisten kodalla, Aarnio pohtii.
Nyt Alden, Aarnio ja Suomalaisen samanismin keskus suunnittelevat samanismin opetuksen tuomista Kanadaan ja pohjoisamerikkalaisten, etenkin suomalaistaustaisten sellais­ten, aiheesta kiin­nostuneiden saat­tamista yhteen. Suunnitteilla on järjestää aiheen tiimoilta työpaja Ontariossa ensi keväänä.
Alden painot­taa, ettei aikomuksena ole opettaa ihmisistä samaaneja, vaan infor­moida heitä tästä tuhansien vuosien taa juurensa juontavasta perinteestä ja antaa työkaluja tradition ylläpitä­miseen nykymaailmassa.
– Samaaniutta ei voi itse valita, eikä sellaiseksi voi tulla kuka ta­hansa. Itsekään en opiskele tullak­seni samaaniksi, vaan samanismin toteuttajaksi, Alden kertoo.
Hän kertoo toivovansa, että saman­ismista muodostuisi kanadansuoma­laisille yksi linkki lisää Suomeen ja suomalaisuuteen – muiden kanadan­suomalaisuuden ilmenemismuotojen rinnalle.